Semne de avertizare în sănătatea adolescenților
 

Semne de avertizare în sănătatea adolescenților

O detectare timpurie a semnelor de avertizare în sănătatea adolescenților ar putea contribui la îmbunătățirea stării lor generale.
Semne de avertizare în sănătatea adolescenților

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2021

Probabil ați auzit afirmații precum „adolescenții nu sunt sănătoși”. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu exact ce este sănătatea și la ce se referă, ceea ce înseamnă că ar trebui să înțeleagă bine acest termen înainte de a trage concluzii sau de a face comentarii. Sănătatea adolescenților cuprinde multe aspecte.

În general, adolescența este o etapă sănătoasă a vieții. Cu toate acestea, adolescenții suferă de multe probleme de comportament din cauza naturii lor exploratorii și a nevoii de a descoperi lucruri noi. Prin urmare, este important să cunoașteți semnele de avertizare care vă pot spune că adolescentul suferă de o tulburare de sănătate.

Semne de avertizare în sănătatea adolescenților

Unele probleme de sănătate ale copiilor îi preocupă foarte mult pe medicii pediatri. Astfel, este esențial să răspundeți la întrebările care apar atunci când percepeți și simțiți că ceva nu este bine în ceea ce privește sănătatea adolescentului.

Medic ce vorbește despre sănătatea adolescenților

Pe lângă necesitatea de a acorda atenție violenței și tulburărilor de comportament, care pot fi responsabile de alte tulburări de sănătate, trebuie să acordăm o atenție deosebită situațiilor legate de comunicarea deficitară sau chiar agresivă, plânsului și dificultăților de somn.

Printre altele, trebuie să analizăm utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, pe lângă aspectele legate de sexualitate.

Promovarea sănătății mintale în adolescență

Depresia, încercările de sinucidere și autovătămarea fac foarte importantă depistarea timpurie a posibilelor probleme mintale. Riscul de sinucidere la adolescenți și tineri îi îngrijorează adesea pe medici.

Date științifice

În cadrul „Cursului virtual 2019 despre sănătatea adolescenților: problemele care uneori te țin treaz noaptea”, dr. Ana Nuciforo, psihiatru pentru copii și adolescenți, a subliniat că modificările care apar în această etapă a vieții sunt:

  • Probleme de somn. Din cauza unei schimbări a ritmului circadian sau a obiceiurilor culturale, adolescenții dorm mai puțin, adorm mai târziu și uneori suferă de somnolență în timpul zilei.
  • Probleme alimentare. Un procent semnificativ de tineri au diete restrictive, deoarece nu sunt mulțumiți de corpul lor.
  • Probleme psihomotorii. Unii adolescenți au stereotipuri motorii care nu pot fi atribuite unei afecțiuni.
  • Probleme de sexualitate. Masturbare, curiozitate sexuală, mângâieri și atingere sexuală cu alți adolescenți; probleme de identitate sexuală.
Adolescenta tristă
Multe modificări fizice și comportamentale apar în timpul adolescenței. Prin urmare, este o etapă unică a vieții în ceea ce privește sănătatea.
  • Gândire excesivă. Pot apărea intelectualizarea, preocuparea pentru principiile etice și filozofice sau sociale și perioadele de gândire mistică sau ateism.
  • Probleme de comunicare și limbaj. Transformările corpului produc sentimente de mândrie și ar putea duce la exhibiționism. Atunci când se confruntă cu probleme, mulți adolescenți au dificultăți în a explica și comunica ceea ce simt și gândesc.
  • Lipsă de atenţie. Lipsa de concentrare produce probleme în mediul academic.
  • Probleme de comportament. Uneori, adolescenții cred că știu totul și acționează înainte de a gândi. Acționarea (furia, agresivitatea, jaful și violența, printre altele) într-un mod izolat nu indică o afecțiune.
  • Probleme de afectivitate. Schimbările de dispoziție sunt frecvente. Perioadele de frustrare, descurajare, plictiseală, singurătate și deznădejde pot apărea în timpul adolescenței. De asemenea, există perioade de euforie excesivă.

Tratarea și prevenirea problemelor de sănătate ale adolescenților

Societatea spaniolă de medicină pentru adolescenți (SEMA) afirmă că:

„În timpul adolescenței, se dezvoltă diferite aspecte fizice, psihologice, emoționale și sociale. Este o perioadă cu multe riscuri, timp în care adolescenții adoptă obiceiuri și comportamente care vor continua până la maturitate.”

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie pregătiți să răspundă nevoilor acestei etape foarte particulare a vieții, să detecteze problemele cât mai curând posibil, să prescrie un tratament adecvat și să adopte măsuri preventive prin educație pentru sănătate.

Ce putem face pentru a menține sănătatea adolescenților

Există probleme de sănătate care pot debuta în copilărie și continua până în adolescență. Pot exista și altele care debutează direct în adolescență, cum ar fi tulburările alimentare, care pot continua apoi la maturitate.

Pregătirea profesională este un element esențial pentru a ajuta adolescentul și familia acestuia. Această provocare merită abordată!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia, SEMA.
  • Espacio de capacitación salud y adolescencia. Disponible en www.saludyadolescencia.com
  • Reavley N, Patton GC, Sawyer SM, et al. Health and Disease in Adolescence. In: Bundy DAP, Silva Nd, Horton S, et al., editors. Child and Adolescent Health and Development. 3rd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2017 Nov 20. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525258/ doi: 10.1596/978-1-4648-0423-6/pt3.ch18
  • Utter J, Denny S, Robinson E, Ameratunga S, Crengle S. Identifying the ‘red flags’ for unhealthy weight control among adolescents: findings from an item response theory analysis of a national survey. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012;9:99. Published 2012 Aug 21. doi:10.1186/1479-5868-9-99
  • Manning, W. D., Longmore, M. A., Copp, J., & Giordano, P. C. (2014). The complexities of adolescent dating and sexual relationships: fluidity, meaning(s), and implications for young adults’ well-being. New directions for child and adolescent development, 2014(144), 53–69. https://doi.org/10.1002/cad.20060
  • Rienecke RD. Family-based treatment of eating disorders in adolescents: current insights. Adolesc Health Med Ther. 2017;8:69‐79. Published 2017 Jun 1. doi:10.2147/AHMT.S115775

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.