8 sfaturi pentru a preveni bursita umărului
 

8 sfaturi pentru a preveni bursita umărului

De multe ori, ne supunem umerii unor eforturi care pot avea consecințe negative. Una dintre ele este bursita. Citiți mai departe pentru a afla cum să preveniți bursita umărului!
8 sfaturi pentru a preveni bursita umărului
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deși uneori se întâmplă accidental, putem preveni bursita umărului. Aceasta este o inflamație dureroasă care apare în bursele sau pungile sinoviale, ce acționează ca amortizoare pentru articulație.

În cazul umărului, această afecțiune apare din motive precum suprasolicitarea, postura greșită sau o anumită boală. Folosind anumite exerciții, măsuri și ajustări, putem preveni bursita umărului.

Bursita umărului: cauze și simptome

Umărul este o articulație destul de complexă. De fapt, este una dintre cele mai flexibile și cea cu cea mai largă gamă de mișcare. Cu toate acestea, este predispus la afecțiuni, printre care se remarcă bursita umărului.

În articulații există mici saci plini de lichid numiți burse, care au funcția de amortizare pentru a preveni frecarea. Atunci când bursele se inflamează, apare ceea ce se numește bursită.

În afară de inflamație, bursita este dureroasă, afectând gama de mișcare și înroșind pielea din jur. Durerea se înrăutățește la ridicarea brațului. De asemenea, poate fi mai intensă noaptea, când pacientul se întinde pe umărul afectat. Dacă există și febră, bursa este infectată (bursită septică).

Cauzele bursitei umărului pot varia de la caz la caz. Printre motivele care îi pot condiționa sau promova apariția se numără următoarele:

  • Suprasolicitare și puțină odihnă
  • Mișcare sau efort repetitiv
  • Poziție proastă
  • Leziune de bază
  • Afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau artrita reumatoidă

Este de remarcat faptul că unele sporturi pot pune mai multă presiune pe umeri, cum este cazul baseballului, al baschetului și al tenisului. În plus, există profesii în care umerii sunt folosiți în exces (pictorii, mecanicii, muzicienii și designerii).

Sportiv care nu cunoaște sfaturi pentru a preveni bursita umărului

Sfaturi pentru a preveni bursita umărului

Este esențială reducerea tensiunii în articulație. Să vedem câteva recomandări în acest sens.

1. Analizați tipul și nivelul de activitate

În principiu, trebuie să observăm și să analizăm care este activitatea noastră. Cât de intens este și, mai presus de toate, cât de mult solicită umerii?

Putem organiza munca astfel încât să avem pauze sau să o alternăm cu alte sarcini care nu sunt atât de solicitante pentru această articulație.

2. Îmbunătățiți poziția de dormit

Pozițiile de dormit sunt diferite. Depinde de gust. Nu toate sunt benefice. De exemplu, când ținem brațul sus, întins, sub pernă, nu favorizăm articulația. În această poziție, articulația este forțată, generând tensiune ore întregi.

3. Nu vă sprijiniți pe coate

Anumite obiceiuri nu favorizează articulațiile, creând o tendință de a dezvolta bursită. Un asemenea obicei este sprijinirea pe coate pentru perioade lungi de timp atunci când lucrăm. Această poziție comprimă umărul, zdrobind bursa.

4. Adoptați o postură corectă atunci când lucrați

Stând într-o poziție proastă, omoplații sunt aplecați în față. Gâtul și spatele sunt forțate, ceea ce duce la încordarea mușchilor din jur. Modul ideal de a evita o postură greșită atunci când lucrați la computer este să plasăm ecranul la înălțimea feței.

5. Nu uitați de încălzire

Poate că unii dintre noi au obiceiul de a se încălzi înainte de a face mișcare, dar alții uită acest lucru. Puțini oameni se încălzesc și își întind umerii înainte de a face mișcare. Chiar și pentru muncă, avem nevoie de încălzire.

6. Faceți pauze

În cazul anumitor sarcini care necesită utilizarea repetată a brațelor, trebuie să luăm pauze din când în când. De exemplu, dacă văruim un perete, trebuie să lăsăm deoparte periodic rola.

Poate vrem să terminăm repede. Dar este mai bine ca articulația să nu sufere pentru a nu ne expune la bursita umărului.

7. Întăriți și întindeți mușchii pentru a preveni bursita umărului

Nu putem antrena bursa, dar putem întări mușchii din jurul ei. În acest sens, unele exerciții pentru umeri ne pot ajuta. Să vedem câteva:

Împinsul ușii

  1. Stăm în fața unei uși deschise, la o distanță suficientă să o putem atinge.
  2. Punem mâinile pe cadru, una pe fiecare parte. Mâinile trebuie să fie la înălțimea umerilor.
  3. Ne aplecăm înainte, fără să mișcăm brațele.
  4. Menținem poziția pentru câteva secunde (15 până la 20).
  5. Respirăm, eliberăm aerul, ne ridicăm și repetăm.

Rotirea omoplaților

  1. Stăm în poziție verticală. Brațele sunt în lateral, cu palmele îndreptate spre podea.
  2. Mișcăm brațele înapoi, încordând puțin omoplații.
  3. Menținem poziția 10 secunde.
  4. Ne întoarcem la poziția de start.
  5. Repetăm de 10 ori.

Întinderea brațelor

  1. Ridicăm brațul drept la înălțimea umerilor.
  2. Brațul stâng rămâne mai jos, îndoit în formă de V.
  3. Atingem umărul drept cu mâna stângă, ajutând la ridicarea celuilalt braț.
  4. Menținem poziția timp de 15 secunde.
  5. Schimbăm brațele.

8. Evitați recidivele și agravarea

Dacă am mai suferit de bursită sau suntem predispuși la aceasta, trebuie să evităm recidivele. În plus, trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni agravarea acesteia.

Cum se realizează acest lucru? În primul rând, în aceste circumstanțe, trebuie să evităm ceea ce ne provoacă durere sau presupune efort al brațelor, cum ar fi ridicarea greutății deasupra umerilor.

Este adevărat că activitatea fizică este utilă. Dar, când există durere, prima măsură este să ne odihnim. Putem chiar să renunțăm la condus câteva zile.

Bărbat în sala de sport
Trebuie să opriți exercițiile fizice dacă vă doare umărul, pentru a nu agrava starea.

Ce să faceți când nu ați putut preveni bursita umărului?

Pentru a diagnostica bursita umărului, pe lângă cunoașterea istoricului medical al pacientului, medicul poate efectua analize sau recomanda radiografii, RMN sau chiar o aspirație care analizează lichidul din bursă.

Uneori, simptomele pot dispărea în scurt timp. Durerea răspunde bine la odihnă și antiinflamatoare.

Cu toate acestea, atunci când există și alte probleme osoase, articulare sau ale tendonului sau dacă bursita este cauzată de suprasolicitare sau de afecțiuni medicale, poate fi nevoie de mai mult timp și de alte abordări.

Pot fi necesare injecții cu cortizon (infiltrații) dacă simptomele persistă. Intervenția chirurgicală este recomandată numai atunci când bursita umărului nu răspunde la tratamentul de bază și durează mai mult de 6 luni.

În unele cazuri, kinetoterapia este recomandată pentru a restabili mobilitatea, a reeduca mișcarea și a preveni o recidivă. De asemenea, se folosesc tratamente alternative, cum ar fi farmacopunctura.

Nu toate durerile de umăr sunt bursită

Bursita umărului nu poate fi mereu prevenită, deoarece apare în combinație cu alte probleme, cum ar fi o afecțiune a coafei rotatorilor. Pot exista și leziuni ale unor țesuturi din jur (tendonul bicepsului, de exemplu).

Deci, atunci când există dureri care nu se ameliorează cu odihnă sau cu analgezice fără prescripție medicală, cel mai bine este să consultați un medic, mai ales dacă situația persistă câteva zile.

Dacă există probleme la ridicarea brațului, durere puternică sau senzația că umărul este fierbinte, poate fi mai mult decât o simplă bursită. Consultați întotdeauna medicul pentru un diagnostic corect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alarcón Pérez L, Cervantes Palomino A, Rodríguez García H, et al. Utilidad del tratamiento de la bursitis de hombro con acupuntura. Rev electrón Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta. 2012; 37(10). Disponible en: http://www.ltu.sld.cu/revistam/modules.php?name=News&file=article&sid=399
  • Loria AE, Hernández SA. Abordaje de la bursitis séptica y aséptica. Rev Med Cos Cen. 2016; 73(620): 539-542.
  • García-Sevillano L. Avances en artritis reumatoide. Anales de la Real Academia Nacional de Farmacia. 2014; 80(1): 126-150
  • Guillart J, Esteril Y, Morasen A, et al. Effectiveness of pharmacopuncture in patients with shoulder bursal synovitis. MEDISAN. 2016;  20(5): 638-644.
  • Mejias PM, Ochoa ST, Chacón CA, et al. Efectividad de la Medicina Natural y Tradicional en los servicios de urgencias. AMC. 2015;19(5):479-488.
  • Sánchez Bosch L. Bursitis de hombro. Tratamiento con bloqueo esteroideo. INFOMED. 2011; 72(4). http://revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/695/1655

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.