11 cauze ale durerii la brațul drept
 

11 cauze ale durerii la brațul drept

Căderile și mișcările repetitive sunt cauze comune ale disconfortului la brațul drept. Cu toate acestea, durerea la brațul drept poate fi un semn al unui atac de cord.
11 cauze ale durerii la brațul drept
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 01 martie, 2023

Disconfortul la nivelul extremităților superioare împiedică desfășurarea activităților zilnice. În general, durerile sunt rezultatul unor procese inflamatorii apărute în urma loviturilor, căderilor sau mișcărilor repetitive ale articulațiilor. Cu toate acestea, ele pot corespunde și problemelor cardiovasculare sau neurologice. Descoperiți 11 cauze ale durerii la brațul drept!

Durerea în brațul drept poate fi generalizată sau localizată. Cazurile acute se manifestă intens timp de câteva zile, ceea ce împiedică mișcarea corectă a membrului. Cele cronice persistă mai mult de 3 luni.

11 cauze ale durerii la brațul drept

1. Suprasolicitare

Utilizarea excesivă, continuă și repetitivă a extremităților superioare este o cauză frecventă a durerii. Această situație este obișnuită la sportivi și la persoanele care îndeplinesc sarcini care implică greutăți sau mișcări repetitive, cum ar fi muzicienii sau operatorii de mașini grele.

Studiile afirmă că efortul constant duce la inflamarea mușchilor și articulațiilor umărului și brațului. În acest sens, oamenii pot raporta durere în brațul drept și stâng, precum și oboseală și slăbiciune musculară.

De obicei, disconfortul dispare după câteva zile de odihnă. Profesioniștii pot recomanda utilizarea de analgezice și antiinflamatoare în cazurile acute, precum și fizioterapie pentru persoanele cu durere cronică.

2. Tendinită

Tendinita este un proces inflamator și iritativ al tendoanelor, care sunt benzi de țesut responsabile de unirea mușchilor cu oasele. Această afecțiune este frecventă la nivelul umărului, cotului și încheieturii din cauza supraîncărcării sau mișcărilor inadecvate.

Tendinita produce o durere surdă în braț, care se agravează le mișcare sau în somn. Oboseala musculară este frecventă, la fel și sensibilitatea sau umflarea zonei afectate.

Principala măsură terapeutică este repausul membrului în asociere cu ședințele de kinetoterapie. Compresele reci și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi de ajutor.

Bărbat cu durere la brațul drept
Sindromul umărului dureros este o afecțiune relativ comună generată de bursită sau tendinită.

3. Bursită

Bursita este o afecțiune inflamatorie a burselor, un grup de mici saci sinoviali care asigură amortizarea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor. Aceasta este o tulburare care provoacă durere și disconfort la nivelul umărului și cotului.

De obicei, apare după supraextinderea unei articulații sau efectuarea de mișcări repetitive pentru perioade lungi de timp. Alte cauze sunt traumatismele, artrita și guta.

Tratamentul se bazează pe administrarea de antiinflamatoare și aplicarea de comprese reci pentru ameliorarea mai rapidă a simptomelor. În unele cazuri, este necesară utilizarea steroizilor.

4. Epicondilită si epitrohleită

Epicondilita și epitrohleita sunt două tulburări dureroase frecvente la nivelul cotului. Cotul tenismenului este un proces inflamator care afectează tendoanele mușchilor extensori ai mâinii. Afecțiunea este frecventă la jucătorii de tenis și squash.

Cercetările afirmă că epicondilita provoacă o durere fulgerătoare în zona epicondilului, care poate radia în exteriorul brațului sau antebrațului.

Epitrohleita sau cotul jucătorului de golf este o tulburare frecventă la persoanele care efectuează flexia repetitivă a cotului. În acest caz, există o tendinită a mușchilor mâinii și încheieturii.

În epitrohleită, există o durere mai mare la flexia încheieturii mâinii și la palparea zonei inflamate. Tratamentul include utilizarea de analgezice pentru a calma durerea și de atele pentru a stabiliza articulația.

5. Fracturi

Fracturile brațului pot apărea la nivelul humerusului, radiusului și ulnei, precum și la nivelul oaselor mici ale mâinii. Pierderea continuității osoase se produce din cauza loviturilor directe, accidentelor de circulație și căderilor de la înălțime. În mod similar, osteoporoza este un factor predispozant la persoanele în vârstă.

În general, pacientul manifestă durere severă la brațul drept, inflamație, roșeață, deformare osoasă și incapacitatea de a mișca brațul. În plus, în fracturile deschise pot exista sângerări abundente.

6. Dislocare sau luxație

Luxația este deplasarea anormală și pierderea alinierii unei articulații. Studiile estimează că articulația umărului este cea mai ușor de luxat (90% din cazuri). Cele mai frecvente cauze includ leziunile din sporturile de contact, căderile pe o mână întinsă și accidentele de circulație.

Umărul dislocat poate fi deplasat înainte, în lateral sau înapoi. Este normal ca articulația să fie inflamată și să provoace dureri intense și incapacitatea de a efectua orice mișcare. Unii oameni tind să țină brațul aproape de piept.

Cotul este a doua cea mai luxată  articulație după umăr. Simptomele caracteristice sunt durerea severă, deformarea și pierderea mobilității articulare.

7. Osteoartrită

Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită la nivel mondial. Este rezultatul uzurii cartilajului care formează articulațiile, un produs al îmbătrânirii. Afectează orice articulație, fiind mai frecventă la umăr și mâini.

Simptomele includ următoarele:

  • Dureri articulare
  • Rigiditatea articulațiilor
  • Trosnet la mișcarea membrului
  • Sensibilitate
  • Umflarea zonei

Traumele, obezitatea și menopauza sunt factori declanșatori.

8. Infarct miocardic

Infarctul miocardic este o afecțiune gravă care apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat parțial sau complet. Simptomul caracteristic este durerea toracică opresivă care iradiază spre brațul stâng. La unele femei, durerea în brațul drept este un semn clar al unui atac de cord, potrivit studiilor.

Pacienții pot manifesta detresă respiratorie, transpirație abundentă, slăbiciune, amețeli, vărsături și palpitații. Principalii factori de risc pentru atacul de cord includ obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul crescut și îmbătrânirea.

Dacă bănuiți că aveți un atac de cord, este vital să mergeți imediat la spital. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt singurii pregătiți să diagnosticheze afecțiunea și să ofere cel mai potrivit tratament pentru ameliorarea simptomelor.

9. Sindromul de tunel carpian

Aceasta este o tulburare neurologică generată de compresia nervului care merge de la braț la palmă, în interiorul tunelului carpian. Boala este frecventă la persoanele care efectuează mișcări repetitive ale încheieturii mâinii.

Compresia nervoasă provoacă dureri fulgerătoare în palmă și articulație, care iradiază spre braț. În plus, există adesea amorțeală și furnicături, precum și slăbiciune musculară și dificultăți în ținerea obiectelor.

Planul terapeutic include folosirea atelelor în timpul somnului și aplicarea de comprese reci sau calde. În mod similar, poate fi necesar să se utilizeze antiinflamatoare, injecții cu corticosteroizi și medicamente neuromodulatoare.

Motive ale durerii la brațul drept
Cei care lucrează la computer o mare parte a zilei sunt expuși la sindromul de tunel carpian.

10. Leziunea plexului brahial, pe lista de cauze ale durerii la brațul drept

Plexul brahial este o rețea de nervi situată la nivel cervical, responsabilă de transmiterea impulsurilor nervoase de la măduva spinării către umeri, brațe și mâini. Compresia, întinderea și trauma la acest nivel provoacă diferite simptome neurologice la brațul drept.

În leziunile ușoare, apare senzația de șoc electric la nivelul brațului, precum și amorțeală și slăbiciune. În cazurile severe, există amorțeală, paralizie și durere severă la brațul drept.

Cele mai frecvente cauze includ leziunile sportive, căderile și accidentele auto. Tratamentul depinde de severitatea leziunii și include kinetoterapie, atele și chirurgie reconstructivă.

11. Hernie de disc

Hernia de disc este rezultatul deplasării discurilor intervertebrale ale coloanei vertebrale. Herniile cervicale pot comprima rădăcinile nervoase și pot provoca dureri severe la nivelul brațelor, furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară.

Tratamentul conservator se bazează pe modificări ale stilului de viață pentru a evita durerea și utilizarea de medicamente antiinflamatoare, steroizi, relaxante musculare și opioide. Medicul poate recomanda și ședințe de fizioterapie și intervenții chirurgicale pentru repararea defectului.

Cauze ale durerii la brațul drept: un simptom care indică faptul că ceva nu este în regulă

Durerea brațului drept este adesea rezultatul afecțiunilor osteoarticulare, vasculare și neurologice. De obicei, disconfortul la umăr și la cot apare din cauza proceselor inflamatorii care dispar după câteva zile. Cu toate acestea, durerea severă care limitează activitățile zilnice poate indica un atac de cord sau o leziune a plexului brahial. Nu ezitați să consultați medicul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.