Ce este demisexualitatea?
 

Ce este demisexualitatea?

Demisexualitatea este atracția sexuală care este mediată de o legătură intimă sau emoțională.
Ce este demisexualitatea?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Varietatea identităților de gen care există astăzi este imensă. Deși acest lucru permite gruparea acelor percepții care nu pot fi catalogate folosind etichetele existente, dă naștere, de asemenea, multor neînțelegeri. Astăzi vom lămuri ce este demisexualitatea.

Demisexualitatea este un termen ce nu are o singură definiție. Uneori, este interpretată ca sinonim pentru asexualitate, deși se referă la o idee diferită. Iată caracteristicile și relația sa cu orientările sexuale și identitățile de gen!

Ce este demisexualitatea? Caracteristici importante

Termenul demisexualitate a apărut pentru prima dată în 2006 pe forumurile Rețelei de vizibilitate și educație asexuale (AVEN). Este alcătuit din prefixul latin demi, care provine din dimidium, adică ceva care este împărțit în jumătate. În acest sens, traducerea termenului este „la jumătatea distanței dintre sexual și asexual”.

Uneori, sinonimele sexualitate gri sau asexualitate gri sunt folosite pentru demisexualitate. Și altele, precum sapiosexualitatea sau dragostea romantică sunt adesea folosite. Cu toate acestea, cei care se identifică drept demisexuali cred că acești termeni sunt incorecți sau pot provoca confuzie.

Demisexualitatea este o orientare sexuală, nu o identitate de gen. Este folosită pentru a descrie persoanele care fac sex doar cu cei cu care au stabilit o legătură emoțională puternică. Demisexualii simt atracție sexuală doar față de cei cu care au o relație emoțională strânsă.

Prin urmare, demisexualul nu simte niciun fel de interes față de cei cu care nu a stabilit o legătură emoțională. Un necunoscut într-o cafenea sau la metrou, oricât de atractiv ar fi fizic, nu va trezi nicio emoție. Același lucru este valabil și pentru marii exponenți ai modei, filmului, televiziunii sau muzicii, care sunt considerați atrăgători.

Pentru ca un demisexual să aibă un interes sexual, un apetit sexual și chiar semnale care sunt asociate cu sexualitatea, trebuie să simtă întotdeauna o conexiune emoțională. Fără ea, experiența este complet străină, până la punctul în care este clasificată ca lipsită de sens.

Citiți și: Ce este intersexul?

Funcționarea creierului uman
Pentru demisexuali, atracția fizică depinde de legătura emoțională și nu poate fi separată de aceasta.

Cum se deosebește de alte orientări sexuale?

Orientarea sexuală este definită ca fiind capacitatea unei persoane de a simți atracție erotică sau emoțională față de alte persoane. Aceasta poate fi împărțită în monosexualitate (atracție sexuală către un singur sex) și polisexualitate (atracție sexuală către mai multe sexe).

Heterosexualitatea și homosexualitatea sunt mono; bisexualitatea sau pansexualitatea sunt poli. Toate aceste categorii sunt orientate către gen. Adică, un heterosexual simte atracție sexuală față de persoanele de gen opus; un homosexual față de persoane de același gen.

Demisexualitatea, elimină eticheta atracției sexuale față de un gen și o înlocuiește cu atracția sexuală numai atunci când există o legătură emoțională. Principalul factor condiționant este emoția, nu genul în sine. De fapt, un demisexual poate fi heterosexual, homosexual, bisexual, pansexual sau de altă identitate.

Deși este adevărat că mulți oameni au nevoie de un anumit grad de intimitate înainte de a face sex, acest lucru nu implică faptul că sunt demisexuali. Pot exista plăceri, gânduri sexuale sau atracție fără această legătură, doar că, din diverse motive, se preferă amânarea.

În același mod, demisexualitatea diferă de sapiosexualitate, deoarece aceasta din urmă nu implică o legătură emoțională cu cineva. Un sapiosexual poate simți atracție sexuală față de o persoană inteligentă, chiar și atunci când nu o cunoaște deloc. Toate acestea permit clasificarea acestei orientări într-un spectru diferit.

Citiți mai mult: Ce este genul fluid?

Persoane care discută despre ce este demisexualitatea

Cum a evoluat conceptul de demisexualitate?

Unii autori afirmă demisexualitatea a apărut în secolul al XVIII-lea. Pe de altă parte, dacă se face o recenzie a materialelor literare (nuvele și romane), se va constata că multe dintre personaje nu simt un anumit tip de atracție sexuală până când omologul nu este cunoscut intim.

De la apariția sa din 2006, a fost creată o comunitate amplă în jurul demisexualității, care a dat sens termenului. Steagul său are culorile negru, gri, alb și violet. Deoarece un demisexual poate fi bisexual, homosexual, pansexual, queer sau altceva, poate face parte din comunitatea LGBT+.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.