7 cauze ale secrețiilor maro
 

7 cauze ale secrețiilor maro

Secrețiile vaginale maro nu indică întotdeauna tulburări îngrijorătoare, dar trebuie să analizați contextul în care se manifestă. Descoperiți principalele cauze!
7 cauze ale secrețiilor maro
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 04 martie, 2023

Secrețiile vaginale sunt un amestec de fluide care creează un mediu sănătos în interiorul vaginului. De obicei, sunt de culoare albicioasă deschisă, lipicioase și inodore. Cu toate acestea, pot varia în funcție de anumite modificări. Mai jos, vă explicăm principalele cauze ale secrețiilor maro și cât de mult ar trebui să vă îngrijoreze.

Schimbările de culoare, textură și miros sunt motive de îngrijorare pentru milioane de femei. În practică, aceste modificări nu sunt neobișnuite. Majoritatea cazurilor au la bază procese benigne, deci nu sunt un motiv de îngrijorare. Când schimbările sunt foarte frecvente sau sunt însoțite de alte simptome, devin un motiv de alertă.

7 cauze ale secrețiilor vaginale maro

Este foarte probabil ca primul gând la observarea modificărilor secreției vaginale să corespundă problemelor de sănătate. Totuși, majoritatea acestor modificări sunt benigne, mai ales când nu sunt însoțite de semne care să indice o problemă serioasă.

1. Resturi de la ultima menstruație

Femeie care așteaptă menstruația
Combinația de reziduuri de sânge de la menstruație și scurgeri vaginale normale poate face ca lichidul să devină maro.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale secrețiilor maro este sângele menstrual. Fluxul menstrual pleacă din uter, trece prin vagin și ajunge în final în exterior. Prima parte a acestui flux este roșu intens, mai ales când acest tranzit este rapid.

Ultima parte a menstruației are o culoare mai închisă. Acest lucru se datorează oxidării naturale a sângelui, care îl face să devină maro sau chiar negru (gândiți-vă la sângele dintr-o rană vindecată). Dacă scurgerea maro apare la începutul sau la câteva zile după ciclul menstrual, este un simptom complet natural.

2. Dezechilibre hormonale

Hormonii sunt mesageri chimici care alterează sau modifică funcționarea celulelor și organelor. De exemplu, estrogenul ajută la stabilizarea mucoasei endometrului.

Dacă aveți un dezechilibru de estrogen, endometrul se poate modifica pe parcursul ciclului. Acest lucru provoacă modificări ale culorii, texturii și mirosului secrețiilor vaginale. Este posibil să observați pete maronii sau sângerări anormale. Subliniem următoarele simptome ale acestor modificări:

  • Creștere în greutate și apetit
  • Pierdere bruscă în greutate
  • Cicluri menstruale neregulate
  • Tulburări de somn (mai ales insomnie)
  • Acnee
  • Piele uscată
  • Transpirații nocturne
  • Oboseală moderată sau intensă
  • Schimbări de dispoziție
  • Modificări ale grosimii firului de păr
  • Lipsă de concentrare
  • Pierderea libidoului
  • Dureri de cap

Acestea sunt doar câteva simptome care indică alterarea hormonală. După cum puteți vedea, consecințele sale întrerup diferite aspecte ale vieții. Dacă observați o modificare, nu ezitați să consultați un specialist.

3. Procese infecțioase

Diverse procese infecțioase pot provoca modificări ale culorii secrețiilor vaginale. Vaginoza bacteriană, candidoza vaginală și trichomonaza sunt cele mai frecvente probleme. Și unele boli cu transmitere sexuală (BTS) pot provoca modificări de acest tip (gonoreea și chlamydia). În majoritatea acestor cazuri, culoarea secrețiilor variază (nu este doar maro).

Este foarte important să tratați infecțiile pentru a evita complicațiile. Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o consecință a infecțiilor de acest tip, ducând în anumite cazuri la infertilitate și dureri pelvine cronice.

4. Utilizarea contraceptivelor

Contraceptivele hormonale provoacă o serie de modificări care sunt adesea trecute cu vederea. În primele luni de utilizare, apar modificări ale secrețiilor vaginale. Acestea își pot schimba culoarea și mirosul, așa că nu este neobișnuit să devină maro.

Dacă ați început recent un regim contraceptiv, l-ați reluat sau ați ales să utilizați un produs nou, este probabil să observați secreții maro.

5. Endometrioză

Endometrioza este o tulburare care apare atunci când țesutul care căptușește uterul (endometrul) se extinde în afara acestuia, cum ar fi în ovare, în trompele uterine sau în țesutul care căptușește pelvisul. Potrivit studiilor, până la 10% dintre femei suferă de această tulburare.

Printre simptomele caracteristice se numără durerea intensă și modificările ciclurilor menstruale. Dacă nu este tratată la timp, poate provoca infertilitate. Ținând cont de prevalența sa, nu este o afecțiune neobișnuită. Din fericire, există mai multe tratamente eficiente pentru a contracara endometrioza.

6. Sindromul ovarelor polichistice

 

Cauze ale secrețiilor maro investigate de medic
Dezechilibrele hormonale nu cauzează doar modificări ale secrețiilor vaginale. Pielea, ciclurile menstruale și metabolismul pot fi serios afectate.

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre principalele cauze ale secrețiilor vaginale maro. Este o afecțiune care provoacă apariția unor mici chisturi în exteriorul ovarelor. Conform dovezilor, între 15% și 20% dintre femei suferă de această tulburare eterogenă.

Modificările hormonale asociate cu această afecțiune generează menstruații neregulate, modificări ale secrețiilor vaginale, dureri pelvine, exces de păr, creștere în greutate, acnee, pete maronii pe piele și infertilitate.

7. Sângerare de implantare

Sângerarea de implantare apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în mucoasa uterului pentru a începe procesul de gestație. Nu toate femeile o experimentează, dar este un proces frecvent. Se întâmplă între 10 și 15 zile de la concepție. Dacă bănuiți o posibilă sarcină, puteți opta pentru un test.

Există și alte cauze ale secrețiilor vaginale maro, în afară de cele menționate. Iată o listă cu alte probleme care pot genera această modificare:

  • Perimenopauza
  • Avorturi spontane și sarcini extrauterine
  • Corpi străini reținuți în vagin (tampoane, inele contraceptive etc.)
  • Cancer cervical
  • Chisturi în ovare

Rețineți că motivele frecvente sunt resturile de la ultima menstruație, dezechilibrele hormonale și infecțiile. În cazul în care situația se repetă și este însoțită și de alte simptome, nu ezitați să solicitați asistență profesională pentru a exclude orice afecțiune gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.