11 cauze ale durerii la brațul drept
Disconfortul la nivelul extremităților superioare împiedică desfășurarea activităților zilnice. În general, durerile sunt rezultatul unor procese inflamatorii apărute în urma loviturilor, căderilor sau mișcărilor repetitive ale articulațiilor. Cu toate acestea, ele pot corespunde și problemelor cardiovasculare sau neurologice. Descoperiți 11 cauze ale durerii la brațul drept!
Durerea în brațul drept poate fi generalizată sau localizată. Cazurile acute se manifestă intens timp de câteva zile, ceea ce împiedică mișcarea corectă a membrului. Cele cronice persistă mai mult de 3 luni.
11 cauze ale durerii la brațul drept
1. Suprasolicitare
Utilizarea excesivă, continuă și repetitivă a extremităților superioare este o cauză frecventă a durerii. Această situație este obișnuită la sportivi și la persoanele care îndeplinesc sarcini care implică greutăți sau mișcări repetitive, cum ar fi muzicienii sau operatorii de mașini grele.
Studiile afirmă că efortul constant duce la inflamarea mușchilor și articulațiilor umărului și brațului. În acest sens, oamenii pot raporta durere în brațul drept și stâng, precum și oboseală și slăbiciune musculară.
De obicei, disconfortul dispare după câteva zile de odihnă. Profesioniștii pot recomanda utilizarea de analgezice și antiinflamatoare în cazurile acute, precum și fizioterapie pentru persoanele cu durere cronică.
2. Tendinită
Tendinita este un proces inflamator și iritativ al tendoanelor, care sunt benzi de țesut responsabile de unirea mușchilor cu oasele. Această afecțiune este frecventă la nivelul umărului, cotului și încheieturii din cauza supraîncărcării sau mișcărilor inadecvate.
Tendinita produce o durere surdă în braț, care se agravează le mișcare sau în somn. Oboseala musculară este frecventă, la fel și sensibilitatea sau umflarea zonei afectate.
Principala măsură terapeutică este repausul membrului în asociere cu ședințele de kinetoterapie. Compresele reci și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi de ajutor.
3. Bursită
Bursita este o afecțiune inflamatorie a burselor, un grup de mici saci sinoviali care asigură amortizarea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor. Aceasta este o tulburare care provoacă durere și disconfort la nivelul umărului și cotului.
De obicei, apare după supraextinderea unei articulații sau efectuarea de mișcări repetitive pentru perioade lungi de timp. Alte cauze sunt traumatismele, artrita și guta.
Tratamentul se bazează pe administrarea de antiinflamatoare și aplicarea de comprese reci pentru ameliorarea mai rapidă a simptomelor. În unele cazuri, este necesară utilizarea steroizilor.
Descoperiți: 8 sfaturi pentru a preveni bursita umărului
4. Epicondilită si epitrohleită
Epicondilita și epitrohleita sunt două tulburări dureroase frecvente la nivelul cotului. Cotul tenismenului este un proces inflamator care afectează tendoanele mușchilor extensori ai mâinii. Afecțiunea este frecventă la jucătorii de tenis și squash.
Cercetările afirmă că epicondilita provoacă o durere fulgerătoare în zona epicondilului, care poate radia în exteriorul brațului sau antebrațului.
Epitrohleita sau cotul jucătorului de golf este o tulburare frecventă la persoanele care efectuează flexia repetitivă a cotului. În acest caz, există o tendinită a mușchilor mâinii și încheieturii.
În epitrohleită, există o durere mai mare la flexia încheieturii mâinii și la palparea zonei inflamate. Tratamentul include utilizarea de analgezice pentru a calma durerea și de atele pentru a stabiliza articulația.
5. Fracturi
Fracturile brațului pot apărea la nivelul humerusului, radiusului și ulnei, precum și la nivelul oaselor mici ale mâinii. Pierderea continuității osoase se produce din cauza loviturilor directe, accidentelor de circulație și căderilor de la înălțime. În mod similar, osteoporoza este un factor predispozant la persoanele în vârstă.
În general, pacientul manifestă durere severă la brațul drept, inflamație, roșeață, deformare osoasă și incapacitatea de a mișca brațul. În plus, în fracturile deschise pot exista sângerări abundente.
6. Dislocare sau luxație
Luxația este deplasarea anormală și pierderea alinierii unei articulații. Studiile estimează că articulația umărului este cea mai ușor de luxat (90% din cazuri). Cele mai frecvente cauze includ leziunile din sporturile de contact, căderile pe o mână întinsă și accidentele de circulație.
Umărul dislocat poate fi deplasat înainte, în lateral sau înapoi. Este normal ca articulația să fie inflamată și să provoace dureri intense și incapacitatea de a efectua orice mișcare. Unii oameni tind să țină brațul aproape de piept.
Cotul este a doua cea mai luxată articulație după umăr. Simptomele caracteristice sunt durerea severă, deformarea și pierderea mobilității articulare.
7. Osteoartrită
Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită la nivel mondial. Este rezultatul uzurii cartilajului care formează articulațiile, un produs al îmbătrânirii. Afectează orice articulație, fiind mai frecventă la umăr și mâini.
Simptomele includ următoarele:
- Dureri articulare
- Rigiditatea articulațiilor
- Trosnet la mișcarea membrului
- Sensibilitate
- Umflarea zonei
Traumele, obezitatea și menopauza sunt factori declanșatori.
8. Infarct miocardic
Infarctul miocardic este o afecțiune gravă care apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat parțial sau complet. Simptomul caracteristic este durerea toracică opresivă care iradiază spre brațul stâng. La unele femei, durerea în brațul drept este un semn clar al unui atac de cord, potrivit studiilor.
Pacienții pot manifesta detresă respiratorie, transpirație abundentă, slăbiciune, amețeli, vărsături și palpitații. Principalii factori de risc pentru atacul de cord includ obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul crescut și îmbătrânirea.
Dacă bănuiți că aveți un atac de cord, este vital să mergeți imediat la spital. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt singurii pregătiți să diagnosticheze afecțiunea și să ofere cel mai potrivit tratament pentru ameliorarea simptomelor.
Citiți mai mult: Simptome neobișnuite ale infarctului la femei
9. Sindromul de tunel carpian
Aceasta este o tulburare neurologică generată de compresia nervului care merge de la braț la palmă, în interiorul tunelului carpian. Boala este frecventă la persoanele care efectuează mișcări repetitive ale încheieturii mâinii.
Compresia nervoasă provoacă dureri fulgerătoare în palmă și articulație, care iradiază spre braț. În plus, există adesea amorțeală și furnicături, precum și slăbiciune musculară și dificultăți în ținerea obiectelor.
Planul terapeutic include folosirea atelelor în timpul somnului și aplicarea de comprese reci sau calde. În mod similar, poate fi necesar să se utilizeze antiinflamatoare, injecții cu corticosteroizi și medicamente neuromodulatoare.
10. Leziunea plexului brahial, pe lista de cauze ale durerii la brațul drept
Plexul brahial este o rețea de nervi situată la nivel cervical, responsabilă de transmiterea impulsurilor nervoase de la măduva spinării către umeri, brațe și mâini. Compresia, întinderea și trauma la acest nivel provoacă diferite simptome neurologice la brațul drept.
În leziunile ușoare, apare senzația de șoc electric la nivelul brațului, precum și amorțeală și slăbiciune. În cazurile severe, există amorțeală, paralizie și durere severă la brațul drept.
Cele mai frecvente cauze includ leziunile sportive, căderile și accidentele auto. Tratamentul depinde de severitatea leziunii și include kinetoterapie, atele și chirurgie reconstructivă.
11. Hernie de disc
Hernia de disc este rezultatul deplasării discurilor intervertebrale ale coloanei vertebrale. Herniile cervicale pot comprima rădăcinile nervoase și pot provoca dureri severe la nivelul brațelor, furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară.
Tratamentul conservator se bazează pe modificări ale stilului de viață pentru a evita durerea și utilizarea de medicamente antiinflamatoare, steroizi, relaxante musculare și opioide. Medicul poate recomanda și ședințe de fizioterapie și intervenții chirurgicale pentru repararea defectului.
Cauze ale durerii la brațul drept: un simptom care indică faptul că ceva nu este în regulă
Durerea brațului drept este adesea rezultatul afecțiunilor osteoarticulare, vasculare și neurologice. De obicei, disconfortul la umăr și la cot apare din cauza proceselor inflamatorii care dispar după câteva zile. Cu toate acestea, durerea severă care limitează activitățile zilnice poate indica un atac de cord sau o leziune a plexului brahial. Nu ezitați să consultați medicul!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar, L. (2001). Traumatismos y tendinitis de las extremidades superiores. Revista Offarm, 20(9), 72-81. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-traumatismos-tendinitis-extremidades-superiores-13019949
- Botas Velasco, M., Cervell Rodríguez, D., Rodríguez Montalbán, A., Vicente Jiménez, S., & Fernández de Valderrama Martínez, I. (2017). Actualización en el diagnóstico, tratamiento y prevención de la neuropatía diabética periférica. Angiología, 69(3), 174-181. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003317016300967?via%3Dihub
- Chalès, G., Coiffier, G., & Albert, J. D. (2017). Gota. EMC – Aparato Locomotor, 50(4), 1-21. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1286935X17872245?via%3Dihub
- De Santolo A. La mano dormida por compresiones nerviosas. Gac Méd Caracas. 2005 ; 113(4): 485-499. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0367-47622005000400005
- Dydyk, A. M., Ngnitewe Massa , R., & Mesfin, F. B. (2022). Disc Herniation. In StatPearls. StatPearls Publishing. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28722852/
- Espinosa, M. V. G. (2018). Hablando del dolor crónico. Atención Primaria, 50(5), 318.https://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primaria-27-articulo-hablando-del-dolor-cronico-S0212656717304274
- Espinosa E. Infarto agudo de miocardio. Clínica y tratamiento. Offarm. 2009 ; 28 (3): 34-39. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-infarto-agudo-miocardio-clinica-tratamiento-13133617
- Fonseca García H, Aragón Cervantes I, Chico Gómez M, Sasturaín M, et al. Luxofractura anterior del hombro derecho con luxación posterior del codo: presentación de un caso. AMC. 2012; 16(1): 77-82. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552012000100010
- Garriga, X. M. (2014). Definición, etiopatogenia, clasificación y formas de presentación. Atención Primaria, 46, 3-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8171417/
- Giménez Serrano, S. (2004). Tendinitis, prevención y tratamiento. Farmacia Profesional, 18(7), 50-56. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-tendinitis-13064582
- Gómez, A. (2006). Artrosis. Revista Offarm, 25(5), 62-74. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-artrosis-13088617
- Gómez Conesa, A., & Serrano Gisbert, M. (2004). Síndrome del túnel del carpo. Fisioterapia, 26(3), 170-185. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211563804730990?via%3Dihub
- Grupo de trabajo de ortopedia del colegio oficial de Bizkaia. Epicondilitis y epitrocleítis. Revisión. Farmacia Profesional. 2011; 25 (6): 49-51. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-epicondilitis-epitrocleitis-revision-X0213932411435678
- Lesiones deportivas frecuentes. Acta pediátr. costarric. 2003; 17( 2 ): 65-80. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00902003000200006
- Vergara-Amador, Enrique. (2014). Qué hacer en el trauma del plexo braquial. Conceptos actuales. Revista Salud Uninorte , 30 (3), 483-497. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522014000300020&lng=en&tlng=es.
- Williams CH, Jamal Z, Sternard BT. (2022). Bursitis. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. PMID: 30020712. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30020712/