Consumul de broccoli și beneficiile acestuia
Broccoli este una dintre cele mai celebre și sănătoase legume din lume, celebră pentru numeroasele sale proprietăți benefice. Consumul de broccoli are abilități antiinflamatorii, anti-cancer și de alcalinizare, putând îmbunătăți semnificativ sănătatea organismului.
Această legumă este considerată a fi unul dintre cele mai complete și hrănitoare alimente pe care le avem la dispoziție. Este o sursă incredibilă de vitamina C și E, beta-caroten, flavonoizi, izotiocianați, compuși de sulf, fibre dietetice și luteină, având însă un conținut caloric foarte scăzut.
Majoritatea persoanelor nu știu însă cum trebuie gătit broccoliul, deseori consumând doar buchețelele legumei. Dacă vrei să înveți cum poți profita la maxim de nutrienții oferiți de broccoli, citește în continuare și ia aminte.
Ce componente ale plantei pot fi consumate?
Cei care includ consumul de broccoli în dieta lor zilnică au tendința să gătească numai buchețelul, aruncând însă frunzele și tulpina la gunoi. Ceea ce aceste persoane nu realizează este că respectivele componente ale legumei sunt bogate în nutrienți pe care nu ar trebui să-i treacă cu vederea.
Te-ar putea interesa și:
De pildă, tulpinile de broccoli au un conținut mai mare de fibre decât buchețelele, iar frunzele acestei legume conțin mai mult betacaroten decât ambele componente tocmai menționate.
Cum trebuie consumate tulpinile de broccoli?
Gustul tulpinilor de broccoli este ușor dulce și foarte delicios. Pentru a găti această parte a legumei, îndepărtează-i coaja și tai-o în bucăți. Tulpinile fierb mai greu decât buchețelele, așadar acestea trebuie puse la fiert primele.
Cum putem să includem consumul frunzelor de broccoli în dieta noastră zilnică?
O greșeală pe care mulți o fac atunci când gătesc frunzele acestei legume este să le încălzească în exces. Frunzele de broccoli au un conținut bogat de betacaroten, un antioxidant important ce poate reduce riscul de cancer mamar și de degenerare maculară produsă de îmbătrânire.
Această parte a legumei este o sursă semnificativă de vitamina A, componentă esențială pentru fortificarea vederii și a sistemului imunitar. O singură porție de 28 g (1 uncie) de frunze de broccoli poate asigura 44% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului.
Frunzele de broccoli pot fi gătite și consumate la fel ca și buchețelele. Nu ezita să le prăjești, să le faci sote sau să le gătești la aburi.
Care este cea mai bună modalitate de a găti broccoliul la aburi?
Modul în care gătești un anumit aliment joacă un rol esențial în ceea ce privește păstrarea nutrienților acestuia. Așadar, dacă vrei să profiți de toate proprietățile broccoliului, trebuie să înveți cum să gătești componentele acestuia la aburi în mod corect, aceasta fiind modalitatea de gătire ideală.
Te-ar putea interesa și:
Un studiu realizat în 2008 și publicat în Jurnalul de agricultură și chimie (Agriculture and Chemistry Journal) a scos la iveală faptul că proprietățile și nutrienții broccoliului sunt menținuți intacți dacă leguma este gătită la aburi.
Cum se prepară?
Broccoliul poate fi gătit la aburi, simplu sau combinat cu alte legume. Este indicat să utilizezi o oală concepută special pentru gătire la aburi. Lasă leguma să fiarbă timp de aproximativ 15 minute.
Cu ce alte alimente poți combina consumul de broccoli?
Unul dintre cele mai mari avantaje ale consumului de broccoli este faptul că acesta este o legumă foarte versatilă, ce poate fi combinată cu diverse alte alimente. În acest scop, cele mai indicate sunt alimentele bogate în complexul de vitamine B, precum roșiile și spanacul. Poți servi această legumă și simplă, asezonată cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Cum putem prepara o salată de broccoli?
Pentru a avea o alimentație echilibrată, poți utiliza broccoliul ca ingredient principal pentru a prepara o salată sănătoasă.
Ingrediente
- 900 g (2 livre) broccoli
- 2 roșii
- 1 ardei gras verde
- ½ ceapă
- 56 g (2 uncii) creveți fierți
- Ulei de măsline
- Puțin piper
- 1 vârf de cuțit de sare
Indicații
- Spală și separă crenguțele legumei. Fierbe-le în apă cu sare. Scurge apa și pune crenguțele fierte într-un castron.
- Taie roșiile în cubulețe, ardeiul gras în fâșii și ceapa în felii subțiri. Amestecă aceste ingrediente cu creveteții și adaugă-le în castronul în care ai pus crenguțele de broccoli.
- Servește salata rece.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
- Renaud EN, Lammerts van Bueren ET, Myers JR, et al. Variation in broccoli cultivar phytochemical content under organic and conventional management systems: implications in breeding for nutrition. PLoS One. 2014;9(7):e95683. Published 2014 Jul 16. doi:10.1371/journal.pone.0095683
- Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
- Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2008). Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(1), 139–147. https://doi.org/10.1021/jf072304b