Endometrioza la menopauză: cauze - Doza de Sănătate
 

Endometrioza la menopauză: cauze

Este foarte frecvent ca simptomele endometriozei să dispară în timpul menopauzei. Cu toate acestea, există și multe cazuri în care acestea nu numai că persistă, ci se și agravează.
Endometrioza la menopauză: cauze

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Endometrioza dispare adesea la menopauză, dar uneori persistă și se agravează. Fiecare caz se dezvoltă în felul său unic, așadar o femeie afectată de această boală necesită asistență medicală personalizată pentru a face față problemelor de sănătate.

Endometrioza reprezintă prezența țesutului endometrial în afara cavității uterului, acolo unde se găsește în mod normal. Este o boală cronică dureroasă care poate persista o viață întreagă. Articolul de astăzi va descrie simptomele și posibilele tratamente ale endometriozei la menopauză.

Ce este endometrioza?

Țesutul endometrial sau endometrul se îngroașă și sângerează odată cu fiecare ciclu menstrual. Unele țesuturi se comportă ca și când ar fi endometre atunci când o femeie are endometrioză. Din păcate, acestea nu pot ieși din corp. Așadar, aceste țesuturi sunt blocate. În cele din urmă, formează o masă fibroasă care unește țesuturile și organele din zona pelviană. Acest lucru determină apariția inflamației și a durerilor.

Această boală afectează în mod specific ovarele, țesutul pelvian și trompele uterine. În unele cazuri, poate afecta și ligamentele și suprafața peritoneală, precum și intestinele și vezica urinară.

De obicei, simptomele acestei boli dispar în timpul menopauzei, deoarece stimulii hormonali ai ciclului menstrual nu mai sunt prezenți și, prin urmare, țesutul endometrial ectopic fie scade, fie dispare în întregime. Cu toate acestea, simptomele pot reveni dacă femeia urmează o terapie de substituție hormonală.

Doctor care diagnostichează endometrioza la menopauză
Endometrioza este o boală ginecologică care provoacă durere și inflamații. În plus, ar putea fi o cauză a infertilității.

Endometrioza la menopauză

Corpul femeii încetează să mai producă estrogeni (hormonii legați de dezvoltarea endometriozei) în jurul vârstei de 50 de ani. Această modificare hormonală scade simptomele acestei afecțiuni.

Cu toate acestea, există multe cazuri în care boala nu dispare odată cu apariția menopauzei. Așadar, femeia poate continua să experimenteze pierderi minore de sânge care formează fibroame în ovare, trompele uterine și alte organe.

Mai mult, endometrioza la menopauză este mai complicată. Medicamentele nu funcționează în aceste cazuri, iar simptomele sunt mai severe. Din acest motiv, femeile aflate în această situație pot opta pentru o intervenție chirurgicală.

Posibile tratamente

Endometrioza se poate trata prin terapii hormonale sau intervenții chirurgicale. Totul depinde de localizarea specifică a țesuturilor. Tratamentul farmacologic este cel recomandat în majoritatea cazurilor care urmăresc ameliorarea durerii.

Această boală necesită îngrijiri speciale în timpul menopauzei. Reține faptul că terapia de substituție hormonală poate provoca multă durere în zona pelviană și chiar sângerare.

Așadar, trebuie să ții cont de avantajele și dezavantajele acestor opțiuni terapeutice în momentul discuției cu medicul ginecolog. În cazul endometriozei extinse, se recomandă tratamentul chirurgical. Cele mai des utilizate proceduri sunt:

  • Laparoscopia încearcă să îndepărteze cicatricile sau să ardă țesuturile deteriorate, fără a îndepărta părțile sănătoase.
  • Laparotomia este o procedură chirurgicală majoră pentru îndepărtarea întregului endometru.
  • În cele mai grave cazuri, chirurgul trebuie să facă o histerectomie și să îndepărteze uterul – totuși, acest lucru este rar.
Medici care fac o operație
Chirurgia este una dintre opțiunile terapeutice pentru tratarea endometriozei; ginecologii stabilesc cea mai bună opțiune de tratament.

Informații utile despre endometrioza la menopauză

Endometrioza este o boală benignă care nu duce la cancer în marea majoritate a cazurilor. Adesea, se manifestă după începerea menstruației și se manifestă pe tot parcursul ciclului fertil al femeii.

Din păcate, au fost raportate cazuri de endometrioză și la fetele care nu aveau încă menstruație. După cum poți vedea, nu există reguli clare când vine vorba de această boală.

Unii oameni cred că boala ar putea implica factori genetici și de mediu. Endometrioza poate reduce rata fertilității, deoarece îngroșarea țesuturilor uterine împiedică implantarea spermatozoidului în ovul.

Consultă medicul ginecolog dacă ai simptome care te duc cu gândul la această afecțiune. Doar acesta poate determina cel mai bun tratament pentru nevoile tale individuale.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol despre endometrioza la menopauză!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
  • Shah D. Postmenopausal endometriosis: An enigma revisited. J Midlife Health. 2014;5(4):163-164. doi:10.4103/0976-7800.145189
  • Patóloga, A. A. L. N. M., de Anatomía, E. E. C., & Di Loreto, F. P. D. V. (2010). MENOPAUSIA: generalidades, fisiopatología de las alteraciones endometriales, cardíacas y óseas. ENDOMETRIO DISFUNCIONAL: tipos, características anatomopatológicas.
  • Gemmell LC, Webster KE, Kirtley S, Vincent K, Zondervan KT, Becker CM. The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review. Hum Reprod Update. 2017;23(4):481-500. doi:10.1093/humupd/dmx011
  • Secosan C, Balulescu L, Brasoveanu S, et al. Endometriosis in Menopause-Renewed Attention on a Controversial Disease. Diagnostics (Basel). 2020;10(3):134. Published 2020 Feb 29. doi:10.3390/diagnostics10030134
  • Rafique S, Decherney AH. Medical Management of Endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 2017;60(3):485-496. doi:10.1097/GRF.0000000000000292
  • Morotti M, Remorgida V, Venturini PL, Ferrero S. Endometriosis in menopause: a single institution experience. Arch Gynecol Obstet. 2012;286(6):1571-1575. doi:10.1007/s00404-012-2473-5
  • L.C. Gemmell, K.E. Webster, S. Kirtley, K. Vincent, K.T. Zondervan, C.M. Becker, The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 481–500, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx011

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.