8 motive pentru care mersul pe jos este benefic - Doza de Sănătate
 

8 motive pentru care mersul pe jos este benefic

În ciuda faptului că plimbările sunt benefice, moda mersului la sala de fitness ne-a făcut să uităm de această activitate. În acest articol, vom împărtăși opt motive pentru care ar trebui să faci mai des plimbări pe jos.
8 motive pentru care mersul pe jos este benefic
Daniel Baldó Vela

Scris și verificat de asistentul medical Daniel Baldó Vela.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Crezi că trebuie să mergi la sală pentru a avea un stil de viață activ? Nu este așa! A face plimbări în fiecare zi este o idee excelentă. În acest articol, vei descoperi opt motive pentru care mersul pe jos este benefic pentru sănătatea fizica și mintală.

Popularitatea mersului pe jos

În ciuda faptului că afară poate fi vreme bună, tot mai puțini oameni decid să întreprindă activități fizice în aer liber. În prezent, plimbările au fost lăsate deoparte și multe persoane preferă să meargă la sala de fitness pentru a se antrena. Cu toate acestea, există motive foarte bune de a renunța la sala de sport și de a face plimbări zilnice pe jos.

Cel mai recent raport anual privind piața europeană de sănătate și fitness reflectă faptul că fitnessul în sala de sport a devenit cea mai practicată activitate fizică din Europa. Cu toate acestea, nu trebuie să devii membru al unei săli de sport pentru a fi sănătos.

Mersul pe jos este benefic. În cele ce urmează, îți vom explica motivele care stau la baza acestei afirmații.

8 motive pentru care mersul pe jos este benefic

Mersul pe jos contribuie la reducerea grăsimii corporale

Plimbarea pe jos este activitatea fizică perfectă pentru a arde grăsimea corporală. Acest lucru se datorează faptului că mersul pe jos permite oamenilor să mențină o frecvență cardiacă (HR) la 65% din ritmul maxim admis (220 minus vârsta la bărbați și 226 minus vârsta la femei).

Astfel, grăsimea corporală este utilizată drept combustibil primar pentru funcționarea organismului. Mai mult, spre deosebire de alte activități cardiovasculare, mersul pe jos contribuie la păstrarea masei musculare.

Crește secreția de serotonină

Serotonina este un neurotransmițător fundamental pentru reglarea comportamentului social, a emoțiilor, a stării de spirit și a anumitor funcții fiziologice, cum ar fi somnul, hrana și contracția musculară. Deficitul de serotonină este legat de mai multe tulburări psihice, cum ar fi depresia și tulburările alimentare.

Expunerea la lumina soarelui și activitatea fizică crește producția de serotonină. Aceasta se traduce printr-o stare de spirit mai bună și un risc mai scăzut de depresie și afectare cognitivă.

Mersul pe jos este benefic pentru femei

Practicarea activităților fizice în aer liber reduce riscul apariției demenței și depresiei.

Mersul pe jos crește sinteza de vitamina D în organism

Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății oaselor, a imunității puternice și a creierului sănătos. Sursa principală de vitamina D este pielea noastră, deoarece aceasta transformă 7-dehidrocolesterolul în vitamina D3 atunci când intră în contact cu lumina solară.

Așadar, expunerea la soare este esențială pentru a obține suficientă vitamină D, iar plimbările pe jos reprezintă modalitatea perfectă de a te expune la soare!

În mod ideal, ar trebui să-ți expui cel puțin 10% din corp la soare în fiecare zi timp de 30 de minute fără protecție solară.

Cu toate acestea, este foarte important să reții că ar trebui să te expui la soare fără protecție solară doar în perioada de timp menționată mai sus. Pentru expuneri mai lungi de 30 de minute, folosește întotdeauna protecția solară adecvată în funcție de anotimp.

Plimbările lungi pe jos scad tensiunea arterială

Deoarece mersul pe jos este o activitate aerobă, acesta reprezintă un mod ideal de menținere a tensiunii arteriale (BP) într-un interval sănătos. Un studiu realizat de Álvarez și colab. (2013) a descoperit o scădere semnificativă a tensiunii arteriale la copii, adolescenți și adulți după o sesiune aerobă de 60 de minute.

Fundația Spaniolă a Inimii consideră mersul pe jos una dintre cele mai bune activități pentru controlul tensiunii arteriale. În plus, Organizația Mondială a Sănătății recomandă mersul pe jos minim 150 de minute pe săptămână.

Practicarea unei activități fizice aerobe ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Aparat de măsurat tensiunea arterială

Ajută la menținerea glicemiei în limite normale

Mersul pe jos este benefic deoarece ajută la menținerea nivelului normal al glicemiei. Acest lucru se datorează creșterii consumului energetic și sensibilității la insulină în următoarele 24-48 de ore după practicarea activității fizice. Astfel, mersul pe jos poate reduce riscul apariției și este de ajutor în controlul diabetului de tip 2.

Îmbunătățește sănătatea inimii și a vaselor de sânge

Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos, îmbunătățește contractilitatea miocardului. Aceasta face ca inima să funcționeze mai bine și, prin urmare, să pompeze corect sângele în organism.

Mai mult, datorită efectului vasodilatator, efectuarea plimbărilor pe jos îmbunătățește circulația sângelui, reduce riscul de colaps circulator și, prin urmare, scade riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge susține că ar trebui să practicăm activități fizice în mod regulat în aer liber.

Mersul pe jos este benefic pentru sănătatea inimii

Mersul pe jos în mod regulat îmbunătățește funcția inimii și reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Mersul pe jos ajută la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride

Plimbările pe jos ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride și crește proporția de proteine HDL în defavoarea celor de tip LDL.

Mai mult, datorită efectului său asupra pierderii în greutate, mersul pe jos îmbunătățește acțiunea medicamentelor prescrise pentru a scădea nivelul de colesterol.

Toate aceste beneficii reduc riscul apariției unor afecțiuni ischemice, precum cele menționate la punctul precedent.

Crește abilitatea de a rămâne fidel efectuării de activități fizice

A face o plimbare este gratuit, nu necesită o condiție fizică foarte bună. Plimbarea se poate face oriunde, oricând. Acest lucru îți îmbunătățește angajamentul față de activitatea fizică. De asemenea, poți ieși la o plimbare pe jos cu oricine!

După cum ai putut observa, plimbările pe jos te pot ajuta să adopți un stil de viață activ și să beneficiezi de toate aspectele de mai sus. Acum că știi toate aceste lucruri, ce mai aștepți? Mergi la plimbare pe jos chiar astăzi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.