6 motive pentru a consuma clementine
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Știai că există numeroase motive pentru a consuma clementine? Aceste fructe provin dintr-un copac mai mic decât portocalul și sunt cărnoase, bogate în fibre, aromate și gustoase. Spre deosebire de portocale, coaja clementinelor se curăță ușor.
În general, oamenii consumă clementinele ca atare, prin stoarcerea sucului sau în salate. Totodată, multe persoane le folosesc ca ingredient în deserturi, marmeladă, smoothie-uri sau caramel.
Clementinele sunt compuse în mare parte din apă, fiind un aperitiv sănătos. În plus, având un conținut scăzut de glucide, o porție de 100 g are doar 53 de calorii. Aceste fructe conțin fibre și nutrienți precum potasiu, magneziu, vitamina C, fosfor, vitamina E, vitamina A și acid folic.
După cum poți vedea, clementinele sunt fructe versatile care oferă organismului nutrienți importanți. Citește mai departe pentru a descoperi 6 motive pentru a consuma clementine.
1. Conțin vitamina C
Clementinele sunt o alegere excelentă pentru persoanele care vor să consume mai puțin zahăr. Acestea oferă diversitate când vine vorba de consumul de vitamina C.
- Acidul ascorbic acționează asupra mai multor funcții din organism, prevenind bolile cardiovasculare și grăbind vindecarea rănilor.
- Totodată, acest antioxidant menține sănătatea oaselor și a danturii prin facilitarea absorbției fierului.
- În plus, vitamina C contribuie la producția de colagen și caroten.
Carotenul este un compus chimic care accelerează procesul de oxidare a acizilor grași și producerea energiei. Aceste două efecte ajută la controlarea grosimii țesutului adipos prin arderea grăsimilor la nivel chimic.
Cum îți dai seama dacă trebuie să mărești consumul de vitamina C? Citește următorul articol:
Carența de vitamina C – 8 simptome frecvente
2. Luptă împotriva cancerului
Radicalii liberi, molecule puternic reactive, generează o dezorganizare letală a celulelor din corp din cauza alimentației deficitare, exercițiilor fizice în exces, stresului, tutunului, alcoolului și medicamentelor, printre altele. Urmările sunt îmbătrânirea și problemele la nivelul sistemului nervos și cardiovascular.
Clementinele sunt bogate în vitamina C, vitamina E, caroten și flavonoide. Aceste elemente neutralizează procesele de oxidare, luptând împotriva celulelor cancerigene. De fapt, numeroase studii au arătat că aceste vitamine diminuează efectele secundare cauzate de chimioterapie și radioterapie, folosite pentru tratarea mai multor tipuri de cancer (pulmonar, la stomac și de prostată, de exemplu).
3. Combat anemia
Anemia este una dintre cele mai răspândite tulburări nutriționale din întreaga lume. Aceasta este cauzată de producția scăzută de hemoglobină din sânge. Hemoglobina este o substanță care are rolul de a oxigena sângele. Acest proces necesită nutrienți precum fierul.
- Am menționat deja că unul dintre principalele motive pentru a consuma clementine este conținutul bogat de vitamina C. Ei bine, acest nutrient facilitează și absorbția fierului în sistemul gastrointestinal, sprijinind mobilizarea acestuia.
- Potrivit mai multor studii științifice, o doză de 25 până la 75 mg de vitamina C dublează sau chiar triplează cantitatea de fier asimilată la o masă.
- Această substanță interacționează cu acidul fitic, inhibitor al nutrienților, producând mai puține substanțe insolubile. În același timp, vitamina C mărește absorbția de fier și combate anemia.
4. Motive pentru a consuma clementine în timpul sarcinii
Există motive pentru a consuma clementine și în timpul sarcinii. Aceste fructe sunt bogate în vitamina B9 sau acid folic, un nutrient care ajută la dezvoltarea țesuturilor și la formarea eritrocitelor.
În plus, acidul folic participă la producția de acizi nucleici și contribuie la dezvoltarea sistemului nervos.
- Funcțiile de mai sus sunt deosebit de importante pentru femei însărcinate și bebeluși. Tocmai de aceea, această vitamină nu poate lipsi dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.
5. Sunt o sursă dulce de potasiu
Potasiul este un macromineral important care reglează cantitatea de apă din organism. Vorbim aici și de musculatură, sistem nervos și rinichi. De fapt, potasiul contribuie chiar și la normalizarea tensiunii arteriale.
Pentru sportivi, consumul de potasiu este vital, deoarece permite hidratarea organismului. În plus, acesta ajută la remineralizarea corpului între antrenamentele fizice și reduce riscul de leziuni.
Unul dintre principalele motive pentru a consuma clementine îl reprezintă conținutul lor bogat de apă și potasiu. Aceste fructe refac depozitele de glucoză și echilibrul electrolitic, asigurând astfel cel mai bun randament fizic.
6. Combat acidul uric crescut și infecțiile
Datorită conținutului ridicat de apă, acid citric și potasiu, clementinele au un efect diuretic și alcalinizează urina, ajutând la combaterea infecțiilor și la eliminarea purinelor.
Purinele sunt compuși organici care, în exces, provoacă hiperuricemie și gută. Cele două probleme sunt cauzate de depozitele de acid uric din articulații și provoacă dureri.
După cum poți vedea, clementinele au multe proprietăți benefice. Aceste fructe conțin nutrienți care îți îmbunătățesc starea de sănătate. Deci, ce zici, ai nevoie și de alte motive pentru a consuma clementine?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martí, N., Mena, P., Cánovas, J. A., Micol, V., & Saura, D. (2009). Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural Product Communications.
- Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314–328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
- Jain A, Tiwari A, Verma A, Jain SK. Vitamins for Cancer Prevention and Treatment: An Insight. Curr Mol Med. 2017;17(5):321-340. doi: 10.2174/1566524018666171205113329. PubMed PMID: 29210648.
- MsC. Yusimy Cardero Reyes, Lic. Rodolfo Sarmiento González y MsC. Ana Selva Capdesuñer. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN 2009;13(6). http://www.bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf
- Gay J. Prevención y control de la carencia de hierro en la embarazada. Rev Cubana Aliment Nutr
1998; 18(2):15-8. - Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition, 4(3), 368S-377S. https://doi.org/10.3945/an.112.003533
- Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60. Published 2015 Dec 23. doi:10.1186/s12986-015-0057-7
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.