6 remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic
De când nu ai mai luat măsuri pentru detoxifierea sistemului limfatic? Nu ai făcut acest lucru niciodată? Stai liniștit/ă. În realitate, puține persoane sunt interesate de acest aspect, deși ar trebui să o facem pentru binele organismului nostru. Înainte de a-ți prezenta câteva remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic, vom începe prin a-ți explica mai bine prin ce se caracterizează această parte a corpului.
Sistemul limfatic este o rețea de noduli și glande a sistemului circulator prin care circulă limfa. Acest lichid combate bolile din organism, îmbunătățind mecanismele de apărare și imunitatea acestuia. Astfel, prin curățarea sistemului limfatic, eviți îmbolnăvirea, inflamațiile, acumularea de toxine și de grăsimi și, implicit, creșterea în greutate.
În cele ce urmează, îți prezentăm 6 remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic. Suntem siguri că vei găsi măcar unul pe placul tău.
1. Remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic: apă cu zeamă de lămâie
Apa curăță și hidratează organismul, ajutând la funcționarea sa optimă. Remediul de mai jos detoxifică sistemul limfatic și oferă corpului tău o doză generoasă de vitamine și minerale esențiale.
Ingrediente
- 1 pahar de apă (200 ml)
- Zeama unei jumătăți de lămâie
Mod de preparare
- Amestecă ingredientele și bea imediat.
- Pentru a obține rezultatele dorite, este recomandat să consumi acest remediu o dată la trei zile, timp de o lună.
2. Infuzie de gălbenele
Gălbenelele sunt un aliat de nădejde în medicina naturistă. Pe lângă faptul că are proprietăți antibiotice și răcoritoare, această plantă este unul dintre cele mai bune remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic.
Infuzia de gălbenele ajută la eliminarea toxinelor și reglează producția de limfă.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 linguriță de flori de gălbenele (5 g)
Mod de preparare
- Pune apa la fiert.
- Când dă în clocot, adaugă florile de gălbenele.
- Lasă infuzia să stea deoparte până ajunge la temperatura camerei, apoi strecoar-o.
- Bea câte o cană pe zi timp de 15 zile consecutive pentru a obține rezultate optime.
3. Ceai de fenicul
Proprietățile diuretice și antiinflamatoare ale feniculului ajută la eliminarea toxinelor care împiedică buna funcționare a sistemului limfatic. Ceaiul din această plantă conține antioxidanți, vitamine și minerale care protejează celulele.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 linguriță de fenicul proaspăt (5 g)
Mod de preparare
- Adaugă apa și feniculul într-o cratiță și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 5 minute.
- Lasă planta la infuzat până când lichidul ajunge la temperatura camerei, apoi strecoară.
- Pentru rezultate optime, îți recomandăm să bei o cană de infuzie de fenicul timp de 7 zile.
4. Ceai de usturoi cu lămâie
Usturoiul are proprietăți antibiotice și antioxidante remarcabile. Pe lângă faptul că este printre cele mai bune remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic, acest aliment îmbunătățește sănătatea aparatului cardiovascular, stimulează circulația sângelui, scade nivelul de colesterol rău și dilată vasele sanguine.
Ceaiul de usturoi cu lămâie conține vitaminele A, B1, B2 și C, întărește sistemul imunitar și ajută la buna funcționare a sistemului limfatic.
Ingrediente
- 1 cățel de usturoi de dimensiuni mici sau mijlocii
- 1 pahar de apă (250 ml)
- 1 linguriță de flori de ghimbir ras (5 g)
- 1 lingură de zeamă de lămâie (15 ml)
- 1 lingură de miere de albine (25 g)
Mod de preparare
- Pune apa la fiert.
- Între timp, taie usturoiul în bucăți foarte mici.
- După ce apa dă în clocot, adaugă ghimbirul ras și usturoiul tocat.
- Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, apoi ia-l de pe aragaz și lasă-l la infuzat 10 minute.
- După ce s-a răcit, strecoară infuzia.
- Adaugă zeama de lămâie și mierea de albine.
- Îți recomandăm să bei o cană zilnic, pe stomacul gol, după ce te trezești.
5. Ceai de curcuma, ghimbir și lămâie
Ceaiul de curcuma, ghimbir și lămâie ajută la eliminarea toxinelor prin curățarea naturală a sistemului limfatic. În plus, această băutură conține minerale, vitamine și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar.
Ingrediente
- 1 linguriță de curcuma măcinată (5 g)
- 1 linguriță de ghimbir ras (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
- Zeama unei jumătăți de lămâie
Mod de preparare
- Adaugă apa, curcuma și ghimbirul într-o cratiță și lasă-le să fiarbă 5 minute.
- Ia vasul de pe foc, strecoară lichidul și adaugă zeama de lămâie.
- Bea o cană de ceai pe stomacul gol timp de 7 zile.
6. Masaj limfatic
Pe lângă folosirea acestor remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic, încearcă să îți faci o programare la un specialist măcar o dată pe lună pentru a-ți face un masaj limfatic. Acesta implică anumite mișcări de apăsare delicate și circulare care stimulează limfa și drenajul limfatic.
Recomandarea noastră este să cauți un maseur sau o maseuză profesionistă. Vei vedea că unii refuză să facă astfel de masaje, din cauza efortului fizic pe care îl implică.
În general, oricare dintre minunatele remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic funcționează extraordinar, ajutând totodată la prevenirea îmbolnăvirii.
Pentru a-ți menține organismul în stare oprimă și plin de energie, este necesar, de asemenea, să adopți un stil de viață sănătos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MCH, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. Allicin: Chemistry and biological properties [Internet]. Vol. 19, Molecules. 2014 [cited 2018 Nov 11]. p. 12591–618. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25153873.
- Cleveland Clinic. Lymphatic system. Febrero 2020.
- Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin [Internet]. Vol. 595, Advances in Experimental Medicine and Biology. Boston, MA: Springer US; 2007 [cited 2018 Dec 15]. p. 105–25. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207.
- National Cancer Institute. Introduction to the lymphatic system. U. S. Department of Health and Human Services.
- Río Ángela. La importancia del ejercicio físico en pacientes con linfoedema. Asociación Española de Linfedema.
- Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y. Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun [Internet]. 2014 Jul [cited 2019 Jan 4];9(7):1027–30. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230520