Aveți o dorință sexuală scăzută? Puteți suferi de anafrodizie!
Anafrodizia, cunoscută și sub numele de anorexie sexuală, este o tulburare caracterizată prin dorință sexuală scăzută sau, mai degrabă, respingerea experiențelor sexuale și a contactului fizic.
În condiții normale, oricine poate avea perioade în care dorința de a avea relații sexuale scade. Însă, atunci când acest lucru este repetitiv, este indicat să identificați motivul și să găsiți o soluție. În cazul anafrodiziei, există câteva tratamente care pot fi de ajutor.
Ce este anafrodizia?
Conform Glosarului de educație sexuală, anafrodizia este „scăderea sau pierderea dorinței sexuale (libidou)”. Numită și anorexie sexuală, această tulburare este diagnosticată la persoanele care resping continuu orice contact, experiență sau manifestare sexuală.
Anafrodizia are o origine fizică sau psihică. Ca și în cazul anorexiei, persoana afectată are o percepție diferită a sexualității, simțind chiar și angoasă atunci când este expusă la orice expresie sexuală.
Indiferent de vârstă sau sex, dorința sexuală scăzută poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Este important de reținut că poate apărea treptat sau brusc. Pentru un astfel de diagnostic, problema trebuie să manifeste mai mult timp.
Vestea bună este că anafrodizia poate fi tratată.
Ce cauze are o dorință sexuală scăzută?
După cum afirmă Universitatea del Valle din Columbia, anafrodizia are cauze diferite. Este esențial să le identificăm, deoarece tratamentul depinde de acestea.
Cauze fizice
- Scăderea estrogenului la femei
- Testosteron scăzut la bărbați
- Operații dureroase pe organele genitale
- Nașteri sau experiențe ginecologice traumatice
- Fractura penisului sau leziuni ale organelor genitale
- Boli precum hipotiroidismul
Descoperiți: Ciuperca Yarsagumba: viagra din Himalaya
Cauze psihologice
- Frica de performanțe sexuale slabe
- Abuz sexual
- Credințe religioase limitative sau neadecvate
- Frica de a simți plăcere
- Stres, depresie sau anxietate
- Stres post-traumatic
- Tulburări obsesive
- Abuzul de substanțe psihoactive sau alcool
Descoperiți: 7 alimente afrodisiace cu efect puternic
Simptome
Cel mai clar simptom al anafrodiziei este lipsa dorinței sexuale sau respingerea oricărei forme de intimitate. În plus, pot apărea și următoarele manifestări:
- Dificultate în atingerea orgasmului
- Durere în timpul actului sexual
- Probleme de stimă de sine și dismorfie corporală
- Izolare și singurătate
- Probleme în stabilirea relațiilor
- Perfecționism, iluzii de grandoare sau inferioritate
- Rigiditate și rușine față de tot ce ține de sex și sexualitate
- Reprimarea impulsurilor
- Frica de boli cu transmitere sexuală (BTS)
- Disconfort față de sexualitatea celorlalți
- Prejudecăți legate de sex
- Critici din partea partenerului legate de lipsa sexului
Cum ar trebui tratată o dorință sexuală scăzută?
Tratamentul pentru anafrodizie depinde de cauza acesteia. Este nevoie de sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății mintale, cum ar fi un psiholog. De fapt, uneori este necesară o abordare multidisciplinară, mai ales dacă există și cauze fizice.
Potrivit Clinicii Mayo, atunci când în spatele disfuncției sexuale feminine există cauze hormonale, tratamentul cu estrogeni (cu medicamente precum ospemifen, flibanserin sau bremelanotidă) poate fi soluția ideală.
Dacă persoana în cauză are un partener, este necesar ca aceasta să-și arate sprijinul prin răbdare și nu prin presiune pentru a avea acte sexuale. Acest lucru este foarte important, deoarece bolnavul se poate afunda și mai mult în tulburarea sa, așa cum arată cercetările privind anorexia sexuală la femei.
Tratamentul trebuie prescris de medic și psiholog. Nu trebuie ignorat faptul că pot exista probleme de stimă de sine, dismorfie corporală, sentimente de inferioritate, conflicte relaționale și mulți alți factori agravanți.
Ce să rețineți despre anafrodizie?
Anafrodizia nu trebuie autodiagnosticată, deoarece există și alte cauze în spatele dorinței sexuale scăzute, care nu au nimic de-a face cu această tulburare. Uneori, alți factori declanșatori pentru libidoul scăzut sunt următorii:
- Modificări în funcție de vârstă: atât bărbații, cât și femeile manifestă o scădere a libidoului la atingerea maturității sexuale.
- Tulburări menstruale: fluctuațiile hormonale pot provoca o dorință sexuală redusă sau absentă.
- Tratamente psihice: consumul de medicamente precum antidepresivele poate inhiba dorința sexuală. Ceva similar se întâmplă cu anxioliticele și antihipertensivele.
- Probleme de sănătate: cum ar fi apneea obstructivă în somn sau bolile care provoacă o scădere a nivelului de testosteron.
Indiferent dacă dorința sexuală scăzută are sau nu la bază anafrodizia, cel mai bine este să consultați medicul pentru a începe un tratament. Desigur, dacă disfuncția sexuală nu este o problemă pentru calitatea vieții, nu există niciun motiv să vă alarmați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Conozca qué son la anorexia y bulimia sexual y si usted padece alguna de
ellas. (n.d.). Universidad del Valle, Facultad de salud. http://uvsalud.univalle.edu.co/comunicandosalud/wp-content/uploads/2014/11/1.11.2014-Conozca-qu%C3%A9-son-la-anorexia-y-bulimia-sexual-y-si-usted-padece-alguna-de-ellas.-p%C3%A1g-C6-y-C7.pdf - Disfunción sexual femenina – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (2022, 17 diciembre). https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/female-sexual-dysfunction/diagnosis-treatment/drc-20372556
- Glosario de Educación Integral en Sexualidad. (2021, 13 diciembre). UNFPA Cuba. https://cuba.unfpa.org/es/publications/glosario-de-educaci%C3%B3n-integral-en-sexualidad
- Jonay, R. D. A. (2019). La anorexia sexual: Aversión al sexo en mujeres víctimas de violencia de género. Universidad de La Laguna. https://riull.ull.es/xmlui/handle/915/16947