6 simptome ale paraziților intestinali
Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López
Deși este normal să fii speriat sau îngrijorat, nu trebuie să te simți rușinat dacă observi că ai simptome ale paraziților intestinali. Această problemă este foarte des întâlnită pretutindeni, nu numai în țările subdezvoltate.
Mergi la medic și urmează instrucțiunile acestuia pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Iată care sunt simptomele ce semnalează prezența acestor paraziți în organism!
Ce sunt paraziții intestinali?
Paraziții sau viermii intestinali sunt organisme care trăiesc și se hrănesc cu alte organisme. Prin urmare, supraviețuirea lor depinde de hrana și sănătatea organismului uman.
Paraziții intestinali pot pătrunde în corp în diferite moduri, însă cel mai frecvent este ingerarea. Larvele se camuflează cu ușurință în carnea crudă de pui sau porc. Totodată, acestea pot fi prezente în apă contaminată sau fructe și legume crude.
În plus, paraziții pot fi contractați foarte ușor prin contactul cu animale (chiar și cele domestice, cum ar fi câini, pisici sau păsări).
Există mai multe tipuri de viermi intestinali, cunoscute după denumirile științifice sau populare. Viermii pot avea diverse forme și mărimi și pot provoca simptome diferite.
Principalele simptome ale paraziților intestinali
Diaree
Diareea este un simptom al multor afecțiuni, nu numai al viermilor intestinali. Aceasta poate avea diverse cauze, de la consumul de alimente depreciate până la infecții respiratorii. Totodată, diareea este un simptom frecvent în cazul paraziților intestinali unicelulari.
- Acești paraziți nu se văd cu ochiul liber.
- În cazul viermilor de dimensiuni mari, de la 2,5 cm în sus, diareea apare numai în cazul suprapopulării în intestine.
- În această situație, persoana afectată poate vedea viermii în materia fecală.
Dureri de burtă
Multe persoane confundă acest simptom cu crampele, deoarece durerea de burtă asociată paraziților intestinali este intermitentă și intensă. Multe femei ignoră această durere, deoarece seamănă foarte bine cu crampele menstruale.
- Durerea abdominală cauzată de viermii intestinali afectează partea inferioară a trunchiului, fiind mai apropiată de zona inghinală decât de stomac.
- Acest simptom indică prezența paraziților care se hrănesc direct din pereții intestinali, fapt care irită nervii și provoacă dureri severe.
Probleme de creștere și dezvoltare
Dificultățile de dezvoltare sunt un simptom frecvent în rândul copiilor și al tinerilor. Așa cum sugerează și termenul în sine, paraziții intestinali se hrănesc cu nutrienții din organismul – gazdă, adică în cazul de față corpul uman. Aceste organisme consumă o cantitate mare de vitamine și minerale necesare în procesul de creștere.
De obicei, copiii care au paraziți intestinali sunt mai scunzi și mai slăbuți decât ceilalți copii de vârsta lor. În plus, aceștia nu au energia necesară pentru a-și desfășura activitățile zilnice.
Dacă micuțul tău doarme aproape toată ziua și se trezește obosit, cauza o poate constitui prezența viermilor intestinali. Mergi la medic pentru a te informa în privința unui tratament adecvat.
Oboseală
Oboseala este mai degrabă un simptom al malnutriției decât al paraziților intestinali în sine. Când viermii mănâncă mai mulți nutrienți decât organismul uman infectat, persoana în cauză poate avea o stare de slăbiciune și somnolență.
Dacă observi o schimbare în nivelul de energie fizică și psihică, fii atent și la alte posibile simptome ale paraziților intestinali.
Tuse seacă
Există mai multe tipuri de paraziți care stau în intestine pe aproape toată durata ciclului lor de viață. Însă atunci când se află încă în stadiul de larve, aceștia se pot dezvolta și în alte părți ale corpului.
- Atunci când se află în primele stadii de dezvoltare, unii paraziți migrează în plămâni și esofag, provocând inflamarea țesuturilor sensibile.
- Tusea seacă ce nu este ameliorată de remedii antigripale sau pentru inflamații în gât poate indica prezența paraziților.
- Acest simptom poate fi foarte deranjant și chiar dureros.
Modificarea apetitului
Paraziții intestinali sunt o masă străină găzduită în corp. Chiar dacă nu le simți fizic prezența, organismul primește constant stimuli nervoși de la intestine. Acești stimuli îi transmit creierului că intestinul este plin, însă nu își pot da seama dacă este vorba de alimente procesate sau viermi. Prin urmare, apetitul poate suferi anumite modificări.
Pe de o parte, este posibil să mănânci din ce în ce mai puțin și să te saturi cu o cantitate mai mică de mâncare. Pe de altă parte, anumite tipuri de paraziți procesează prea mulți nutrienți. Drept urmare, organismul ajunge să sufere diverse carențe nutriționale. În acest caz, ți se face foame mai des și mănânci mai mult.
Trebuie să fii foarte atent la posibilele simptome ale paraziților intestinali. Este puțin probabil ca numai unul dintre ele să indice prezența paraziților în organism. Însă dacă te confrunți concomitent cu două sau mai multe dintre ele, este recomandat să mergi la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X
- Agirrezabala, J., Iñigo, P., Miren, A., Iciar, A., Armendáriz, M., Barrondo, S., … Valverde, E. (2009). Parasitosis intestinales. Información Farmacoterapéutica de La Comarca.
- Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
- Haque Rashidul. Human Intestinal Parasites. Scientist and Head of Parasitology Laboratory. J Health Popul Nutr. 2007 Dec; 25(4): 387–391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
- Miguel, E., & Kremer, M. (2004). Worms: Identifying impacts on education and health in the presence of treatment externalities. Econometrica. https://doi.org/10.1111/j.1468-0262.2004.00481.x
- Morhouse, C. H. (1952). Intestinal Worms. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4794.1152-a
- Tabares, L. F., & González, L. (2008). Prevalencia de parasitosis intestinales en niños menores de 12 años, hábitos higiénicos, características de las viviendas y presencia de bacterias en el agua en una vereda de Sabaneta, Antioquia, Colombia. Iatreia.
- Webster, P., & Kapel, C. M. O. (2005). Intestinal establishment and reproduction of adult Trichinella spp. in single and mixed species infections in foxes (Vulpes vulpes). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2005.03.030
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.