Care este diferența dintre sex și gen?
 

Care este diferența dintre sex și gen?

Sexul și genul nu sunt termeni sinonimi. În următoarele rânduri, vom explica motivele.
Care este diferența dintre sex și gen?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pentru marea majoritate a celor șapte miliarde de oameni de pe pământ, există o paralelă între sex și gen. Aceștia consideră că termenii sunt sinonime. A gândi că există doar două sexe (bărbat și femeie) și că acestea corespund cu două genuri (masculin și feminin) este simplist. Care este diferența dintre sex și gen?

Este posibil să asociați această terminologie cu mișcarea LGTB+, deși, așa cum vom vedea în rândurile următoare, confuzia a apărut în urmă cu foarte mulți ani.

Când a apărut diferența dintre sex și gen?

Deși putem găsi referințe anterioare, lucrările lui John Money și ale colegilor săi (în 1955 și 1957 ) prezintă pentru prima dată, cu argumente solide, diferența dintre sex și gen.

Mai târziu, în 1979, psihologul Rhoda Unger a reformulat problema, presupunând că genul ar trebui interpretat dintr-o prismă culturală, în timp ce sexul în funcție de criterii biologice. De atunci, sexul și genul au fost considerate de către unii psihologi și activiști doi termeni cu caracteristici diferite.

Nu există unanimitate în ceea ce privește utilizarea etichetelor. Mulți specialiști folosesc sexul și genul ca termeni interschimbabili. Problema a fost adusă la lumina zilei de trezirea generațională. Au apărut termeni precum identitatea de gen, expresia de gen, identitatea sexuală sau expresia sexuală.

Citiți mai mult: Ce este intersexul?

Ce este sexul?

Cu specificațiile anterioare ca preambul, putem continua să explicăm diferența dintre sex și gen. În termeni generali, sexul este înțeles ca fiind aspectele biologice ale unui individ care sunt determinate de anatomia, hormonii, genele și cromozomii săi. Sexul este atribuit la naștere de către echipa medicală pe baza acestor caracteristici.

În acest moment, intră în joc conceptul de binarism sexual. Adică, bărbatul și femeia. Anatomia, hormonii, genele și cromozomii permit ca majoritatea oamenilor să fie clasificați ca bărbați sau femei. Desigur, există câteva excepții.

Eticheta intersex se referă la persoanele care nu pot fi clasificate ca bărbați și femei. Au caracteristici biologice ale ambelor sexe. Se estimează că procentul persoanelor intersex variază între 0,018% și 1,7%.

Diferența dintre sex și gen la nivelul creierului

Ce este genul?

Contrar a ceea ce se întâmplă cu sexul, criteriile biologice nu sunt utilizate pentru a defini genul. În schimb, se folosesc argumente sociale sau psihologice pentru a regla comportamentul, atributele, rolul și activitățile oamenilor.

Deși anumite grupuri resping utilizarea, adevărul este că etichetele sunt folosite și pentru criteriile inerente sexului. Acestea sunt clasificate sub denumirea de identitate de gen și nu există un consens cu privire la numărul lor.

Unele dintre cele mai comune identități de gen sunt următoarele:

 • Transgender
 • Biggenus
 • Gen fluid
 • Non binar
 • Poligender
 • Queer
 • Două spirite

Citiți mai mult: Ce este genul fluid?

Aceste identități se manifestă prin ceea ce este cunoscut sub numele de expresie de gen. Acest termen se referă la atitudinile materiale și comportamentele și acțiunile care sunt exprimate în societate. Identitatea de gen nu corespunde întotdeauna expresiei de gen.

Este important de reținut că nici sexul, nici genul nu sunt direct legate de orientarea sexuală. Orientările sexuale sunt, printre altele, heterosexualitatea, homosexualitatea și bisexualitatea.

Conceptul intersex
Genul este un concept puțin mai complex decât sexul și nu există un acord social unanim asupra semnificației sale.

De ce este importantă diferența dintre sex și gen?

După cum am subliniat la început, societatea este construită pe baza a două sexe și două genuri. Deși s-au înregistrat progrese în Occident în această privință, atât din punct de vedere social, cât și juridic, în realitate înțelegerea diferenței dintre sex și gen nu este clară.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), genul este un catalizator al inechităților sociale. Acestea pot fi la fel de sau chiar mai pronunțate decât cele produse de etnie, religie, locație geografică, vârstă și orientare sexuală. Toate acestea se traduc în inegalitate și alterări comportamentale sau psihologice.

De exemplu, o persoană poate fi forțată să-și ascundă identitatea de gen atunci când aceasta nu corespunde sexului său. O va face, printre altele, pentru a evita stigmatul social, pentru a obține un loc de muncă, pentru a se adapta regulilor familiei sau pentru a nu acționa împotriva religiei sale. După cum era de așteptat, acest lucru va duce la depresie și, în cazuri mai severe, la sinucidere.

Actele discriminatorii în ceea ce privește percepția de gen încalcă drepturile omului, până la punctul în care unele episoade se termină cu violență. Pe scurt, cunoașterea diferenței dintre sex și gen este importantă pentru a contracara discriminarea și inechitatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • MONEY J, HAMPSON JG, HAMPSON JL. An examination of some basic sexual concepts: the evidence of human hermaphroditism. Bull Johns Hopkins Hosp. 1955 Oct;97(4):301-19.
 • MONEY J, HAMPSON JG, HAMPSON JL. Imprinting and the establishment of gender role. AMA Arch Neurol Psychiatry. 1957 Mar;77(3):333-6.
 • Sax L. How common is intersex? a response to Anne Fausto-Sterling. J Sex Res. 2002 Aug;39(3):174-8.
 • Unger, R. K. Toward a redefinition of sex and gender. American Psychologist. 1979; 34(11): 1085.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.