Dieta pentru endometrioză - Doza de Sănătate
 

Dieta pentru endometrioză

Experții le recomandă femeilor cu endometrioză să urmeze o dietă bogată în fier. Citește articolul de astăzi pentru a descoperi mai multe sfaturi nutriționale pentru ameliorarea endometriozei.
Dieta pentru endometrioză
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alimentele și anumiți nutrienți pot susține multe funcții ale corpului și pot ameliora simptomele mai multor afecțiuni. Având în vedere acest lucru, în acest articol vom discuta despre modul în care dieta pentru endometrioză poate ajuta la tratarea bolii.

Experții consideră că endometrioza este o boală de origine necunoscută care nu are o relație directă cu alimentele. Cu toate acestea, știm că există o serie de factori care, într-un fel sau altul, influențează boala: de exemplu, dezechilibrele hormonale, inflamația, durerea, problemele digestive, etc. Prin alimentația sănătoasă, putem schimba acești factori și calitatea vieții.

Ce este endometrioza?

Uter în corpul uman
Endometrioza este o alterare a pereților uterului legată de infertilitate în 40% din cazuri.

Endometrioza este o boală care afectează femeile în timpul vieții reproductive și implică prezența țesutului endometrial în afara uterului. În general, aceste focare de endometrioză sunt localizate în zona pelvină (peritoneu, ovare, intestin sau vezică). Mai rar, pot apărea și în alte zone.

Este o boală comună, cu o prevalență ridicată în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă, care afectează între 5 și 10% din populație. De asemenea, această afecțiune este strâns legată de infertilitate, deoarece apare în 40% din cazuri.

Ce poate face dieta pentru endometrioză

La fel ca în majoritatea bolilor, dieta și stilul de viață joacă un rol cheie. În acest caz, dieta potrivită poate ajuta la tratarea dezechilibrelor hormonale, a inflamației abdominale și a durerii. În același timp, poate reduce problemele digestive cauzate de endometrioză.

Pentru a ameliora endometrioza, ar trebui să urmezi o dietă care conține alimente proaspete, organice, fără pesticide. Aceste ingrediente favorizează o scădere a inflamației, așa cum se menționează în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Printre aceste produse, găsim:

  • Proteine de înaltă calitate din carne, pește și ouă
  • Nuci și semințe crude și leguminoase
  • Legume crude cu frunze verzi, legume portocalii și legume roșii
  • Mure și alte fructe bogate în antioxidanți

Alte recomandări pentru ameliorarea endometriozei

În plus față de alimentele proaspete, îți vom explica ce nutrienți sunt utili în reducerea simptomelor acestei afecțiuni:

1. Vitamina B

Broccoli inclus în dieta pentru endometrioză
Legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamina B, ceea ce permite reglarea cantităților de estrogen din sânge cu ajutorul fibrelor.

Când vine vorba de tratarea endometriozei, nu uita faptul că excesul de estrogen induce creșterea țesutului endometrial în afara uterului. Estrogenii sunt hormoni sexuali steroizi feminini pe care îi produc ovarele și glandele suprarenale.

O cantitate crescută de vitamine B, în special în ficatul sănătos, poate transforma estradiolul în estriol. Aceasta este forma prin care estrogenul se poate lega de fibre, astfel încât organismul să-l poată elimina. Vitaminele B sunt prezente în legumele crucifere, cum ar fi varza, năsturelul, varza, broccoli și mugurii.

2. Alimente bogate în fier

Femeile cu endometrioză ar trebui să adopte o dietă bogată în fier, deoarece sângerările abundente pot epuiza mineralul prezent în organism.

Având în vedere acest lucru, este important să menționăm cele două tipuri de fier pe care le putem obține din alimente. Pe de o parte, avem fier hem, care provine din carne și ouă, de la animale care pasc iarbă și pește de înaltă calitate. Pe de altă parte, fierul non-hem provine din legume cu frunze verzi, sfeclă și ciocolată. Acest al doilea tip este mai puțin absorbabil decât primul.

Carența de fier contribuie la apariția anemiei. Această boală se caracterizează prin epuizare și o stare constantă de oboseală. Mai mult, studiile au arătat faptul că anemia influențează calitatea vieții bolnavilor.

3. Acizi grași omega-3

Potrivit unui studiu care a implicat 70.709 de asistente medicale din SUA, femeile care au consumat cele mai mari cantități de acizi grași omega-3 au avut cu 22% mai puține șanse să experimenteze endometrioză. Acest studiu a avut loc pe parcursul a 12 ani și a apărut în revista Health Reproduction.

4. Fibre

Alimente incluse în dieta pentru endometrioză
Acest nutrient ajută la îmbunătățirea funcționării tractului digestiv și la combaterea dezechilibrelor hormonale.

Fibrele sunt obligatorii pentru pacientele cu endometrioză, deoarece mențin sănătatea tractului intestinal și stimulează eliminarea excesului de estrogen. Consumă fibre din surse precum fasolea verde, conopida, fructele, broccoli și varza de Bruxelles, printre altele.

5. O dietă cu conținut scăzut de gluten

Nu s-a stabilit o relație clară între boala celiacă și endometrioză. Totuși, unele studii arată că, după o dietă fără gluten timp de 12 luni, simptomele endometriozei scad în intensitate. În orice caz, nu este vorba de eliminarea completă a glutenului din dietă. Acesta este un aspect important, deoarece numai cei care au boala celiacă sau intoleranță la gluten ar trebui să urmeze o dietă fără gluten.

Dieta pentru endometrioză implică echilibru

În cele din urmă, nu uita să combini o dietă sănătoasă cu o formă de sport care îți place. Chiar dacă simptomele endometriozei nu scad atât de mult pe cât ți-ai dori, adoptarea unei diete sănătoase oferă alte beneficii importante pentru sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Joseph SV., Edirisinghe I., Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Trans fats linked to increased endometriosis risk and omega 3 rich food linked to lower risk. European Society of Human Reproduction and Embriology, 2015.
  • Marziali M., Venza M., Lazzaro S., Lazzaro A., et al., Gluten free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chir, 2012. 67 (6): 499-504.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.