8 laxative naturale împotriva constipației
Există măsuri pe care le putem lua pentru a preveni apariţia afecţiunilor intestinale. De ce să nu încerci laxative naturale împotriva constipației?
O persoană cu un sistem digestiv sănătos are maxim 3 scaune pe zi. Dacă o persoană are doar 2 sau 3 scaune pe săptămână, este posibil ca el sau ea să sufere de constipație. Dacă mersul la toaletă devine dureros, atunci există în mod cert o problemă.
Scaunul trebuie să fie ferm și uscat. Dacă are un aspect diferit, este important să folosești un tratament, de preferat cu laxative naturale împotriva constipației, însoţit și de modificări ale dietei.
Sfaturi pentru combaterea constipației
- Mărește consumul de fibre din fructe, legume și cereale integrale.
- Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi.
- Fă efort fizic (plimbări, alergări, dans).
- Nu forța sau întrerupe defecarea.
Un mod excelent de a-ți detoxifia corpul și de a accelera procesul digestiv este să folosești laxative naturale împotriva constipației.
Avem la dispoziţie laxative naturale care au aceleași efecte ca și medicamentele din farmacii, fără a-ți afecta negativ organismul. Le poți găsi chiar în cămara ta.
Recomandări de laxative naturale împotriva constipației
1. Apa de cocos
Apa de cocos nu este doar răcoritoare. Ea poate reface doza de mineralele a corpului, fiind cea mai recomandată băutură în timpul anotimpului călduros.
Printre proprietățile sale se numără:
- Elimină excesul de alcool din organism.
- Creşte numărul de trombocite și întăreşte sistemul imunitar.
- Curăță tractul urinar și acționează ca un lubrifiant în organism.
- Funcționează ca un laxativ natural care curăţă colonul.
Citește mai mult:
2. Oţetul de mere
Merele ies în evidenţă datorită conținutului lor de pectină. Pectina este o substanță responsabilă de stimularea țesuturilor intestinale, motiv pentru care este excelentă în combaterea constipației.
Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să adaugi o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă. Alternativ, poți mânca pur şi simplu un măr, deoarece conținutul său bogat de fibre ajută la stimularea procesului de digestie.
3. Aloe vera
În stare brută, aloe vera acționează ca un laxativ puternic împotriva constipației datorită conținutului său de antrachinonă. Această substanță crește proporția de lichide din intestine.
De asemenea, aloe vera îndepărtează deșeurile care se acumulează în tractul digestiv. Câteva picături de aloe vera în băutura ta preferată sunt suficiente pentru a obţine rezultatul dorit.
4. Semințele de chia și semințele de in
Semințele de chia au un conținut ridicat de fibre, excelent pentru combaterea constipației.
Seminţele de in nu oferă doar omega-3, ci și acidul alfa-linolenic, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și elimină excesul de grăsime. Consumă-le cu multă apă pentru a combate constipația.
5. Cafeaua
Vrei un motiv în plus să bei cafea? Ei bine, ar trebui să știi că aceasta îmbunătățește digestia. Drept rezultat, cafeaua luptă împotriva constipaţiei.
Când mâncăm, corpul nostru eliberează hormoni: gastrina și colecistochinina. Aceștia sunt responsabili de motilitatea intestinală. Când bem cafea, nivelurile acestor hormoni cresc. Prin urmare, întregul proces digestiv va fi accelerat.
6. Bicarbonatul de sodiu
Această substanță face ca aerul să circule rapid la nivelul sistemului digestiv. Bicarbonatul de sodiu reduce crampele intestinale, durerile de stomac și neutralizează aciditatea gastrică. El ajută la desprinderea materiilor fecale care se lipesc de pereții tractului digestiv. Drept rezultat al acestei acţiuni, bicarbonatul de sodiu curăţă colonul şi eliberează tractul digestiv.
Îți recomandăm:
Cum îl poţi consuma?
- Pentru a utiliza acest ingredient ca tratament pentru constipaţie, trebuie doar să adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană de apă caldă.
- Se amestecă și se bea imediat.
- Repetă procesul în fiecare dimineața timp de 3 zile.
7. Prunele uscate
Prunele uscate conțin și ele pectină. Pectina funcţionează în mod similar cu fibrele deoarece curăţă excesul de grăsimi şi ajută la reglarea colesterolului. Consumul frecvent de prune uscate este o metodă uşoară şi eficientă de a preveni constipaţia.
Cum ar trebui să le consumi?
- Lăsă 3 prune să se înmoaie într-un pahar cu apă pe timpul nopţii.
- Bea apa dimineața pe stomacul gol.
- Repetă procesul timp de 3 zile.
8. Legumele
Consumul de legume crude este recomandat pentru combaterea constipaţiei. Merită menționat faptul că legumele ecologice au cele mai bune efecte. Sunt bogate în fibre și accelerează metabolismul.
Unele dintre cele mai eficiente opţiuni sunt:
- Usturoiul
- Varza
- Ceapa
- Sfecla
- Broccoli
- Spanacul
- Sparanghelul
- Anghinarele
Recomandări pentru prevenirea apariției constipației
- Consumul frecvent de leguminoase favorizează apariţia constipației (în special năutul, lintea sau fasolea albă).
- Aportul zilnic recomandat de fructe și legume este de 5 porții.
- O mâna de nuci pe săptămână ajută la stimularea metabolismului.
- Include în dieta te produse care conțin lactobacili.
- Fă 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Liu, L. W. C. (2011). Chronic constipation: Current treatment options. Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2011/360463
- Chmielewska, A., & Szajewska, H. (2010). Systematic review of randomised controlled trials: Probiotics for functional constipation. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v16.i1.69
- Biggs, W. S., & Dery, W. H. (2006). Evaluation and treatment of constipation in infants and children. American Family Physician. https://doi.org/10.1097/01.mpg.0000233159.97667.c3
- Alame, A. M., & Bahna, H. (2012). Evaluation of constipation. Clinics in Colon and Rectal Surgery. https://doi.org/10.1055/s-0032-1301753
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.