5 sfaturi pentru combaterea anxietății
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Anxietatea este necesară oamenilor. Aceasta acționează ca un mecanism de apărare în anumite situații, mai ales atunci când există o amenințare. Este normal ca organismul să reacționeze în acest fel pentru a te menține în alertă și vigilent. Însă starea anxioasă poate fi copleșitoare uneori, pierzându-și efectul pozitiv. În această situație, îți recomandăm să ții cont de aceste sfaturi pentru combaterea anxietății.
Transformarea anxietății dintr-un mecanism pentru menținerea vigilenței într-o problemă mentală poate fi cauzată de mai mulți factori. Aceștia sunt împărțiți în trei grupe principale.
Factori de predispoziție
- Biologici și genetici.
- Context social și educație.
- Personalitate și stil de viață.
Factori de activare
- Consumul de droguri sau substanțe stimulante.
- Probleme în îndeplinirea anumitor obiective.
- Conștientizarea nevoii de a face un efort mare sau o schimbare importantă.
Factori de menținere
- Pierderea facultăților mintale și a rațiunii.
- Soluții contraproductive.
- Neputința de a face față problemelor.
Mai multe informații despre anxietate
Anxietatea este asociată, în general, cu depresia, întrucât cele două stări au multe simptome și reacții similare.
Oboseala, transpirația, creșterea ritmului cardiac și amețeala inexplicabile sunt printre principalii indicatori ai unui episod de anxietate. Aceste crize îți diminuează calitatea vieții și trebuie tratate cu ajutorul unui specialist.
Sfaturi pentru combaterea anxietății
Deși anxietatea este o problemă complexă, există multe modalități de a-i trata simptomele. Te poți baza întotdeauna pe anumite metode care funcționează foarte bine. Mai jos, îți prezentăm câteva dintre cele mai utile sfaturi pentru combaterea anxietății.
Exprimă-ți emoțiile
Una dintre cele mai frecvente probleme ale persoanelor care suferă de anxietate este dificultatea de a-și exprima gândurile și sentimentele, care este însoțită de tendința de reprimare a emoțiilor.
Având în vedere cele menționate, este recomandat să încerci să îți exprimi emoțiile cât poți de des. Cel mai bine este să începi să pui în practică acest sfat cu persoanele cele mai apropiate, cum ar fi membrii familiei.
Treptat, stabilește-ți obiective mai îndrăznețe, precum exprimarea emoțiilor în fața prietenilor și cunoștințelor. Acest exercițiu te va ajuta foarte mult.
Exprimă-te în scris
Expunerea sentimentelor în cercul social în mod verbal nu este singura modalitate de a obține rezultate în acest sens. O alternativă excelentă este exprimarea în scris. Acest exercițiu este foarte util pentru persoanele care suferă de anxietate, mai ales dacă sunt nevoite să vorbească în public.
Ia o foaie de hârtie și un pix și încearcă și tu. Cu aceste două instrumente, îți poți exprima toate gândurile, atât despre tine, cât și despre cei din jur.
Dacă vrei să adopți o abordare mai complexă, poți încerca să ții un jurnal pentru a-ți urmări progresul în fiecare zi.
Cunoaște-te pe tine însuți
După cum poți vedea, îți putem oferi multe sfaturi pentru combaterea anxietății. În afară de acestea, există numeroase alte activități pe care le poți practica. Însă calitatea este mai importantă decât cantitatea. Toate opțiunile pe care le ai la dispoziție pot fi insuficiente dacă nu te simți confortabil atunci când le încerci. În acest caz, cea mai importantă este cunoașterea de sine.
Este esențial să te autoanalizezi și în afara crizelor de anxietate, pentru a înțelege ce anume le declanșează. Cititul sau practicarea unui sport sunt foarte utile deoarece îți oferă oportunitatea să te descoperi pe tine însuți pentru a lua cele mai bune decizii și a-ți ține simptomele sub control.
Râzi
Căutarea fericirii în lucrurile simple ajută la reducerea stresului și a anxietății. Umorul însă este pe o treaptă mai sus decât fericirea. Un zâmbet poate fi foarte benefic, mai ales dacă este spontan și sincer.
Râsul și voia bună ajută la tratarea anxietății, dar și la simplificarea vieții la nivel social și psihologic.
Fă mișcare
În timp ce faci exerciții fizice, corpul secretă o cantitate ridicată de hormoni, printre care și endorfinele, responsabile pentru starea de bucurie și bună dispoziție. Prin urmare, unul dintre cele mai bune sfaturi pentru combaterea anxietății pe care ți le putem oferi este să faci mișcare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
- Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
- Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.