Ce este homofobia internalizată?
 

Ce este homofobia internalizată?

Homofobia internalizată reprezintă acele acte homofobe care se practică între membrii comunității. Aflați totul despre asta!
Ce este homofobia internalizată?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Conform dicționarului American Psychological Association (APA), homofobia este descrisă ca frică, prejudecăți sau furie față de homosexualitate. În consecință, apar episoade de discriminare și violență. Deși se vorbește mult despre homofobie în comunitate, homofobia internalizată este rareori menționată.

Homofobia internalizată este un concept folosit pentru a descrie actele de homofobie care se întâmplă între persoanele care fac parte din comunitate, adică între homosexuali, lesbiene și persoane neutre. Vom vorbi despre acest lucru în următoarele rânduri.

Caracteristicile homofobiei internalizate

Probabil că mulți dintre cititori consideră paradoxală existența actelor de homofobie în comunitatea LGBT. Homofobia internalizată descrie toate acele acte conștiente și inconștiente pe care un membru al comunității LGTB le practică cu el însuși și cu alți membri. Deși fiecare caz este diferit, majoritatea episoadelor de acest tip au la origine prejudecăți din copilărie sau adolescență.

În linii mari, nu diferă de homofobia practicată de cei din jur. Pot fi acte discriminatorii sau situații de violență. Pentru a da un exemplu, un act de homofobie interiorizată este respingerea unui homosexual de un altul, pe motiv că acesta nu este suficient de „bărbat”.

Există multe teorii cu privire la motivele pentru care există acest comportament. Este o manifestare a prejudecăților, respingerii și stigmatizării din societate. Influența părinților, a religiei, a prietenilor sau a ideologiilor se poate manifesta puternic.

Steagul comunității LGBT

Consecințele homofobiei internalizate

După cum era de așteptat, consecințele homofobiei internalizate nu trec neobservate. Acestea afectează atât persoana în cauză, cât și pe cei din jur. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Counseling Psychology în 2009, homofobia internalizată este un obstacol pentru ca relația dintre homosexuali, lesbiene și bisexuali să înflorească.

De exemplu, cei care dezvoltă această atitudine se vor rușina să-și arate relația în public, să manifeste anumite comportamente și chiar să aibă o viață sexuală activă. În acest sens, cercetările publicate în 2016 în European Psychiatry arată că aceste episoade sunt obstacole în calea unei vieți sexuale de calitate. De asemenea, pot anticipa depresia.

Un studiu publicat în International Journal for Equity in Health în 2017 a constatat că cei care manifestă atitudini de acest tip tind să-și ascundă identitatea sexuală și să dezvolte suferință psihologică. Dovezile indică că suma tuturor celor de mai sus este un obstacol atunci când vine vorba de găsirea unui partener.

Se poate măsura homofobia internalizată?

Experții și cercetătorii au conceput scale pentru a măsura homofobia internalizată. Să vedem câteva exemple despre modul în care se poate manifesta:

 • Reducerea interacțiunii cu partenerul în public
 • Inclinație pentru standarde foarte masculine sau foarte feminine atunci când cauți un partener
 • Negarea episoadelor de homofobie
 • Sentimente de rușine față de înclinația sexuală
 • Respingerea celor mai deschiși cu privire la înclinațiile lor sexuale sau romantice
 • Păstrarea relațiilor în secret

Pe scurt, orice act de intoleranță sau discriminare față de comunitate sau față de sine poate fi clasificat ca homofobie. Aceasta duce adesea la practici sexuale nesigure, abuz de alcool și droguri și chiar comportament violent.

Citiți mai mult: Ce este intersexul?

Bărbat afectat de homofobia internalizată

Ce se poate face pentru a o evita?

După cum am expus, homofobia internalizată este o problemă reală care îi afectează pe membrii comunității, pe cei din jur și societatea în general. Deoarece multe cazuri se dezvoltă din cauza prejudecăților sau experiențelor din copilărie și adolescență, terapia psihologică este o alternativă eficientă.

De asemenea, este posibil să existe îndoieli, nesiguranțe sau temeri în jurul înclinației sexuale. Prin urmare, acest lucru se va manifesta în raport cu ceilalți membri ai comunității. În orice caz, terapia poate fi de mare ajutor.

La toate acestea, se pot adăuga următoarele:

 • Evitați să faceți glume deplasate cu privire la homosexualitate.
 • Fiți deschiși la respectarea diferitelor manifestări ale comunității.
 • Înlăturați judecățile negative care anticipează întâlnirea cu un homosexual.
 • Acceptați-vă așa cum sunteți, cu bune și rele.
 • Înțelegeți rolul pe care comunitatea l-a jucat de-a lungul istoriei.
 • Acceptați părerile celor din jur.
 • Condamnați orice act de homofobie.

Nu este necesar să vă simțiți pe deplin identificați cu colectivul LGBT. Respectarea lui este însă necesară.

Având în vedere că este nevoie de ani buni pentru a asimila homosexualitatea internalizată, uneori este nevoie de timp și pentru a scăpa de prejudecăți. Este o muncă lentă care necesită angajament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Campo Arias, A., Herazo, E., & Oviedo, L. Internalized homophobia in homosexual men: a qualitative study. Duazary. 2015; 12(2): 140-146.
 • Currie, M. R., Cunningham, E. G., & Findlay, B. M. The Short Internalized Homonegativity Scale: Examination of the factorial structure of a new measure of internalized homophobia. Educational and Psychological Measurement. 2004; 64(6): 1053-1067.
 • Frost DM, Meyer IH. Internalized Homophobia and Relationship Quality among Lesbians, Gay Men, and Bisexuals. J Couns Psychol. 2009 Jan;56(1):97-109.
 • Szymanski, D. M., & Chung, Y. B. The lesbian internalized homophobia scale: A rational/theoretical approach. Journal of homosexuality. 2001; 41(2): 37-52.
 • Wiszniewicz, A., & Wojtyna, E. Internalized homophobia, social pain, severity of depressive symptoms and quality of sexual life among homosexual young adults. European Psychiatry. 2016; 33(S1): s266-s266.
 • Xu W, Zheng L, Xu Y, Zheng Y. Internalized homophobia, mental health, sexual behaviors, and outness of gay/bisexual men from Southwest China. Int J Equity Health. 2017 Feb 17;16(1):36.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.