Beneficiile oferite de broccoli pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile oferite de broccoli pentru sănătate

Printre multiplele beneficii ale consumului de broccoli se numără și conținutul ridicat de fier și potasiu care ajută la combaterea anemiei și a durerilor articulare. 
Beneficiile oferite de broccoli pentru sănătate

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Iubit de unii, urât de alții… Broccoli este o legumă în formă de „copac” din familia cruciferelor (în care este inclusă și varza). În acest articol, îți oferim mai multe informații despre acest aliment bogat în nutrienți și care sunt beneficiile oferite de broccoli pentru sănătate.

Acesta crește din abundență și se evidențiază prin culoarea verde închis. În același timp, este bine de știut că tulpina sa groasă nu este comestibilă.

Care sunt beneficiile oferite de broccoli pentru sănătate?

Este bine să mâncăm broccoli pentru sănătate

Broccoli este o plantă care se cultivă în climatele reci și oferă o recoltă bogată în verile calde. De obicei este preparat la aburi (însă din ce în ce mai multe persoane preferă să îl consume crud). În plus, gustul său se aseamănă cu cel al conopidei.

Principalii producători de broccoli sunt China, India, Statele Unite, Spania și Italia.

Pe lângă faptul că este gustos, broccoli conține și foarte mulți nutrienți. În cantitățile cele mai mari se regăsesc: vitamina C, calciu, magneziu, fosfor și potasiu.

Acest aliment conține și doze generoase de fibre, seleniu și luteină. Mai mult, broccoli se remarcă printr-un conținut bogat de acid folic, fier și vitamina A. 

Broccoli pentru sănătate: un aliment medicinal

Știm deja că multe fructe și legume sunt folosite ca remedii naturale, datorită compoziției lor și a nutrienților pe care îi conțin.

Broccoli se distinge printr-o multitudine de proprietăți benefice pe care le putem valorifica dacă îl consumăm în mod regulat. Grație conținutului său de fitochimicale, acestă legumă oferă următoarele beneficii:

Ajută la prevenirea cancerului

Glucozinolații țin la distanță celulele canceroase. Sinigrinul, prezent în broccoli, este un  nutrient care combate cancerul. Acesta „stimulează” moartea naturală a celulelor tumorale precanceroase din stomac și din intestine.

Glucozinolații luptă împotriva următoarelor tipuri de cancer:

  • Cancer oral
  • Cancer pulmonar sau bucal la fumători
  • Cancer mamar la femei
  • Cancer de prostată

Mai mult, această legumă previne cancerul hepatic.

Broccoli pentru sănătate: protejează inima

Acidul folic este extrem de important deoarece ajută la absorbția fierului în organism și la prevenirea malformațiilor la bebeluși, dar și a bolilor cardiace.

Reducând nivelul de homocisteină, acidul folic din broccoli previne infarctul miocardic, aritmia și arterioscleroza. Este recomandat și persoanelor cu hipertensiune.

Combate anemia

Consumăm broccoli pentru sănătate și pentru că poate combate anemia

Broccoli este unul dintre alimentele cele mai bogate în fier, drept pentru care este alegerea ideală pentru pacienții cu anemie.

Desigur, acesta ajută și la prevenirea anemiei, fiind recomandat persoanelor predispuse la dezvoltarea acestei boli. Printre acestea, se numără:

  • Femeile însărcinate
  • Femeile cu o menstruație abundentă
  • Persoanele care au frecvent sângerări nazale
  • Mamele care alăptează

Broccoli pentru sănătate: ajută digestia

Complexul de vitamine B din broccoli ajută la producerea enzimelor. Una dintre acestea este pepsina, care contribuie la digerarea alimentelor.

Dacă ai gaze sau probleme cu flora intestinală, îți recomandăm să mănânci această legumă sănătoasă măcar o dată pe săptămână.

Datorită conținutului de fibre, broccoli îmbunătățește tranzitul intestinal, elimină toxinele din intestine prin evacuarea deșeurilor și oferă senzația de sațietate. Prin urmare, este o opțiune excelentă pentru persoanele care vor să mănânce mai puțin sau care țin cure de slăbire.

Combate depresia și nervozitatea

Consumul de broccoli nu oferă numai o senzație de sațietate, ci și  bună dispoziție. Această legumă contribuie la producția de dopamină, substanță care combate nervozitatea, stresul și depresia.

Conținutul de magneziu și de calciu oferă, de asemenea, o serie de beneficii:

  • Reglează ciclul de somn și previne insomnia.
  • Calmează nervii și musculatura.
  • Reglează bătăile inimii.
  • Crește nivelul de energie.

Astfel, consumul de broccoli este sinonim cu vitalitatea și bunăstarea.

Previne retenția de apă

Acest beneficiu se datorează conținutului de potasiu, care contracarează efectele sodiului acumulat în organism în urma unui consum excesiv de sare. Dacă suferi de edem, hipertensiune sau obezitate, nu ezita să adaugi broccoli în dietă.

Broccoli pentru sănătate: ameliorează durerile articulare

Consumăm broccoli pentru sănătate și pentru a combate artrita

Întrucât conține potasiu și glutation, broccoli reduce lichidul seros acumulat la nivelul articulațiilor. Acesta este un aliment ideal pentru persoanele care suferă de artrită sau artroză.

Îmbunătățește aspectul fizic

Antioxidanții din această legumă cruciferă contribuie la detoxifierea organismului, ajutându-ne să păream mai tineri și mai frumoși.

Broccoli are abilitatea de a stimula funcțiile hepatice și de a curăța sângele (fapt care echivalează cu un ten mai sănătos). În plus, acesta previne căderea părului și ameliorează problemele pielii (acnee, uscăciune, pete, riduri).

Reglează glanda tiroidă

Broccoli este bun pentru sănătate pentru că reglează glanda tiroidă

Toate cruciferele, printre care și broccoli, ajută la diminuarea producției de hormoni tiroidieni. Drept urmare, ele sunt recomandate persoanelor cu hipertiroidism.

Consumul acestor legume nu este indicat și pacienților cu hipotiroidism, deoarece poate scădea prea mult nivelul acestor hormoni, provocând diverse probleme.

Pentru a te bucura de toate beneficiile oferite de broccoli, poți să-l prepari la aburi timp de 3-5 minute, pentru a te asigura că-și păstrează fitochimicalele și nutrienții din compoziție (o mare parte dintre aceștia se pierd la temperaturi ridicate, cum ar fi fierberea). La final, asezonează-l cu puțin ulei de măsline și usturoi.

Este o rețetă simplă, gustoasă și sănătoasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
  • Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
  • Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.