7 sfaturi pentru a scăpa rapid de puncte negre
Pe măsură ce porii pielii sunt astupați de transpirația excesivă produsă de glandele sebacee, grăsimea și cheratina se oxidează, ducând la apariția unor puncte negre, leziuni adânci cu orificii închise la culoare.
Oricine poate avea puncte negre, foarte neplăcute din punct de vedere estetic, mai ales pentru că au tendința să apară pe față și în special pe nas.
Contrar opiniei majorității oamenilor, aceste puncte negre nu sunt întotdeauna asociate cu acneea, ci pur și simplu reprezintă un exces de grăsime. Cu alte cuvinte, sunt foarte comune atunci când transpiri mult.
Pentru a scăpa de puncte negre, trebuie să îți cureți tenul. Sunt multe produse pe piață care sunt utile în acest sens, dar și tratamente pe care le poți urma acasă pentru a spori eficiența acestor produse.
Sfatul nr. 1: Mască pe bază de iaurt, castravete și pătrunjel
Adaugă într-un blender două linguri de iaurt, jumătate de castravete și câteva frunze de pătrunjel. Mixează până obții o pastă omogenă. Aplică amestecul pe față și lasă-l să stea pentru 15 minute. Clătește cu apă caldă.
Te-ar putea interesa și:
Sfatul nr. 2: Aburi împotriva formării de puncte negre
Încălzește apă într-un vas. Lasă aburii să se ridice și apoi pune-ți fața deasupra vasului la o distanță suficient de mare pentru a nu te frige, dar pentru a permite aburilor să-ți atingă pielea. Stai în această poziție pentru câteva minute și apoi ridică-te. Apasă cu degetele pe zona în care se află punctele negre. Datorită căldurii, pielea se dilată și porii se deschid, permițând curățarea pielii.
Poți să-ți pui niște bucățele de vată pe degete pentru a nu lăsa urme pe față.
Sfatul nr. 3: Mască pe bază de jeleu fără aromă și lapte
Pune într-un vas o lingură de lapte și una de jeleu fără aromă. Amestecă până obții o pastă și apoi pune-o la încălzit pentru zece secunde. Cu ajutorul unui cleștișor, aplică pasta pe locurile unde se află punctele negre. Las-o să stea pentru zece minute și apoi îndepărteaz-o cu mâna, întrucât va arăta ca un gel.
Sfatul nr. 4: Mască cu lămâie
Amestecă puțină zeamă de lămâie cu ulei de migdale și glicerină. Aplică amestecul pe față în fiecare seară, după demachiere. Clătește cu apă caldă.
Te-ar putea interesa și:
Sfatul nr. 5: Mască exfoliantă cu miere și scorțișoară
Amestecă patru lingurițe de miere cu niște scorțișoară pudră. Amestecă până obții o pastă și aplic-o pe zonele în care se află punctele negre. Ține masca pe față până a doua zi. Repetă acest procedeu timp de două săptămâni.
Sfatul nr. 6: Shake cu ovăz
Pune într-un vas o cană de ovăz mărunțit și o jumătate de cană de apă caldă. Amestecă până obții o pastă omogenă. Aplică amestecul pe față și lasă-l să stea până se usucă complet. Clătește cu apă caldă și șterge fața cu un prosop curat.
Sfatul nr. 7: Mască cu mere
Taie un măr în jumătate, îndepărtează semințele, dar nu-l curăța de coajă. Adaugă-l într-un blender împreună cu o lingură de zeamă de lămâie, aplică masca pe față și las-o să acționeze timp de 10 minute. Clătește cu apă caldă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Graham, G. F., & Tuchayi, S. M. (2016). Acne. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_62
- Bhate, K., & Williams, H. C. (2013). Epidemiology of acne vulgaris. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12149