Care sunt metodele contraceptive pentru bărbați?
 

Care sunt metodele contraceptive pentru bărbați?

Procedura chirurgicala de vasectomie are ca scop blocarea canalului deferent prin diverse tehnici precum secțiune, ligatură sau compresie, printre altele.
Care sunt metodele contraceptive pentru bărbați?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În zilele noastre, s-au extins cercetările privind metodele contraceptive pentru bărbați, pentru a găsi variante care prezintă mecanisme asemănătoare celor anovulatorii feminine.

După cum mulți știu, există mai puține opțiuni contraceptive pentru bărbați decât pentru femei. Pe parcursul articolului, vom explica atât alternativele disponibile, cât și cele care sunt în studiu. Descoperă-le!

Metodele contraceptive pentru bărbați

Cercetările publicate de Fertility and Sterility recunosc că tot mai mulți bărbați sunt dispuși să-și asume responsabilitatea activă pentru planificarea familială. Din acest motiv, interesul pentru a afla despre diferitele metode contraceptive masculine a crescut.

Cele mai frecvente sunt prezervativul și vasectomia. Cu toate acestea, nu sunt opțiunea potrivită pentru toți bărbații. Din acest motiv, studiile pe această temă continuă să avanseze. În continuare, vom vedea totul în detaliu.

1. Prezervativele și spermicidele

Prezervativ desfăcut

Utilizarea prezervativului este una dintre cele mai populare metode contraceptive pentru bărbați în societatea actuală. Prezervativele și spermicidele lucrează împreună pentru a ajuta la protejarea împotriva sarcinii. Prezervativele sunt plasate pe penisul erect al bărbatului. Spermatozoizii rămân în prezervativ și nu pot ajunge la ovulul femeii.

Spermicidele acoperă colul uterin al femeii și ucid sperma. Acest produs este disponibil sub diverse forme:

  • Gel
  • Pânză
  • Cremă
  • Spumă
  • Tablete
  • Supozitoare

Prezervativele pot fi fabricate din latex sau plastic rezistent. Deși spermicidul este folosit de femeie, iar prezervativul de bărbat, există deja prezervative cu spermicid în interior.

În acest fel, dacă prezervativul se rupe sau este perforat, spermicidul va ajuta la uciderea spermatozoizilor. De asemenea, folosirea prezervativului ajută la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, utilizarea spermicidului pe cont propriu nu previne acest tip de infecție, așa că folosirea prezervativului este esențială.

2. Vasectomia, una dintre metodele contraceptive pentru bărbați

Contracepția chirurgicală sau sterilizarea voluntară a devenit o metodă foarte populară, mai ales în țările dezvoltate. Această metodă contraceptivă are cele mai mari rate de eficacitate și este o resursă utilizată pe scară largă de cuplurile care nu doresc să aibă copii.

Este o metodă avantajoasă, deoarece poate fi efectuată într-un singur act și nu necesită controale ulterioare specifice. De asemenea, dacă procedura chirurgicală este efectuată conform standardelor medicale acceptate, riscul de complicații este mic.

În ce constă?

Procedura chirurgicală de vasectomie are ca scop blocarea canalului deferent prin diverse tehnici precum secțiune, ligatură sau compresie, printre altele.

Este o tehnică simplă care poate fi efectuată în ambulatoriu și, atunci când este efectuată sub anestezie locală cu asepsie adecvată, prezintă un risc scăzut de morbiditate și un risc neglijabil de mortalitate.

Constă în întreruperea continuității canalului deferent, odată ce acesta a fost identificat după incizia cu bisturiul în scrot. Odată ce canalul deferent a fost identificat, există, după cum am menționat anterior, diferite tehnici pentru a obține ocluzia sau blocarea acestuia.

3. Injecțiile cu rol de blocare

Metodele contraceptive pentru bărbați includ injecții

Este un contraceptiv non-hormonal pentru bărbați, conceput pentru a găsi soluții low-cost ignorate de industria farmaceutică. Numele său comercial este Vasalgel și este încă în studiu.

O doză din acest gel este injectată în tubul prin care trece spermatozoizii, chiar la capătul unde se unește cu scrotul. Procesul este finalizat în aproximativ 15 minute și, odată injectat, gelul este fixat și formează un filtru, permițând lichidului să treacă, dar nu și spermatozoizilor. Prin urmare, nu face imposibilă ejacularea sau orgasmul.

De asemenea, gelul este la fel de eficient ca și vasectomia. Nefiind vorba de o metodă hormonală, Vasalgel nu are efectele secundare pe care aceste tipuri de tratamente le au la femei. Pilula contraceptivă poate provoca migrene, modificări de greutate și scăderea libidoului.

Injecțiile cu gel au un mare avantaj față de vasectomie, deoarece această metodă contraceptivă este ușor reversibilă. Un studiu recent publicat în revista Basic and Clinical Andrology a arătat că efectul Vasalgel poate fi inversat cu o injecție cu bicarbonat de sodiu, fără a afecta fertilitatea sau funcția spermei.

Există și un al tip de injecție de blocare numit RISUG, care funcționează într-un mod similar cu Vasalgel. Această nouă injecție ar putea garanta contracepția timp de 10 sau 15 ani și este reversibilă la modele animale, conform diverselor investigații.

4. Pilula contraceptivă

Este o altă metodă contraceptivă pentru bărbați aflată în studiu. Un nou studiu prezentat recent la Chicago a arătat că pilula contraceptivă pentru bărbați este eficientă. Sunt necesare mai multe cercetări, dar se pare că și bărbații vor folosi acest tip de metodă pentru a preveni sarcina.

Cercetătorii au descoperit că pilula cu hormoni propusă, numită undeccanoat de dimetandrolon sau DMAU, a scăzut efectiv nivelul de testosteron și alți hormoni responsabili de producția de spermă, fără alte efecte secundare.

Contraceptivele hormonale pentru bărbați se bazează pe administrarea de androgeni și progestogeni exogeni. Acești hormoni suprimă acțiunea gonadotropinelor la nivelul testiculelor, modificând producția de spermatozoizi și testosteron. În ciuda eficacității, dezvoltarea sa a fost încetinită de efectele secundare, conform unui studiu apărut în revista Drugs.

În ciuda faptului că multe metode contraceptive pentru bărbați se află în studiu, deocamdată nu avem niciuna care să fie la fel de eficace precum poate fi pilula contraceptivă pentru femei. Utilizarea prezervativului este recomandată ori de câte ori vrem să evităm sarcina, precum și pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, dacă ai dubii, este recomandat să consulți un profesionist în sănătate sexuală și reproductivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.