Ce este vasectomia? - Doza de Sănătate
 

Ce este vasectomia?

O vasectomie este o procedură chirurgicală simplă, sigură și extrem de eficientă, utilizată ca metodă contraceptivă pentru bărbați. Nu afectează viața sexuală a persoanei și, în multe cazuri, este reversibilă.
Ce este vasectomia?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este vasectomia? O vasectomie este o intervenție chirurgicală simplă. Reprezintă o metodă de contracepție la bărbați. Este foarte sigură și extrem de eficientă pentru a preveni definitiv sarcinile nedorite. În prezent, tot mai mulți bărbați optează pentru vasectomie. Cu toate acestea, este o decizie care presupune conștientizare și responsabilitate cu privire la controlul nașterilor. Nu este recomandată bărbaților tineri care nu au un partener sau care trec printr-o criză în relația de cuplu.

Un bărbat ar trebui să aleagă vasectomia numai dacă este complet sigur că nu vrea să aibă un copil biologic în viitor. Aceasta este o metodă relativ permanentă și, prin urmare, o decizie care merită o analiză atentă.

Ce este vasectomia?

Bărbat care are o durere în zona inghinală

O vasectomie este o procedură chirurgicală prin care un chirurg taie canalele deferente. Aceste conducte transportă sperma de la testicule la uretră. Medicul le taie, astfel încât să nu mai poată îndeplini această funcție. Astfel, sperma rămâne în testicule fără a avea o cale de ieșire.

Deoarece sperma nu mai poate părăsi corpul bărbatului, acesta nu mai poate lăsa o femeie însărcinată. Această metodă este eficientă în 99,9% din cazuri și sterilizează bărbații. Este important să ne amintim că spermatozoidul este celula care duce la apariția sarcinii atunci când se alătură ovulului feminin. Un bărbat poate avea relații sexuale, ejacula și expulza material seminal și după o vasectomie. Cu toate acestea, nu există spermă în material seminal, așadar fertilizarea este imposibilă.

Procedura de vasectomie

Acum că am aflat ce este vasectomia, vom discuta despre pașii acestei proceduri.

O vasectomie este o intervenție chirurgicală ambulatorie care se efectuează cu ușurință într-o clinică sau un cabinet medical. Necesită anestezie locală, ceea ce înseamnă că pacientul este treaz în timpul procedurii, dar nu simte durere. Primul lucru pe care îl fac medicii este să epileze și să curețe bine scrotul, după care anesteziază zona pentru a efectua intervenția.

Există două moduri de a face o vasectomie: cu incizie și fără incizie. În primul caz, chirurgul face două mici tăieturi cu bisturiul în zona superioară a scrotului. Apoi taie și leagă sau sigilează capetele canalului deferent și închid rana cu cusături sau plasture chirurgical.

În cazul unei vasectomii fără incizie, medicul găsește canalul deferent și apoi injectează un anestezic. Apoi, face o gaură foarte mică în același loc, leagă conductele și taie o parte din ele. Pentru a termina, sigilează gaura cu o cusătură sau plasture chirurgical.

Vasectomia: înainte și după

Chirurg care demonstrează ce este vasectomia

De obicei, acest tip de intervenție necesită o pregătire minimă a pacientului. Aceasta constă în analizarea medicamentelor ingerate și reducerea dozei sau eliminarea celor care pot îngreuna coagularea sângelui. Acest lucru are loc, de obicei, cu 10 zile înainte de procedură.

După procedură, bărbații trebuie să folosească o protecție pentru scrot timp de cel puțin trei sau patru zile. S-ar putea să existe vânătăi și inflamații, dar acestea dispar la una sau două săptămâni după operație. De obicei, bărbatul își poate relua activitățile obișnuite în termen de 3 până la 7 zile.

Aceasta este o procedură foarte sigură, dar există riscuri. Disconfortul normal include durerea și inflamația, care pot fi controlate cu analgezice pe bază de prescripție medicală sau aplicarea de gheață pe zona în cauză. Consultă medicul dacă durerea este insuportabilă. În unele cazuri, ar putea exista o infecție, dar aceasta este ușor de tratat cu antibiotice. Febra este un semn de infecție și necesită intervenție medicală imediată. Același lucru este valabil și pentru sângerări sau inflamații excesive.

Aspecte de luat în considerare

Vasectomia nu afectează în niciun fel sexualitatea bărbatului. Oricine a fost supus procedurii poate face sex după o săptămână sau două. Cu toate acestea, există încă șanse de apariție a sarcinii în primele trei luni, așadar trebuie să utilizezi alte metode contraceptive în această perioadă.

Această procedură este uneori reversibilă, dar alteori nu. Cu toate acestea, inversarea este costisitoare și complexă și nu există nicio garanție că va avea succes. De asemenea, deși vasectomia este o metodă contraceptivă, aceasta nu previne bolile cu transmitere sexuală. Prin urmare, folosește prezervative cu orice partener nou.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Romero Pérez, P., Merenciano Cortina, F. J., Rafie Mazketli, W., Amat Cecilia, M., & Martínez Hernández, M. (2004). La vasectomía: estudio de 300 intervenciones. Revisión de la literatura nacional y de sus complicaciones. Actas urológicas españolas, 28(3), 175-214.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.