Ce este genul fluid?
 

Ce este genul fluid?

Genul fluid desemnează stările de tranziție între diferite sexe. Să vedem care sunt caracteristicile sale!
Ce este genul fluid?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pentru majoritatea oamenilor, sexul și genul se potrivesc. Există două sexe (masculin și feminin), care sunt completate de gen (masculin și feminin). Cu toate acestea, pentru o parte a populației, această clasificare binară este insuficientă. Astăzi vă arătăm ce este genul fluid și care sunt caracteristicile acestuia.

Conceptul de gen fluid a devenit popular în ultimii ani. În ciuda acestui fapt, este o etichetă necunoscută pentru mulți și adesea greșit interpretată. În următoarele câteva rânduri, vă explicăm în ce constă.

Ce este genul fluid?

După cum ne amintește Harvard Health Publishing, genul fluid se caracterizează prin schimbarea pe care o persoană o face de-a lungul timpului în ceea ce privește identitatea și expresia de gen. Înainte de a continua, este foarte important să explicăm la ce se referă ambele concepte:

  • Identitatea de gen: este percepția de sine subiectivă despre propriul gen, adică modul în care interpretăm și asimilăm genul din punct de vedere psihologic.
  • Expresia de gen: este modul în care identitatea de gen este exprimată într-un context social prin atitudini, comportamente și roluri.

Identitatea de gen nu coincide întotdeauna cu expresia de gen. De exemplu, o persoană se poate percepe pe sine ca fiind femeie, dar decide să nu o exprime din diverse motive (frică, stigmat, discriminare, precepte morale sau religioase).

Odată clarificate aceste concepte, putem reveni la definiția de mai sus. Cineva care se identifică având gen fluid trece prin fluctuații între identitatea de gen (percepția de sine) și expresia de gen (modul în care se exprimă). Astfel apare o altă categorie: cisgender.

Cisgender este un cuvânt folosit pentru a descrie potrivirea dintre sexul și genul unei persoane, indiferent de orientarea sa sexuală. De exemplu, un om homosexual care se percepe pe sine de genul masculin este un cisgender.

Eticheta gen fluid cuprinde și eticheta cisgender, dar se îndepărtează de ea. O include în măsura în care, într-o etapă a vieții, o femeie se poate percepe ca parte a genului feminin, dar într-o altă etapă această corespondență poate să nu existe (auto-percepându-se ca bărbat, de exemplu).

Citiți mai mult: Ce este intersexul?

Desen cu genul fluid

Genul fluid este o identificare imuabilă?

Răspunsul la această întrebare este nu. De fapt, termenul fluid a fost folosit pentru a reprezenta o schimbare constantă.

Gândiți-vă, în acest sens, la fluiditatea unui râu. Este mereu în mișcare și nu se oprește niciodată. Genul fluid trece prin diferite stări fără a exista un caracter de imuabilitate.

În acest moment, apar neînțelegerile. Cine se definește cu această categorie nu experimentează tranziții în fiecare zi. Conform multor variabile (emoționale, geografice, culturale), perioada poate fi nedeterminată.

Prin urmare, nu există o limită de timp fixă. Poate dura ani și chiar decenii înainte de a experimenta o tranziție, dar și câteva săptămâni sau luni. Nu există loc pentru un criteriu general.

După cum subliniază cercetătorii, această etichetă devansează conceptele tradiționale de bărbați și femei. Se crede că identitatea de gen începe să se consolideze în jurul vârstei de 3 ani, iar genul fluid poate apărea în această etapă.

Ideea erodează preceptele sociale clasice ale diviziunii binare și le înlocuiește cu un peisaj mai deschis și mai liber. În ciuda a ceea ce am discutat, nu există o definiție completă genului fluid. Fiecare persoană îl asimilează în felul său. Identitatea, expresia și varietatea genurilor acceptate variază în funcție de caz.

Persoană cu mâinile colorate cu vopsea

Concepții greșite

Ca și în cazul altor etichete similare, această categorie tinde să genereze interpretări greșite, prejudecăți sau concepții eronate. Una dintre cele mai frecvente este echivalarea genului fluid cu fluiditatea sexuală. Acestea sunt concepte diferite.

Genul și sexul sunt idei diferite care, deși au unele similarități, nu ar trebui niciodată interpretate ca sinonime. Fluiditatea sexuală este adesea asociată cu polsexualitatea sau bisexualitatea. Adică atracția pentru mai multe sexe. Cine se definește cu conceptul de gen fluid nu este neapărat polsexual sau bisexual.

Acest lucru ne conduce la o altă prejudecată: a crede că toată lumea este poligamă. Bineînțeles că există persoane cu gen fluid care sunt poligame, dar nu este o regulă.

O altă concepție greșită este echivalarea genului fluid cu persoanele transgender. Un transgender este o persoană a cărei identitate de gen este diferită de sexul atribuit la naștere. Cu toate acestea, nu trece prin tranziții. Aceasta este ideea principală care diferențiază conceptele.

Fluiditatea de gen este mai complexă decât am putea crede la început, iar diferitele nuanțe și relații dau naștere la neînțelegeri. Deoarece este o idee care a fost introdusă cu puțin timp în urmă, este firesc să existe piese ale puzzle-ului încă necunoscute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gosling, J. Gender fluidity reflected in contemporary society. Jung Journal. 2018; 12(3): 75-79.
  • Parker, S. Gender fluidity. In Ethical ripples of creativity and innovation (pp. 165-173). Palgrave Macmillan, London. 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.