5 pericole care amenință o relație de cuplu - Doza de Sănătate
 

5 pericole care amenință o relație de cuplu

Când relația noastră de cuplu se bazează pe comunicare și respect, următorii factori nu ne vor afecta. Trebuie însă să ținem cont de ei pentru a putea identifica orice riscuri potențiale.
5 pericole care amenință o relație de cuplu

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Majoritatea dintre noi suntem de acord cu ideea că a fi iubit este ceva important. Una dintre cele mai plăcute experiențe în viață este să simțim că cineva ne iubește cu adevărat. Însă trebuie să ținem cont de faptul că, în orice relație de cuplu, foarte multe probleme pot surveni din pricina lipsei comunicării. Iată care sunt principalele 5 pericole care amenință o relație de cuplu!

Nu are importanță dacă ne-am găsit „sufletul pereche” sau nu. Motivele potențiale de conflict sunt fără număr. De pildă, uneori ne putem certa cu partenerul actual din pricina fostului partener, care dorește ca relația dintre noi să fie în continuare apropiată.

Alteori, trebuie să ne împărțim atenția între mai multe persoane importante din viața noastră, ajungând la un moment dat să ne neglijăm partenerul. Toate acestea sunt pericole care amenință o relație de cuplu. În articolul de azi, te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Pericole care amenință o relație de cuplu

1. Relația cu soacra

Ideea că mamele trebuie să joace un rol important în viețile copiilor adulți, inclusiv în ceea ce privește relația de cuplu a acestora, este foarte populară în zilele noastre. Din păcate, acest factor ne poate cauza probleme, în special dacă nu ne înțelegem bine cu părinții noștri.

Pe de-o parte, vrem să ne concentrăm asupra relației cu partenerul nostru de viață. Pe de altă parte, mamele noastre reprezintă și ele persoane importante pentru noi. În această situație, trebuie să învățăm să avem răbdare. Încearcă să îți imaginezi cum o să te simți când o să ai copii și aceștia vor intra într-o relație de cuplu.

Un alt aspect important este stabilirea unei relații bune cu mama partenerului nostru. Stabilește anumite limite și protejează-le. Unele soacre tind să fie mai „băgăcioase”, drept pentru care trebuie să fim răbdători și să nu le permitem să ne complice viața.

2. Relațiile cu prietenii de la locul de muncă

Pericole care amenință o relație de cuplu stabilă

Prietenii de la locul de muncă ne răpesc cea mai mare parte din zi. În plus, la muncă este esențial să avem o atitudine pozitivă, iar persoanele de acolo ne văd mereu doar cea mai bună latură. Colegii de muncă se susțin unul pe celălalt și deseori ies împreună în oraș după program.

Deși este perfect normal să ne comportăm într-un anume fel la serviciu, efortul pe care îl depunem pentru a fi pozitivi acolo ne poate afecta foarte mult. Când ajungem acasă, suntem copleșiți de sarcinile pe care le avem de îndeplinit, așadar partenerul nostru ne va vedea doar latura morocănoasă.

Evită să vorbești în exces despre prietenii tăi de la serviciu când ajungi acasă. De asemenea, nu ieși prea des cu ei fără a-ți ruga partenerul să te însoțească. Gelozia este un subiect delicat în orice relație de cuplu.

Chiar dacă partenerul nostru pare să nu aibă nimic împotriva prietenilor noștri de la locul de muncă, nu este bine să întrecem măsura. Pune-ți următoarea întrebare: Tu cum te-ai simți dacă partenerul tău ar lua mereu prânzul cu un coleg de serviciu de sex opus?

3. Relația cu prietenul cel mai bun

Fiecare dintre noi este puțin gelos pe prietenul cel mai bun al partenerului său, iar partenerii noștri se simt la fel față de prietenii noștri foarte apropiați. În fond, putem să vorbim mai deschis cu un prieten decât cu un partener romantic.

Problema este că, atunci când relația dintre partenerul nostru și prietenul său cel mai bun este prea strânsă, putem începe să avem îndoieli. Prietenul respectiv încearcă să vă distrugă relația? Oare este totul în regulă între tine și partenerul tău?

În aceste momente, este esențial să discuți deschis cu partenerul tău. Comunică-i nemulțumirile tale, dar asigură-l că nu vrei să creezi o situație tensionată. Partenerul tău ar trebui să fie capabil să impună anumite limite, astfel încât să evitați problemele în viitor.

Nu uita, este posibil ca partenerul tău să se simtă la fel față de prietenul tău cel mai bun. Oferă-i timp și spațiu pentru a putea reflecta.

4. Relația cu animalul de companie

Oricât de ciudat ar părea, animalele de companie reprezintă pericole care amenință o relație de cuplu. De obicei, acest fenomen are loc atunci când nu avem decât un singur animal în casă, pe care îl iubim în mod necondiționat. Însă această iubire este diferită față de cea pe care o simțim față de un partener romantic.

Deseori ne putem simți mai bine manifestând afecțiune față de animalul nostru de companie decât ocupându-ne de treburile cotidiene de pe agenda noastră. Ține seama de anumite aspecte.

Dacă, de pildă, câinele vostru ocupă mai mult spațiu în pat decât partenerul tău, este firesc ca acesta din urmă să se supere. În plus, ai grijă să nu manifești mai multă iubire față de câine decât față de partenerul tău.

5. Relația cu antrenorul personal

Când te antrenezi, organismul tău este inundat de o serie de hormoni. Printre aceștia se numără endorfinele, care ne ajută să ne simțim bine și fericiți. Acesta este motivul pentru care sălile de antrenament reprezintă locuri ideale pentru a ne găsi un partener romantic.

Antrenorii personali pot reprezenta pericole care amenință o relație de cuplu. Nu este neobișnuit ca partenerul să fie gelos pe antrenorul nostru, fiind chinuit de tot felul de idei eronate. Ca să ai o relație de cuplu fericită, asigură-ți partenerul că relația dintre tine și antrenorul tău este strict profesională.

Nu este cazul să îți schimbi antrenorul deoarece încrederea este un element esențial în orice relație de cuplu de succes. Poți însă să îți rogi partenerul să meargă la sală împreună cu tine. Când vă antrenați împreună, acesta va vedea că antrenorul tău te tratează la fel ca pe orice alt client.

O relație de cuplu nu poate avea succes în absența anumitor limite și a încrederii reciproce

Când alegi să îți împarți viața cu o anumită persoană, aceasta devine un membru al familiei tale. Trebuie să îți faci timp pentru ea. Serviciul, copiii și treburile tale zilnice sunt importante, dar nu trebuie să îți neglijezi nici partenerul, alături de care ai decis să îți petreci viața.

Nu permite celor cinci relații personale prezentate în acest articol să îți distrugă relația de cuplu. Impune limite, comunică deschis cu partenerul tău și asigură-te că aveți încredere unul în celălalt. Elimină cele 5 pericole care amenință o relație de cuplu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernando Maureira Cid, “LOS CUATRO COMPONENTES DE LA RELACIÓN DE PAREJA”, Revista Electrónica de Psicología Iztacala. 14, (1), 2011
  • Gema Lendoiro, “Suegra y nuera, un clásico en las (malas) relaciones familiares”, artículo en La Razón, 2018
  • “Celos”, Artículo en wikipedia
  • VAN SOMMERS, Peter Los celos. Reconocerlos Comprenderlos Asumirlos Editorial Paidós, 1989 – 254 páginas pág 103

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.