Cauze și tratamente pentru sepsisul urinar
Sepsisul urinar este o tulburare gravă de sănătate. Acesta constă într-o inflamație în organism cauzată de o infecție gravă. În acest articol, vom discuta despre principalele cauze și tratamente pentru sepsisul urinar.
Infecția de bază poate avea cauze și caracteristici diferite. Sepsisul urinar indică faptul că tulburarea se află în tractul urinar al pacientului. Acesta poate fi clasificat în baza naturii infecției.
Sepsisul urinar ușor afectează numai uretra și vezica urinară, în timp ce sepsisul urinar avansat afectează rinichii. De fapt, este o problemă destul de frecventă, în special la pacienții cu probleme de sănătate. Oricare ar fi cazul, experții sunt capabili să trateze sepsisul urinar. Prin urmare, rata de mortalitate din cauza sepsisului urinar a scăzut în ultimii ani, potrivit celor mai noi studii în domeniu.
Care sunt posibilele cauze ale septicemiei urinare?
În general, infecțiile legate de sepsis sunt cauzate de diferite tipuri de bacterii. Cu toate acestea, sepsisul poate fi cauzat și de alte microorganisme, cum ar fi virușii, paraziții și chiar ciupercile. Pacientul se poate infecta din surse externe sau dintr-o altă zonă a propriului corp.
Dacă acesta este cazul, odată ce infecția ajunge la țesutul tractului urinar, se poate răspândi în sânge. Sepsisul evoluează în funcție de tipul microorganismelor și de starea generală de sănătate a pacientului. Astfel, pacienții cu sistemul imunitar slăbit sunt mai expuși riscului.
Citește și:
Tratamente pentru sepsisul urinar
Înainte de a alege tratamentul corect, sepsisul trebuie identificat în mod corespunzător. Verificarea simptomelor infecției va determina diagnosticul.
Există numeroase organisme care pot provoca acest tip de infecție. Prin urmare, simptomele pot include o temperatură ridicată, tahicardie sau ritm cardiac crescut, confuzie și pierderea cunoștinței. În plus, nivelurile de celule din sânge se pot modifica. Apar și creșterea glicemiei și o agravare a afecțiunilor pielii.
Din această cauză, inima nu poate pompa suficient sânge către organe. Atunci când acest lucru afectează rinichii, aceștia nu sunt capabili să funcționeze corect, afectând producția de urină. Așadar, atunci când un pacient are sepsis urinar, acesta nu poate elimina la fel de multă urină ca de obicei.
Citește mai mult:
Medicamente utilizate
Oricare ar fi cazul, medicul va putea identifica și propune îndrumări pentru tratamentul corect. Sepsisul urinar este o problemă gravă de sănătate. Cu cât tratamentul este administrat mai repede, cu atât este mai probabil ca starea pacientului să se îmbunătățească. Următoarele sunt procedurile standard de tratament:
- Utilizarea medicamentelor vasoconstrictoare. Acest lucru ar trebui să crească tensiunea arterială. Medicamentele sunt administrate, de obicei, printr-o venă în același timp cu o soluție salină.
- Folosirea antibioticelor. Acestea vor lupta cu infecția. Medicul va oferi pacientului antibiotice cu spectru larg dacă nu poate identifica tipul infecției.
Prin urmare, dacă medicul suspectează septicemia urinară, pacientului i se vor administra imediat tratamente. Oricare ar fi cazul, acesta va trata și orice modificări produse de infecția inițială (de exemplu, orice este legat de tractul urinar superior sau inferior).
- Administrarea de corticosteroizi sau antiinflamatoare pentru a reduce inflamația generală. În prezent, experții efectuează studii pentru a dovedi eficiența acestora. Se pare că aceste medicamente îmbunătățesc prognosticul pacientului.
Mai presus de toate, cel mai bun mod de a evita sepsisul urinar este menținerea unor standarde de igienă corecte. Acordă o atenție specială instrumentelor de spălare și curățare a mâinilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pletz, M. W., Weis, S., Forstner, C., & Wagenlehner, F. (2018). Urosepsis. Medizinische Klinik – Intensivmedizin Und Notfallmedizin. https://doi.org/10.1007/s00063-018-0406-1
- Wagenlehner, F. M., Lichtenstern, C., Rolfes, C., Mayer, K., Uhle, F., Weidner, W., & Weigand, M. A. (2013). Diagnosis and management for urosepsis. International Journal of Urology. https://doi.org/10.1111/iju.12200
- Wagenlehner, F. M. E., Pilatz, A., Naber, K. G., & Weidner, W. (2008). Therapeutic challenges of urosepsis. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2008.02008.x
- Tandogdu, Z., Bjerklund Johansen, T. E., Bartoletti, R., & Wagenlehner, F. (2016). Management of the Urologic Sepsis Syndrome. European Urology, Supplements. https://doi.org/10.1016/j.eursup.2016.04.004