8 cauze ale durerii vezicii urinare
 

8 cauze ale durerii vezicii urinare

Durerea de vezică urinară este un simptom care nu trebuie trecut niciodată cu vederea. Poate avea atât cauze anatomice, cât și cauze infecțioase.
8 cauze ale durerii vezicii urinare

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Există numeroase cauze ale durerii vezicii urinare. Durerea este aproape întotdeauna legată de o infecție a tractului urinar, dar nu este întotdeauna cazul. Poate fi cauzată și de alte afecțiuni anatomice.

Amintiți-vă că vezica urinară este un organ gol care servește la stocarea urinei. Face parte din sistemul urinar și este situată în pelvis. Adesea, durerea poate fi simțită în zona superioară a pubisului. În plus, aproape întotdeauna se agravează la urinare. De ce apare? Când să mergeți la doctor?

8 cauze ale durerii vezicii urinare

Există mai multe motive pentru care apare durerea vezicii urinare. Toate sunt legate de afecțiuni care trebuie evaluate și tratate de medic.

1.Inflamație

Durerea vezicii urinare este adesea cauzată de inflamația acestui organ. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, cum ar fi următoarele:

  • Endometrioză
  • Utilizarea pe termen lung a unui cateter vezical
  • Boală autoimună
  • Utilizarea unor medicamente
  • Cancerul vezicii urinare

La bărbați, o infecție sau o tumoare a prostatei provoacă inflamația vezicii urinare.

Persoană care nu cunoaște cauze ale durerii vezicii urinare

2. Sindromul vezicii urinare dureroase sau cistita interstițială

Sindromul vezicii urinare dureroase sau cistita interstițială provoacă durere. Este o iritație a peretelui vezicii urinare. Cauzele sunt necunoscute. Principalele simptome sunt următoarele:

Astfel de simptome sunt instabile. Uneori, apar cu mai multă intensitate, în timp ce alteori aproape că dispar. Acestea pot fi exacerbate atunci când pacientul consumă substanțe precum cafea, alcool, ceai negru sau alimente acide. De asemenea, atunci când fumează sau este stresat.

3. Vezică neurogenă

Vezica urinară neurogenă este o afecțiune caracterizată prin incapacitatea de a contracta și relaxa vezica urinară și tractul urinar. Provoacă incontinență, dureri de vezică urinară și o senzație de golire incompletă. Este cauzată de boli sau probleme neurologice și poate fi de două tipuri:

  • Vezică urinară neurogenă subactivă. Vezica urinară nu reușește să se contracte voluntar și acest lucru duce la acumularea de urină.
  • Vezică hiperactivă neurogenă. Vezica se contractă foarte ușor și provoacă urinare frecventă.

4. Infecția tractului urinar

Aceasta este probabil cea mai frecventă cauză a durerii vezicii urinare. Poate afecta vezica urinară, uretra și, dacă nu este tratată corespunzător, se poate răspândi și la rinichi. Este mai frecventă la femei și unele dintre simptomele sale sunt următoarele:

  • Dureri pelvine la urinare
  • Dureri ale vezicii la urinare
  • Nevoia de a urina, dar cu urinare foarte redusă
  • Senzație de urgență de a urina
  • Sânge în urină
  • Dispareunie (durere în timpul actului sexual)
  • Febră scăzută

5. Uretrită

Uretrita este o inflamație a uretrei, tubul care transportă urina din vezică în exteriorul corpului. Este aproape întotdeauna cauzată de o boală cu transmitere sexuală. Provoacă dureri ale vezicii urinare, dureri în zona abdomenului, arsuri, urinare frecventă și secreții din uretră.

6. Pietre în tractul urinar

Calculii din tractul urinar sunt mase solide care se formează în rinichi, ureter sau vezica urinară. Sunt denumiți adesea pietre la rinichi. Dacă sunt mici, nu provoacă simptome. Dacă sunt localizați în zona vezicii urinare și cresc, generează simptome precum durere intensă și greață.

7. Tumori de prostată sau adenom

O altă cauză a durerii vezicii urinare este prezența unei tumori canceroase. Cel mai caracteristic simptom este prezența sângelui în urină. Această problemă este mai frecventă la vârstnici și, în majoritatea cazurilor, poate fi identificată în stadii incipiente.

Pe de altă parte, adenomul de prostată – hipertrofia benignă de prostată – este o cauză frecventă a durerii vezicii urinare la bărbați. Principalele simptome sunt durerea acută și retenția de urină. Există dificultăți la urinare; dacă se realizează urinarea, durerea dispare temporar.

8. Alte cauze posibile

Acest simptom poate fi cauzat și de sarcină, mai ales în ultimul trimestru. Uterul mărit pune presiune asupra tuturor organelor pelvine și este posibil ca acest lucru să provoace un astfel de disconfort.

De asemenea, creșterea progesteronului face ca vezica urinară să fie mai relaxată și să stocheze mai multă urină decât în mod normal. Alte cauze posibile sunt următoarele:

  • Boală inflamatorie pelvină
  • Inflamația mușchilor pelvieni
  • Boli intestinale
  • Crampe menstruale sau crampe produse de sarcină

Tratamentul durerii vezicii urinare

Tratamentul durerii vezicii urinare va depinde de cauza care o produce. De obicei, medicul efectuează un examen fizic și un test de urină și sânge. Odată ce diagnosticul este pus, tratamentul constă în:

  • Analgezice și antiinflamatoare
  • Antibiotice
  • Alte medicamente, cum ar fi tolterodina sau oxibutinina
  • Cateter vezical
  • Fizioterapie
  • Chirurgie

Între timp, este indicată menținerea unei bune igiene intime. De asemenea, este recomandat să beți cel puțin doi litri de apă pe zi, să purtați haine confortabile și să vă odihniți suficient.

Medic care explică cauze ale durerii vezicii urinare

Recomandări finale

Durerea vezicii urinare este un motiv de consultație medicală. Ori de câte ori este experimentată, trebuie discutat cu medicul, mai ales dacă este recurentă sau dacă prezintă o intensitate notabilă. Tratamentul precoce, în special al infecțiilor, este crucial în aceste cazuri.

O bună igienă intimă este foarte importantă, dar nu este indicat să exagerați, deoarece rezultatul ar putea fi contraproductiv. Un stil de viață sănătos este cea mai bună prevenție și complementul ideal pentru orice tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martín, J. A., Martínez, S. V., Falcón, D. E. G., Belloso, D. A. M., & González, R. S. (2017). Sondaje vesical. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 24(10), 596-604.
  • Paz Rojas, J. F., & García Perdomo, H. A. (2013). Cistitis intersticial/síndrome de vejiga dolorosa: ¿Qué hay de nuevo para su diagnóstico?
  • López González, P. A., Tornero Ruiz, J. I., López Cubillana, P., Doñate Iñiguez, G., Ruíz Morcillo, J. C., & Pérez Albacete, M. (2009). Alternativa terapéutica para el dolor pélvico crónico de origen vesical. Actas urológicas españolas, 33(6), 681-685.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.