Beneficiile unui animal de companie - Doza de Sănătate
 

Beneficiile unui animal de companie

A avea un animal de companie în copilărie este una dintre experiențele pe care fiecare om și le amintește când devine adult. Animalele oferă lecții minunate copiilor, pe lângă faptul că le insuflă o dragoste necondiționată greu de găsit.
Beneficiile unui animal de companie
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

A avea un animal de companie acasă este un lucru foarte util pentru dezvoltarea copiilor. Legătura care se creează între familie și animalul de companie promovează dragostea și responsabilitatea. De asemenea, micile viețuitoare constituie un factor de siguranță și sunt o companie excelentă pentru toți membrii familiei. Descoperă în cele ce urmează beneficiile unui animal de companie!

Care sunt beneficiile unui animal de companie?

1. Îi învață pe copii ce înseamnă responsabilitatea

Știm cu toții că a avea un animal de companie implică timp și responsabilitate, deoarece acesta devine practic un membru important al familiei. Responsabilitatea pentru îngrijirea și alimentația animalelor de companie nu poate reveni în totalitate nici părinților, nici copiilor.

Prin urmare, părinții ar trebui să-i învețe pe copii toate lucrurile ce au legătură cu îngrijirea animalului de companie. De exemplu, atunci când merg să spele animalul de companie, părinții ar trebui să facă acest lucru cu ajutorul copiilor, astfel încât cei mici să poată observa procesul și să-și dea seama cât de delicată ar trebui să fie această îngrijire.

Scopul acestui lucru este ca cei mici să poată să-și spele singuri animalul de companie în viitor, fără ajutorul părinților. De asemenea, copiilor li se pot încredința sarcini simple, cum ar fi hrănirea animalului. Cu toate acestea, părinții ar trebui să le amintească sau să-i întrebe dacă animalul de companie a fost sau nu hrănit.

Acest lucru trebuie făcut până când vine ziua în care copiii devin responsabili și își amintesc singuri să hrănească animalul de companie la orele programate.

2. Îi ajută pe cei mici să învețe lucruri noi

Beneficiile unui animal de companie la bloc

În funcție de animalul de companie pe care familia îl are, copiii vor dobândi cunoștințe despre diverse specii. De exemplu, dacă au o broască țestoasă, vor afla ce tipuri de broaște există, cu ce se hrănesc, care este habitatul lor natural, cât timp trăiesc și cum se realizează reproducerea lor.

Prin creșterea cu un animal de companie, copiii pot afla că și acesta suferă de boli și simte frigul și foamea asemenea oamenilor. În plus, aceștia pot învăța lucruri utile despre diferite etape ale evoluției (naștere, reproducere și moarte).

3. Contribuie la sănătatea copiilor și a adulților

Atunci când cresc alături de câini, pisici sau alte animale care au păr, copiii pot dezvolta un răspuns imun împotriva agenților patogeni care provoacă alergii și astm. Prezența animalelor de companie ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii.

Animalele ne fac viața mai sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că atunci când le mângâiem, corpul nostru începe să secrete endorfină, un neurotransmițător care reduce stresul, anxietatea și tristețea.

4. Influențează pozitiv dezvoltarea emoțională a copiilor

Beneficiile unui animal de companie în familie

Compania pe care animalul le-o oferă copiilor îi face să aibă o atitudine pozitivă și respect de sine, le îmbunătățește încrederea în propriile forțe și îi face să se simtă mai siguri. Alături de un animal de companie, copiii învață să fie empatici, fiind capabili să recunoască dacă animalul lor este fericit, obosit, trist sau calm.

Copiii învață, de asemenea, importanța respectării celorlalți, a îngrijirii, a mângâierii și a împărtășirii sentimentelor. În plus, copiii sunt capabili să creeze fantezii în care animalul lor de companie este partea esențială a poveștii, ceea ce îi face fericiți. Acest lucru le stimulează creativitatea.

5. Oferă confort și alinare

Uneori, vrem să stăm în liniște și să uităm de toate necazurile. În acele momente, animalele de companie ne oferă alinare, acordându-ne dragostea necondiționată și compania lor în liniște.

Atunci când ne simțim singuri, animalele de companie sunt un sprijin deosebit. Compania și sprijinul lor ne oferă puterea de a face față izolării și singurătății.

6. Ajută toți membrii familiei să se mențină în formă

Portret de familie cu animal de companie

Dacă familia a decis să adopte un animal activ, cum ar fi un câine, acesta va ajuta pe toată lumea să se mențină în formă, deoarece va trebui să se joace cu el, să-l scoată la plimbare și să alerge peste tot.

7. Ajută la întărirea relațiilor dintre membrii familiei

Atunci când animalul de companie este inclus în activitățile desfășurate de familie, acesta devine principala atracție. Acest lucru dă naștere la momente speciale și, prin urmare, la amintiri frumoase de familie cu animalul.

Cele mai potrivite animale de companie pentru familii

Câine și pisică la geam

Acum că am aflat care sunt beneficiile unui animal de companie, să vedem ce anume se potrivește cel mai bine unei familii.

A avea un animal de companie este o decizie foarte importantă, care nu poate fi luată ușor. Atunci când alegi un animal de companie, este necesar să ții cont de: timpul liber pe care i-l poți oferi, caracterul animalului și, în funcție de vârsta copiilor tăi, cât de potrivit poate fi pentru dezvoltarea celor mici.

Cele mai frecvente tipuri de animale de companie sunt:

  • Câinii. Cele mai recomandate rase pentru familiile cu copii sunt: beagle, boxer, collie, saint bernard, poodle, schnauzer, printre altele.
  • Pisicile
  • Păsările
  • Broaștele țestoase
  • Peștii
  • Iepurii
  • Hamsterii

Sfat

Dacă alegi un câine ca animal de companie, de fiecare dată când ajungi acasă te va aștepta o ființă iubitoare cu mare drag și fericire. Indiferent de animalul de companie pe care îl alegi, acesta îți va oferi o experiență de neuitat. Te va iubi atât de mult, încât va deveni un membru al familiei cu drepturi depline.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.