Ce este intersexul?
Majoritatea populației interpretează sexualitatea din punctul de vedere al binarismului, cu etichetele bărbat și femeie. În ultimele decenii, am văzut schimbări în felul în care sunt catalogate genurile, în multe cazuri susținute de dovezi științifice. Astăzi vom vorbi despre ce este intersexul și care sunt caracteristicile acestuia.
Intersex este o etichetă diferită de altele, cum ar fi transgender sau transsexual. Cu toate acestea, pentru o bună parte a populației se referă la același lucru. În următoarele câteva rânduri vom explica meticulos ce este, de ce ar trebui să știți acest lucru și câteva concepții greșite despre intersex.
Ce este intersexul? Caracteristicile intersexului
Intersex este un cuvânt folosit pentru a descrie o varietate de afecțiuni caracterizate prin modificarea anatomiei sexuale, reproductive, hormonale sau genetice a unei persoane. Aceasta exclude utilizarea standardelor clasice bărbați sau femei.
Termenul este relativ nou. Într-un articol publicat în 2006, Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society (LWPES) și European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE) au convenit să numească toate aceste afecșiuni tulburări ale dezvoltării sexuale.
Utilizarea acestei etichete nu este lipsită de controverse, deoarece unii cercetători o folosesc și pentru sindromul Klinefelter sau sindromul Turner. Indiferent de nomenclatură, important este că intersexul este caracterizat de ambiguitate genitală, hormonală sau genetică (aceasta din urmă generează mai multe controverse).
De exemplu, o persoană poate avea organe sexuale masculine în exterior, dar în interior organe feminine (sau invers). Pot exista și bărbați cu un penis foarte mic sau femei cu un clitoris foarte mare. O tulburare în secvența genetică poate genera celule XX (masculine) și XY (feminine) la aceeași persoană.
Clasificarea intersexului
Dacă utilizarea terminologiei este controversată, la fel este și clasificarea. Se vorbește adesea despre stări intersexuale.
Problema este că, deși intersexul a făcut obiectul studiului a mii de oameni de știință, este o problemă care nu are parametri ficși de determinare. În multe cazuri, așa cum vom vedea mai târziu, atribuirea etichetei intersexuale se face subiectiv.
Citiți mai mult: Zece întrebări frecvente despre sexualitate
Pseudohermafroditism masculin
Acest grup include persoane cu testicule sau organe genitale care nu s-au dezvoltat pe deplin. Are și subcategorii (ușor, sever sau atipic). Cea mai importantă afecțiune din această categorie este sindromul de insensibilitate la androgeni, cunoscut și sub numele de sindrom Morris. Unele dintre caracteristicile sale sunt următoarele:
- Vagin închis
- Absența părului le axile și inghinal
- Niveluri de testosteron similare cu cele ale unui om sănătos
Pseudohermafroditism feminin
Este cunoscut sub numele de hiperplazie suprarenală congenitală sau, în unele contexte, ca sindrom adrenogenital. Este împărțit în clasic, blând, masculinizant și atipic.
Unele caracteristici sunt următoarele:
- Fenotip cu trăsături masculine
- Vagin și uter normale sau mai mici. În caz de masculinizare, organele genitale externe tind să se dezvolte cu aspect masculin.
- Clitoris hipertrofiat
Hermafroditism
Adevăratul hermafroditism este o afecțiune care se referă la oameni născuți atât cu celule ovariene, cât și cu celule testiculare. Conform dovezilor, cele mai frecvente simptome sunt organele genitale ambigue, hipertrofia clitorisului și hipospadia (deschiderea uretrei nu se află la vârful penisului). În orice caz, pacientul are atât testicule, cât și ovare.
Disgenezie gonadică
Disgenezia gonadică se referă la o varietate de afecțiuni care se caracterizează prin dezvoltarea slabă a gonadelor (ovare sau testicule). Cercetătorii subliniază că cel mai frecvent dintre toate este sindromul Turner, despre care am discutat deja, cu 1 caz la 2500 de nașteri.
Printre trăsăturile sale distinctive, subliniem următoarele:
- Absența pubertății
- Infertilitatea
- Infantilismul sexual
- Absența caracteristicilor sexuale secundare
Aceste patru categorii sunt utilizate pentru a descrie cazuri intersexuale. Desigur, mulți dintre pacienți pot fi încadrați în mai multe categorii, iar etichetele nu sunt suficiente pentru a descrie complet cazurile specifice.
Cât de comun este intersexul?
Având în vedere ambiguitatea termenului intersex, deoarece în multe cazuri diagnosticul este pus subiectiv, nu se știe cât de comun este intersexul. Biologul și expertul în studii de gen, Anne Fausto-Sterling, a afirmat acum câteva decenii că numărul persoanelor intersexuale ar putea fi de aproximativ 1,7% din populația totală.
Această cifră nu este lipsită de controverse, deoarece unii cercetători au criticat-o sever. Ei afirmă că prevalența este mai mică, deoarece multe afecțiuni care sunt integrate în categoriile subliniate nu pot fi considerate ca făcând parte din intersexualitate. În acest sens, numărul real ar putea rămâne la 0,018%.
Este important să adăugăm încă o variabilă: nu toate persoanele intersexuale sunt diagnosticate. De fapt, multe dintre ele ajung la sfârșitul vieții fără a fi conștiente de această afecțiune. Acest lucru se întâmplă cu tulburările genetice sau cu cele în care dezvoltarea genitală externă nu a suferit modificări.
Concepții greșite despre intersex
Pentru a termina acest articol despre ce este intersexul, vom sublinia câteva concepții greșite despre acesta. La început, am spus că nu trebuie confundat cu termenul transgender sau transsexual. Un intersex nu este transgender și nici transsexual.
Deși este adevărat că o persoană intersexuală se poate identifica la un moment dat în viață cu conceptul transgender, acest lucru nu înseamnă că așa se întâmplă mereu. În mod similar, opțiunile de tratament bazate pe intervenții chirurgicale sau hormoni nu implică faptul că persoanele intersex devin transsexuale.
Există următoarea concepție greșită: este o afecțiune care trebuie tratată întotdeauna în copilărie. După cum subliniază Amnesty International, consecințele pot fi resimțite psihologic. Multe dintre intervenții sunt inutile sau condiționează complet viitorul copilului.
O altă concepție greșită este că toată lumea trebuie să aibă un aspect feminin sau androgin. Multe cazuri de intersex nu au nicio legătură cu aspectul fizic.
Deși am folosit termenul de hermafrodit în categoriile de clasificare, este un cuvânt cu care foarte puțini oameni intersexuali se simt identificați. Se folosește numai în literatura medicală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Breehl, L., & Caban, O. Genetics, Gonadal Dysgenesis. StatPearls [Internet]. 2020.
- Hughes, I. A., Houk, C., Ahmed, S. F., Lee, P. A., & Society, L. W. P. E. Consensus statement on management of intersex disorders. Journal of pediatric urology. 2006; 2(3): 148-162.
- Sax L. How common is intersex? a response to Anne Fausto-Sterling. J Sex Res. 2002 Aug;39(3):174-8.
- Yordam N, Alikasifoglu A, Kandemir N, Caglar M, Balci S. True hermaphroditism: clinical features, genetic variants and gonadal histology. J Pediatr Endocrinol Metab. 2001 Apr;14(4):421-7.