Cum să ameliorați infecțiile vezicii urinare cu 5 remedii naturiste
Infecțiile vezicii urinare pot fi tratate cu remedii naturiste ce pot fi preparate acasă. Ele ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar cât mai repede posibil.
Infecțiile vezicii urinare: cauze și simptome
Infecțiile tractului urinar pot apărea în oricare dintre părțile sale, fie că este vorba de rinichi, uretere, vezica urinară sau uretră. Când apar în vezica urinară, vorbim de cistită.
De obicei, au origine bacteriana și apar atunci când bacteriile intră în tractul urinar (prin uretră). Organismul nu este capabil sa le elimine și se reproduc în vezică.
Infecțiile pot apărea din cauza practicării unor obiceiuri de igienă necorespunzătoare, utilizării de haine umede sau strâmte pe perioade lungi de timp și actului sexual neprotejat.
Potrivit Dr. Talha H. Imam: „Cistita este frecventă în rândul femeilor, în special în perioada fertilă… Există mai multe motive pentru care femeile sunt predispuse la aceasta, cel mai notabil fiind lungimea scurtă a uretrei și apropierea acesteia de vagin și anus, unde se găsesc adesea bacterii.”
În plus, există și alți factori de risc, precum sosirea menopauzei, folosirea contraceptivelor, sistemul imunitar deprimat, malformațiile la nivelul căilor urinare, procedurile recente la nivelul căilor urinare sau folosirea cateterelor.
Simptomele și semnele nu apar întotdeauna, dar cele mai frecvente sunt:
- Nevoia constantă de a urina și face acest lucru în cantități mici
- Durere sau arsură la urinare
- Senzația de urinare, chiar dacă vezica este goală
- Urină tulbure și prezența sângelui
- Durere în abdomenul inferior sau presiune și crampe în zona inghinală.
Citiți și: 10 cauze ale durerii în partea dreaptă
Tratamentul cistitei
Terapia pentru această infecție constă în medicamente antibiotice și analgezice (dacă este necesar) pentru o perioadă scurtă de timp. Rar se recurge la chirurgie.
Alături de tratamentul farmacologic, pacienților li se recomandă o bună hidratare zilnică, deoarece aceasta contribuie la ameliorarea simptomelor și favorizează recuperarea.
Deși cistita nu este o problemă serioasă de sănătate, este important să îi acordați atenție și să urmați instrucțiunile medicului pentru a evita complicațiile și consecințele majore pe termen lung.
Cum să ameliorați infecțiile vezicii urinare cu 5 remedii naturiste
Hidratarea este foarte importantă atunci când suferiți de cistită, deoarece stimulează urinarea și favorizează eliminarea bacteriilor.
1. Băutură cu merișoare, pepene verde și cireșe
Sucul de merișoare este folosit în mod tradițional ca adjuvant pentru infecțiile vezicii urinare. Studiile arată că este eficient pentru prevenție, în special la femeile cu incidență crescută.
Acest suc nu este recomandat persoanelor care iau medicamente anticoagulante!
Ingrediente
- ½ cană de merișoare proaspete (75 grame)
- ½ cană de pepene verde tocat (75 de grame)
- Menta proaspătă (opțional)
- ½ cană de cireșe (75 grame)
- 1 cană de apă (250 mililitri)
Pregătire
- Spălați fructele și scurgeți-le bine.
- Separat, tocați pulpa de pepene verde și aruncați coaja și semințele.
- Puneți toate ingredientele în blender și procesați-le timp de 2 sau 3 minute.
- Beți sucul treptat.
- Pentru un plus de aromă, puteți adăuga câteva frunze de mentă proaspătă.
Citiți și: Cauze și tratamente pentru sepsisul urinar
2. Ceai de mușețel
Înțelepciunea populară ține întotdeauna cont de infuzia clasică de mușețel, deoarece s-a dovedit că această plantă are proprietăți sedative, analgezice și antiinflamatorii care sunt utile pentru ameliorarea diferitelor probleme.
Deși nu există studii specifice privind efectul acestei plante asupra infecțiilor urinare, ar putea fi utilă pentru a calma durerea. În plus, este o băutură naturală foarte ușor de făcut acasă, care poate contribui la hidratarea zilnică și la eliminarea lichidelor reținute.
Ingrediente
- 1 plic de ceai de mușețel
- 1 cană de apă (250 mililitri)
Pregătire
- Turnați apa în cană și puneți-o la microunde pentru câteva minute.
- Când apa începe să clocotească, puneți plicul de mușețel.
- Acoperiți cana și lăsați-o la infuzat timp de 5-6 minute.
- Beți treptat.
3. Infuzie de strugurele ursului
Planta cunoscută sub numele de strugurele ursului (Uva ursi) este foarte utilă pentru infecția vezicii urinare. Frunzele sale au activitate antimicrobiană, în special împotriva E. coli. În plus, este și diuretică, ajutând la creșterea volumului de urină.
Ingrediente
- O lingură de frunze de strugurele ursului
- 1 cană de apă
Pregătire
- Se pune apa pe foc și, când începe să fiarbă, se adaugă planta.
- Se acoperă și se lasă la infuzat aproximativ 4 sau 5 minute. Se strecoară și este gata de băut (maxim 1 sau 2 căni pe zi).
Notă: Strugurele ursului conține o componentă (hidrochinonă) care poate fi toxică. Din acest motiv, nu este recomandat să luați doze mai mari decât cele recomandate sau pe o perioadă mai mare de 5 zile. Înainte de a alege această opțiune, este de preferat să vă consultați cu medicul. Ceaiul nu trebuie administrat copiilor.
4. Mesteacăn
Potrivit înțelepciunii populare, infuzia de mesteacăn este o altă băutură naturală pe care o puteți consuma în caz de disconfort din cauza infecțiilor vezicii urinare. În plus, toate plantele diuretice sunt de ajutor în această situație.
Ingrediente
- 1 linguriță de mesteacăn (5 grame)
- 1 cană de apă (250 mililitri)
Pregătire
- Puneți o linguriță de mesteacăn într-o cană cu apă și fierbeți.
- Când clocotește, lăsați focul mic și așteptați 2 sau 3 minute.
- Așteptați să se răcească timp de 10 minute și strecurați remediul pentru infecțiile vezicii urinare.
Notă : Evitați consumul acestei băuturi dacă suferiți de hipertensiune sau boli de inimă. Pentru mai multe informații despre acest lucru, consultați medicul.
5. Căldura locală
Aplicarea căldurii în zona abdominală sau în partea inferioară a spatelui poate ajuta la ameliorarea durerii. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu o pernă de încălzire, o sticlă cu apă fierbinte sau comprese. Folosiți cu prudență pentru a evita arsurile.
Ce altceva puteți face pentru a evita infecțiile vezicii urinare?
Rețineți că, atunci când apar infecțiile vezicii urinare, este esențial să mergeți la medic pentru a vă prescrie tratamentul adecvat. Acest lucru este esențial pentru a le trata la timp și pentru a evita eventualele complicații.
Pe lângă consumul acestor băuturi, este important să beți suficientă apă pe tot parcursul zilei și să aveți bune obiceiuri de igienă.
Pentru a evita recidivele și infecțiile ulterioare, este indicat sa mergeți la baie ori de cate ori este nevoie, să faceți duș în loc de baie, să purtați lenjerie intimă din bumbac și să mergeți la toaletă după ce ați făcut sex.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bond, P., & Goldblatt, P. (1984). Plants of the Cape Flora. A Descriptive Catalogue. Journal of South African Botany / Supplementary Volume.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Infección urinaria. Septiembre 2021.
- Das, S. Natural therapeutics for urinary tract-infections – a review. Future J Pharm Sci. Septiembre 2020. 6 (1): 64.
- Guay, D. R. P. (2009). Cranberry and urinary tract infections. Drugs. https://doi.org/10.1109/ICCA.2011.6138086.
- Imam T. H. Infección de la vejiga. Cistitis. Manual MSD. Julio 2021.
- Lozano J. A. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. Marzo 2001. 20 (3): 99-109.
- Mayo Clinic. Infección de las vías urinarias. Octubre 2020.
- Mount Sinai. Uva ursi.
- Ritchie, T., & Eltahawy, E. (2014). Diagnosis and Management of Fungal Urinary Tract Infections. Current Bladder Dysfunction Reports. https://doi.org/10.1007/s11884-014-0238-7
- Wang Ch-H, Fang Ch-Ch, et al. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Archives Internal Medicine. 2012. 172 (13): 988-996.