Mituri despre transmiterea HIV - Doza de Sănătate
 

Mituri despre transmiterea HIV

Infecția cu virusul HIV este una dintre cele mai temute boli din zilele noastre. Din păcate, acest lucru a dat naștere mai multor mituri despre transmiterea virusului HIV. Citește mai departe pentru a afla care sunt acestea!
Mituri despre transmiterea HIV

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Virusul imunodeficienței umane (HIV) a luat viața a milioane de oameni. Acest virus atacă sistemul imunitar al gazdei și îl împiedică să își facă treaba în mod corespunzător. Prin urmare, persoanele infectate sunt mai susceptibile la o varietate de boli, infecții și complicații. Teama de a contracta această boală a dat naștere la multe mituri despre transmiterea HIV.

5 mituri despre transmiterea virusului HIV

Infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) este una dintre cele mai studiate boli. Deși nu există încă nici un remediu, cercetătorii au făcut mai multe progrese în acest domeniu. De-a lungul anilor, au descoperit noi moduri de transmisie, precum și modalități inovatoare de a le evita.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor cercetărilor și progreselor realizate de experți, ignoranța cu privire la boală prevalează. Din această cauză, există câteva mituri despre transmiterea HIV pe care oamenii le consideră adevăruri absolute. Care sunt cele mai frecvente?

Iată câteva dintre ele.

1. HIV poate fi transmis prin contactul simplu cu o persoană infectată

Acesta este unul dintre cele mai comune mituri despre transmiterea HIV și, din păcate, unul care îi afectează din plin pe bolnavi. De fapt, studiile arată că între 57% și 77% dintre femeile infectate au suferit discriminări.

Cercetările au arătat în mod clar că există doar 5 mecanisme de transmitere a bolii. Acestea sunt următoarele:

  • Contact sexual fără prezervativ
  • De la mamă la copil
  • Transfuzii de sânge sau transplanturi de organe
  • Utilizarea în comun a acelor sau a seringilor
  • Risc biologic din cauza accidentelor de muncă

Așadar, virusul nu poate fi transmis îmbrățișând, atingând sau partajând articole de igienă personală cu o persoană infectată. De fapt, poți săruta o persoană care poartă virusul fără a risca infectarea, deoarece saliva nu are încărcătură virală.

Singurul risc apare atunci când există răni, leziuni sau sângerări ale gingiilor. În acest caz, ar trebui să fii foarte atent.

Test pentru depistarea virusului HIV
HIV nu se transmite prin contactul simplu cu o persoană infectată. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru discriminarea acestor pacienți.

2. HIV este transmis numai de către homosexuali

Fără îndoială, acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre transmiterea HIV. Cu mai bine de 30 de ani în urmă, oamenii considerau că este unul dintre adevărurile irefutabile cu privire la această boală. Atunci când virusul a apărut pentru prima dată la începutul anului 1980, doar bărbații homosexuali erau afectați.

Totuși, de-a lungul anilor, experții au stabilit că atât bărbații heterosexuali, cât și femeile se pot îmbolnăvi. În locuri precum Africa, Caraibe și America de Sud, transmiterea sexuală este principala cale de contaminare în rândul heterosexualilor.

Deși în Europa și Statele Unite transmiterea pe cale sexuală este mai ridicată în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali, boala nu se limitează la acest grup de oameni.

3. Mamele transmit întotdeauna virusul copiilor lor

Afirmația conform căreia mamele infectate vor transmite întotdeauna virusul copilului lor este un alt mit care trebuie disipat. Deși este adevărat că transmiterea de la mamă la copil este dovedită de știință, există și metode de prevenire.

Transmiterea mamă-copil este posibilă în timpul etapelor prenatale, perinatale și postnatale. Totuși, mamele pot preveni transmisia printr-o combinație între o dietă sănătoasă și un tratament antiretroviral înainte de naștere. De fapt, au fost perfecționate mai multe tehnici pentru a duce transmisia verticală sub 1%.

Cu ajutorul acestor măsuri, copilul femeii infectate va fi la fel de sănătos ca orice alt copil. În plus, cu un control adecvat, femeile pot avea familii sănătoase, chiar dacă sunt purtătoare ale virusului.

4. Virusul nu este transmis prin sexul oral

După cum am menționat deja, saliva nu poate conține virusul. Din această cauză, mulți oameni cred că virusul HIV nu poate fi transmis prin sexul oral.

Mare greșeală!

Deși este mai puțin probabil, transmiterea prin sexul oral este posibilă. Saliva nu conține virusul, dar lichidele vaginale, materialul seminal și lichidul pre-seminal au o încărcătură virală mare. Prin urmare, transmiterea este posibilă în timpul sexului oral, mai ales dacă există răni în cavitatea bucală.

Virusul HIV
Saliva nu conține virusul, dar lichidele vaginale, materialul seminal și lichidul pre-seminal au o încărcătură virală mare. Prin urmare, în timpul sexului oral, transmiterea este posibilă, mai ales dacă există răni în cavitatea bucală.

5. HIV poate fi transmis prin mușcăturile de țânțari

Țânțarii transmit virusul HIV?

În prezent, mai multe specii de țânțari, cum ar fi Aedes aegypti, transmit diferiți agenți patogeni. Boli precum febra dengue și malaria sunt cauzate de mușcăturile de țânțari. Din această cauză, unii oameni cred că pot contracta virusul HIV în acest fel.

Totuși, țânțarii nu pot transmite virusul. Chiar dacă ingerează sânge de la un pacient bolnav, virusul este incapabil să se înmulțească și să supraviețuiască în interiorul țânțarului.

Informațiile sunt esențiale pentru disiparea multor mituri despre transmiterea HIV

Progresele sunt încă în curs. Chiar și așa, există mituri despre HIV care predomină în societate. Dacă ai vreo îndoială, cel mai bine este să cauți informații din surse profesionale.

Atât medicii, cât și furnizorii de servicii medicale pot ajuta la rezolvarea problemelor generate de un diagnostic pozitiv. De asemenea, aceștia pot oferi îndrumări cu privire la opțiunile de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • German Advisory Committee Blood (Arbeitskreis Blut), Subgroup ‘Assessment of Pathogens Transmissible by Blood’. Human Immunodeficiency Virus (HIV). Transfus Med Hemother. 2016;43(3):203-222. doi:10.1159/000445852
  • Waymack JR, Sundareshan V. Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) [Updated 2020 Jun 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537293/
  • Justiz Vaillant AA, Gulick PG. HIV Disease. [Updated 2020 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534860/
  • Huynh K, Gulick PG. HIV Prevention. [Updated 2020 Jul 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470281/
  • Azkune H, Ibarguren M, Camino X, Iribarren J. Prevención de la transmisión del VIH (vertical, ocupacional y no ocupacional). Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2011;29(8):615-625.
  • Sanchez Álvarez C, Acevedo Mejía J, González Vélez M. Factores de riesgo y métodos de transmisión de la infección por el Virus de la Inmunodeficiencia Humana. Revista CES Salud Pública. 2012;3(1):28-37.
  • Gilbart VL, Mercer CH, Dougan S, et al. Factors associated with heterosexual transmission of HIV to individuals without a major risk within England, Wales, and Northern Ireland: a comparison with national probability surveys. Sex Transm Infect. 2006;82(1):15-20. doi:10.1136/sti.2004.014191
  • Ayora-Talavera G, Manrique-Saide PC. ¿Pueden los mosquitos transmitir el virus de la inmunodeficiencia humana?. Rev Biomed. 2001;12(2):130-136.
  • Kassa GM. Mother-to-child transmission of HIV infection and its associated factors in Ethiopia: a systematic review and meta-analysis. BMC Infect Dis. 2018;18(1):216. Published 2018 May 10. doi:10.1186/s12879-018-3126-5
  • Wood LF, Chahroudi A, Chen HL, Jaspan HB, Sodora DL. The oral mucosa immune environment and oral transmission of HIV/SIV. Immunol Rev. 2013;254(1):34-53. doi:10.1111/imr.12078
  • Iqbal MM. Can we get AIDS from mosquito bites?. J La State Med Soc. 1999;151(8):429-433.
  • Bailey H, Zash R, Rasi V, Thorne C. HIV treatment in pregnancy. Lancet HIV. 2018;5(8):e457-e467. doi:10.1016/S2352-3018(18)30059-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.