Logo image
Logo image

7 obiecte care trebuie dezinfectate zilnic

4 minute
Pentru a-ți proteja sănătatea, este necesar să menții obiectele din casă curate și dezinfectate. Nu știi niciodată cât de contaminate pot fi acele suprafețe!
7 obiecte care trebuie dezinfectate zilnic
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cei mai mulți dintre noi dorim să menținem obiectele din locuința noastră curate și dezinfectate. Până la urmă, curățenia este necesară pentru crearea unui mediu de viață sănătos și confortabil. Însă, în caz că nu știai, există câteva obiecte care trebuie dezinfectate chiar în fiecare zi.

Cu ajutorul anumitor produse de curățare, poți elimina praful, bacteriile și alți agenți contaminați care se acumulează pe diverse suprafețe.

Totuși, uneori uităm că anumite zone necesită o atenție deosebită, nu numai pentru că se murdăresc mai ușor, ci și pentru că pot deveni un focar de germeni dăunători. Astfel, pot ajunge la un moment dat să ne pună sănătatea în pericol.

Tocmai de aceea este important să afli care sunt aceste obiecte care trebuie dezinfectate și cum ar trebui să procedezi mai exact. Iată despre ce este vorba!

1. Bureții de bucătărie și de baie: obiecte care trebuie dezinfectate zilnic

Bureții de bucătărie, dar și cei de baie sunt obiecte care se pot contamina foarte ușor dacă nu le acorzi atenția cuvenită.

Umezeala, în contact cu celulele moarte ale pielii sau cu resturile alimentare, creează un mediu propice dezvoltării mucegaiului și a bacteriilor care îți pot afecta sănătatea.

Cum să le dezinfectez?

  • În primul rând, înmoaie bureții într-un bol plin cu apă și oțet alb.
  • Usucă-i apoi în cuptorul cu microunde la cea mai ridicată temperatură.
  • Desigur, nu trebuie să pui în cuptorul cu microunde bureți cu porțiuni metalice.

2. Chiuvetele trebuie dezinfectate zilnic

Deși apa cu detergent sau săpun se scurge mereu în ele, chiuvetele trebuie curățate zilnic cu un dezinfectant special care îndepărtează agenții contaminanți.

Dacă te uiți bine în chiuvetă, vei observa micile urme de mucegai și de calcar care favorizează dezvoltarea excesivă a microorganismelor.

Cum să le dezinfectez?

  • Mai întâi, pune niște apă oxigenată într-o sticlă cu pulverizator și aplic-o pe chiuvetă.
  • Las-o să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă și cu un burete.
  • Repetă procedeul în fiecare zi.

3. Tocătorul de bucătărie

Tocătorul de bucătărie conține mai mulți microbi și mai mult mucegai decât aproape orice alt obiect sau suprafață din întreaga locuință. Acesta absoarbe foarte ușor apa și resturile alimentare, care ulterior duc la dezvoltarea microorganismelor.

Cum să îl dezinfectez?

  • Mai întâi, freacă suprafața tocătorului de bucătărie cu o cantitate generoasă de zeamă de lămâie.
  • Așteaptă să acționeze timp de 5 minute.
  • Freacă-l apoi cu puțină sare gemă.

Ambele ingrediente folosite conțin compuși antibacterieni care ajută la neutralizarea germenilor.

4. Bureții și pensulele pentru machiaj

Chiar dacă nu se observă acest lucru, bureții și pensulele pentru machiaj pot găzdui diverse tipuri de bacterii. Acumularea de agenți contaminanți din piele, particule de produse cosmetice și praf creează mediul ideal pentru dezvoltarea microorganismelor.

Cum să le dezinfectez?

  • Pune puțin săpun lichid într-o cană cu apă caldă.
  • Înmoaie burețeii și pensulele în acest amestec timp de 30 de minute.
  • Clătește-le și lasă-le să se usuce înainte de a le folosi din nou.

Te-ar putea interesa și:

6 lucruri care nu trebuie curățate cu oțet alb

5. Faianța din baie

Some figure

Dezinfectarea zilnică a faianței din baie este o modalitate excelentă de a preveni formarea petelor și apariția mirosului neplăcut de mucegai. Ideal ar fi să cureți faianța după fiecare duș, înainte ca săpunul să se usuce pe suprafața acesteia.

Cum să o dezinfectez?

  • Pune într-o sticlă cu pulverizator părți egale de apă și de oțet alb și pulverizează amestecul pe faianță.
  • Lasă soluția să acționeze timp de 10 minute, apoi îndepărtează excesul cu o cârpă.

6. Prosoapele de bucătărie

Le folosești pentru a curăța resturi de mâncare și bacterii. După cum îți poți imagina, prosoapele de bucătărie sunt obiecte care trebuie dezinfectate în fiecare zi. Dacă omiți acest pas, riști să te îmbolnăvești, iar în material se imprimă mirosuri neplăcute care sunt greu de eliminat.

Cum să le dezinfectezi?

  • Mai întâi, adaugă o jumătate de cană de zeamă de lămâie într-un litru de apă fierbinte.
  • Înmoaie prosoapele în acest amestec timp de 30 de minute.
  • Clătește-le în mod obișnuit și lasă-le să se usuce la soare.

Îți recomandăm să citești și:

Dezinfectarea dormitorului în mod natural – 5 trucuri

7. Cheile

Some figure

Multe persoane nu își spală niciodată cheile, deoarece nu își dau seama câte bacterii periculoase se pot afla pe aceste obiecte. Cheile intră în contact cu diferite suprafețe, sunt atinse de mai mulți oameni și le scapi de multe ori pe jos.

Cum să le dezinfectez?

  • Frecă-le cu puțină apă oxigenată.
  • O altă opțiune ar fi să le speli cu apă și săpun antibacterian.

Acum că ai aflat care sunt acele obiecte care trebuie dezinfectate în fiecare zi, pune în aplicare recomandările noastre și menține-ți locuința curată și familia sănătoasă. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sharma, M., Eastridge, J., & Mudd, C. (2009). Effective household disinfection methods of kitchen sponges. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2008.05.020
  • Beveridge, T. J., & Graham, L. L. (1991). Surface layers of bacteria. Microbiological Reviews.
  • Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.