De ce să includem perspectiva de gen în sănătate? - Doza de Sănătate
 

De ce să includem perspectiva de gen în sănătate?

Încorporarea perspectivei de gen în sănătate face posibilă adaptarea performanței profesioniștilor la persoana din fața lor, înțelegând că biologia nu este singurul factor care influențează bolile.
De ce să includem perspectiva de gen în sănătate?

Ultima actualizare: 27 iulie, 2021

Încorporarea perspectivei de gen în sănătate înseamnă a înțelege că există nu numai diferențe biologice, ci și diferențe care decurg din factori sociali și culturali. Acești factori omiși în diagnostic și îngrijire provoacă inegalități de gen. Descoperă toate motivele pentru care trebuie să includem perspectiva de gen în sănătate!

Datele oferite de Ministerul Spaniol al Sănătății într-un raport numit Salud y Género 2006 ne pot ajuta să înțelegem importanța perspectivei de gen în sănătate. Studiul a fost realizat pe subiecți între 45 și 65 de ani. S-au observat următoarele:

  • Femeile suferă de mai multe boli cronice decât bărbații.
  • Bărbații au patologii mai grave și o rată a mortalității mai mare.
  • Femeile trăiesc în medie cu 6,6 ani mai mult decât bărbații.
  • Simptomele somatice fără cauză organică sunt mai puțin frecvente la bărbați, la fel și stările depresive și anxietatea.
  • Femeile iau mai multe medicamente psihotrope decât bărbații și reprezintă 75% din totalul consumatorilor de somnifere sau tranchilizante.

Ce este perspectiva de gen în sănătate?

Pentru a înțelege ce înseamnă perspectiva de gen în sănătate, este important să înțelegem la ce se referă genul și să îl diferențiem de sex. Să începem cu acesta din urmă, termen care este folosit pentru a desemna diferențele biologice, anatomice și fiziologice dintre bărbați și femei.

La rândul său, genul reprezintă un sistem de relații sociale, simbolice și psihice care defavorizează femeile și tot ceea ce este considerat feminin în raport cu bărbații. Acest concept dinamic, în curs de revizuire și sensibil la contextul istoric, arată că există diferențe construite social și cultural care depășesc biologia și care sunt originea inegalității în ceea ce privește accesul la sistemul de sănătate.

Genul apare ca un element organizator și de configurare a practicilor, normelor, valorilor și comportamentelor. Astfel, încorporarea unei abordări de gen implică recunoașterea existenței unor astfel de diferențe și adresarea acestora.

Medic ce vorbește despre perspectiva de gen
Femeile suferă de mai multe boli cronice decât bărbații, conform studiilor de prevalență.

Care este importanța perspectivei de gen?

Încorporarea perspectivei de gen face posibilă adaptarea performanței profesioniștilor la persoana din fața lor, înțelegând că biologia nu este singurul factor care influențează sănătatea.

De fapt, nerespectarea acestui concept prezintă riscul de a avea prejudecăți de gen în îngrijire și, prin urmare, de a nu oferi tratamentul de care persoana are nevoie. Deci, eficacitatea intervențiilor depinde și de această abordare cuprinzătoare.

Printre cele mai frecvente prejudecăți găsim următoarele:

  • Androcentrism: omul este echivalat cu masculinul, făcând diferitele experiențe care există invizibile și considerându-le pe cele ale bărbaților ca fiind universale.
  • Insensibilitate de gen: influența sexului și a genului nu este luată în considerare în contexte semnificative din cauza efectelor pe care le produce asupra sănătății.
  • Standarde duble: apar în acele cazuri în care este luat în considerare genul, dar cu un standard dublu sau bazat pe criterii diferite. Cea mai cunoscută este isteria femeilor, în timp ce, în cazul bărbaților, se vorbește despre pasiune.

De ce să încorporăm perspectiva de gen în sănătate?

Perspectiva de gen își propune să depășească analiza axată pe gen pentru a recunoaște diferitele experiențe de sănătate pe care le au bărbații, femeile și alte identități în funcție de clasa socială, etnie și sex.

Includerea perspectivei de gen în sănătate ne permite să înțelegem modul în care stereotipurile și rolurile de gen influențează calitatea vieții oamenilor. Acest lucru explică, de exemplu, de ce femeile trăiesc mai mult, dar au o calitate a vieții mai slabă.

Face vizibile diferite caracteristici ale bolilor la fiecare sex

Datorită caracteristicilor sale biologice, femeile pot suferi de cancer de sân sau ovare. Bărbații și femeile au sensibilități diferite la aceiași factori. Femeile sunt mai vulnerabile la factorii chimici de mediu din cauza diferențelor de absorbție și metabolism. Așadar, chiar dacă ambele sexe sunt expuse la aceleași condiții, femeile vor fi mai vulnerabile din punct de vedere biologic.

Recunoaște influența rolurilor și identităților de gen

Societatea impune pe nedrept factori care condiționează calitatea vieții. De exemplu, în tulburările de alimentație la femei, încercarea de a te conforma unui corp ideal are costuri mari pentru sănătate.

În cazul bărbaților, rolurile de gen explică comportamentele riscante, cum ar fi condusul cu viteză mare sau consumul ridicat de alcool. Accesul la și controlul resurselor și socializarea diferențiată au un impact ridicat asupra obiceiurilor de îngrijire.

Femeie care stă cu spatele
Tulburările de alimentație sunt un exemplu clar al influenței genului asupra calității vieții.

Sănătatea este o resursă zilnică, nu un țel îndepărtat

Această idee este promovată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Trebuie să avem în vedere faptul că sănătatea nu este un scop îndepărtat, care trebuie îndeplinit pe termen lung. Mai degrabă, este un drept, înțeles ca o resursă care trebuie să fie disponibilă zilnic.

În acest moment, personalul din sănătate este esențial pentru realizarea acestui lucru. Așadar, este necesar să se treacă la noi modalități de cercetare, precum și la modificarea formelor de tratare a pacienților.

Societatea trebuie să facă o schimbare, să acorde drepturi universale și acces la sănătate tuturor. Educația pentru egalitate are un rol foarte important, împreună cu integrarea perspectivei de gen în legi și politici publice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-Vega, Elena (2011). Acerca del género y la salud. Papeles del Psicólogo, 32(3),282-288.[fecha de Consulta 8 de Marzo de 2021]. ISSN: 0214-7823. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=778/77822236009
  • Guía para incorporar la perspectiva de Género en Salud de la Escuela Andaluza de Salud Pública.
  • Vall Llobet, Carme (2006). Mujeres invisibles para la medicina, Barcelona, Debolsillo.
  • VELASCO, Sara (2008), Recomendaciones para la práctica del enfoque de género en programas de salud, Madrid, Observatorio de Salud de la Mujer.
  • Informe Salud y Género 2006 -Las edades centrales de la vida- Ministerio de Sanidad, Madrid, España.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.