Câte tipuri de identitate de gen există?
 

Câte tipuri de identitate de gen există?

Există multe tipuri de identitate de gen. Astăzi vă prezentăm 10 dintre ele și le explicăm trăsăturile.
Câte tipuri de identitate de gen există?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ființa umană înțelege mai bine ideile și conceptele atunci când le asimilează prin etichete. Deși este adevărat că în unele cazuri acestea pot fi limitative, în altele sunt foarte practice. Cel mai bun exemplu îl găsim în principalele tipuri de identitate de gen, care reunesc concepte ce au devenit populare în ultimii ani.

Astăzi vom vorbi despre cele mai comune tipuri de identitate de gen, despre caracteristicile acestora și despre câteva alternative de denumire. Pentru aceasta, am ales definiția generală.

Diferența dintre gen și sex

Înainte de a trece în revistă cele mai utilizate tipuri de identitate de gen, trebuie mai întâi să clarificăm diferența dintre sex și gen. Prin sex se înțelege o serie de trăsături fizice, biologice, genetice și hormonale care caracterizează o persoană. Genul este modul în care se identifică în plan psihologic și modul în care se exprimă în exterior.

O persoană se poate identifica din punct de vedere psihologic departe de diviziunea masculin/feminin. Trăsăturile fizice sau biologice ale unei persoane pot fi diferite de ceea ce se observă la prima vedere.

De asemenea, trebuie să clarificăm diferența dintre identitatea de gen și expresia de gen. În primul caz, se face referire la percepția personală asupra genului. În al doilea caz, este vorba modul în care persoana respectivă se manifestă în societate.

Tipurile de identitate de gen nu sunt legate de orientarea sexuală. Acest ultim termen este folosit pentru a descrie atracția fizică sau emoțională față de persoane de același gen sau de gen diferit (heterosexualitate, homosexualitate, bisexualitate, pansexualitate și altele).

Tipuri de identitate de gen

Eticheta identității de gen a fost inventată de psihiatrul american Robert Stoller în 1964. Această idee a suferit schimbări de-a lungul istoriei, până la punctul în care s-a vorbit despre tulburarea identității de gen sau disforia de gen.

În orice caz, ambii termeni sunt folosiți doar în literatura medicală. Membrii comunității LGBT+ preferă termenul identitate de gen. Întrucât există prejudecăți, parțial dezvoltate din ignoranță, vă prezentăm cele mai acceptate și cunoscute tipuri identitate de gen.

1. Cisgender

Cisgender este un termen folosit pentru a descrie persoanele a căror identitate de gen se potrivește cu sexul care le-a fost atribuit la naștere. O altă definiție a acestei etichete este corespondența care există între identitatea de gen în raport cu fenotipul sexual. Termenul a fost creat de psihiatrul german Volkmar Sigusch.

După cum am explicat, identitatea de gen nu are legătură cu orientarea sexuală. Prin urmare, o persoană gay, lesbiană sau bisexuală poate fi cisgender în măsura în care identitatea sa se potrivește cu sexul atribuit la naștere. Se identifică ca bărbat sau femeie indiferent de preferințele sale sexuale sau romantice.

2. Transgender

Semn de egalitate între genuri și sexe

Transgender este un concept opus celui precedent. Cis- este un prefix latin care corespunde termenului aici. Trans- se traduce prin „de cealaltă parte” sau „dincolo”. Prin urmare, un transgender nu se identifică cu sexul care i-a fost atribuit la naștere. Identitatea sa nu corespunde fenotipului sexual.

Ca și cazul precedent, nu are legătură cu orientarea sexuală. Un transgender poate fi heterosexual, bisexual, homosexual sau asexual. Cei care au făcut tranziția la sexul care corespunde genului sunt adesea denumiți transsexuali. Mulți membri ai comunității resping acest termen.

3. Intersexual

Este foarte comun ca cuvântul intersexual să fie confundat cu transgender și invers. Unii nu consideră intersexualitatea ca parte a tipurilor de identitate de gen, în timp ce alții fac acest lucru. Cu excepția controverselor, un intersexual este o persoană ale cărei caracteristici fizice, biologice, hormonale sau genetice o împiedică să fie clasificată bărbat sau femeie.

Nu este o afecțiune unică, ci grupează zeci de manifestări cu caracteristici comune. De exemplu, vorbim despre intersexualitatea gonadală. Acești indivizi au țesut ovarian și testicular la naștere. Persoanele intersexuale pot avea organe genitale ambigue.

4. Queer

Queer este un neologism care reunește toți acei oameni care nu se simt identificați cu ideile societății referitoare la gen și sexualitate. Definiția a suferit schimbări de-a lungul istoriei, deoarece la început a fost folosită într-un mod peiorativ pentru a descrie homosexualii.

Astăzi este asociată cu un angajament politic puternic sau cel puțin cu un angajament care urmărește să schimbe preceptele societății. Persoanele queer nu se descriu ca bărbat sau femeie și nici ca o combinație a acestor două genuri.

5. Gen fluid

Genul fluid este un alt tip de identitate de gen care generează confuzie. O persoană care se identifică astfel trece prin tranziții temporare, sporadice sau permanente ale genului.

Numărul de genuri cu care se identifică variază în funcție de caz. Poate rămâne la binarul masculin/feminin sau, dimpotrivă, poate explora alte posibilități. Tranziția se poate face fără un motiv anume sau, dimpotrivă, în funcție de dispozițiile sau interacțiunile cu mediul.

6. Fără gen

O etichetă care a devenit populară în ultimii ani este genderless sau agender . Pe scurt, îi desemnează pe toți cei care nu se identifică cu niciun gen. Unii spun că au gen neutru sau gen alb.

Important este că nu are nimic de-a face cu asexualitatea. După cum am explicat deja în mod repetat, tipurile de identitate de gen nu corespund atracției sexuale. Există genuri asexuate? Da, desigur, există binarii asexuați sau transsexualii asexuați.

7. Pansexual

Un termen care este adesea confundat cu bisexualitatea, deși, așa cum subliniază unii experți, distincția este suficientă pentru a le considera concepte diferite. Cineva care se identifică ca pansexual este atras de orice alt gen.

8. Intergen

Foarte asemănător cu cazul precedent, găsim eticheta intergender. Ca și alte tipuri de identitate de gen, diferențele sunt mici, dar suficiente pentru a nuanța concepte separate. După cum indică termenul, îi definește pe cei care nu se simt nici bărbați, nici femei, ci o fațetă intermediară a ambelor etichete.

Pot manifesta comportamente, idei și moduri de acțiune asociate în mod obișnuit cu bărbații și femeile, fără a se simți identificați cu unul dintre genuri. Multe persoane intersexuale folosesc această etichetă.

9. Al treilea gen

Persoană care se simte liberă
Sunt multe persoane care nu se simt confortabil să se identifice cu binarul tradițional al identității sexuale.

Al treilea gen este o etichetă cu mai multe semnificații. Unele state îl includ ca alternativă atunci când desfășoară o procedură legală, altele îl folosesc pentru a include toate tipurile de identitate de gen. Alții descriu o stare nedefinită între bărbat și femeie (în concordanță cu intergender).

În acest sens, și având în vedere terminologia care se referă la o a treia opțiune, mulți preferă să preia această ultimă definiție. Deși este un concept care a devenit popular în ultima vreme, zeci de civilizații de-a lungul istoriei au recunoscut un al treilea gen independent de bărbat și femeie.

10. Pangenus

Există și oameni cei care preferă eticheta de pangender. Prefixul grecesc pan- se referă la un set, un întreg. Cei care se identifică ca pangender presupun că genul lor cuprinde toate genurile, ceea ce este imuabil și static.

Sperăm că explicațiile noastre nu au creat și mai multă confuzie. Diferența este adesea subtilă, iar lipsa unui consens nu ajută la rezolvarea problemei. În orice caz, axe diferențiatoare pot fi întotdeauna găsite între tipurile de identitate de gen.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.