Cauzele disfuncției sexuale feminine - Doza de Sănătate
 

Cauzele disfuncției sexuale feminine

Disfuncția sexuală feminină este un subiect tabu. Din acest motiv, multe femei se confruntă cu probleme legate de sexualitate, dar nu le raportează și nici nu caută ajutorul necesar pentru a le rezolva.
Cauzele disfuncției sexuale feminine

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Disfuncția sexuală feminină este un concept care include diferite dificultăți ce împiedică femeile să experimenteze plăcere sexuală. De asemenea, este un subiect care este încă tabu în multe locuri. Care sunt cauzele disfuncției sexuale feminine?

Reținerea din jurul acestui subiect este confirmată de cercetările efectuate de o echipă de la Universitatea din California, publicată în 2003 de revista Fertility and Sterility.

Cu scopul de a explora experiența persoanelor cu disfuncții sexuale, cercetătorii au descoperit faptul că 40% dintre femei nu solicită ajutor medical, chiar dacă întâmpină dificultăți în obținerea plăcerii sexuale.

De fapt, însăși conceptul de disfuncție sexuală feminină este controversat. Strict vorbind, eticheta se aplică numai în cazul în care femeile nu se simt confortabil în ceea ce privește viața lor sexuală. Prin urmare, criteriul este foarte subiectiv.

Unele femei au libidoul scăzut sau nu ajung cu ușurință la orgasm. Chiar și așa, nu simt că au o problemă. În acest caz, nu putem folosi eticheta de disfuncție sexuală feminină, deoarece factorul decisiv este gradul de bunăstare sau disconfort pe care îl experimentează femeile.

Ce este disfuncția sexuală feminină?

Femeie care descoperă cauzele disfuncției sexuale feminine

Disfuncția sexuală feminină poate fi definită din două puncte de vedere: unul este biologic, iar celălalt psihosocial. Din punct de vedere biologic, aceasta corespunde problemelor legate de dorință, excitație sau orgasm. Oamenii de știință adaugă, de asemenea, durerile din timpul actului sexual pe această listă.

Din punct de vedere psihosocial, disfuncția sexuală feminină apare atunci când există o schimbare semnificativă a comportamentului sexual obișnuit al femeilor și atunci când această schimbare le face să simtă un conflict subiectiv.

Sexualitatea implică implementarea mecanismelor fiziologice, dar și implementarea unui set de emoții, credințe, stiluri de viață, amintiri și legături cu lumea. Oamenii sunt biologici, dar și simbolici.

Tipuri de disfuncție sexuală feminină

Din punct de vedere medical, disfuncțiile sexuale feminine au fost clasificate în diferite tipuri, fiecare cu propriile cauze și caracteristici. Pe baza cercetărilor precum cea publicată în 2016 în revista SEMERGEN – Family Medicine, putem concluziona că tipurile de disfuncție sexuală feminină sunt:

  • Dorința sexuală hipoactivă. Aceasta este o scădere a dorinței sexuale în anumite momente din viață.
  • Tulburare de excitare sexuală. Acesta este momentul în care femeia are probleme cu activarea mecanismelor fiziologice asociate cu sexul sau chiar consideră că este imposibil să aibă relații sexuale.
  • Durerea asociată cu actul sexual. Aceasta este cunoscută sub numele de dispareunie și corespunde durerii fizice din timpul actului sexual. De multe ori, este asociată cu vaginismul, care este contracția involuntară a mușchilor vaginali, ce îngreunează actul sexual.
  • Tulburare orgasmică. Femeia nu ajunge la orgasm după excitare.

Cauzele disfuncției sexuale feminine

Principalele cauze fizice

Femeie întinsă pe pat

Disfuncția sexuală feminină este aproape întotdeauna asociată atât cu probleme fizice, cât și cu probleme emoționale. În general, problemele fizice pot fi rezolvate în timp scurt. Factorii emoționali necesită mai mult timp. Printre cauzele fizice se remarcă următoarele:

  • Boli cronice. Unele boli afectează dorința sexuală. Acestea sunt diabetul, cancerul, artrita, scleroza multiplă și bolile de inimă.
  • Probleme ginecologice. Problemele de la nivelul mușchilor pelvieni, ce apar adesea după intervenții chirurgicale în zonă, ar putea afecta dorința sexuală. De asemenea, unele tulburări precum endometrioza sau cistita pot avea același efect.
  • Probleme hormonale. Acestea corespund scăderii nivelului estrogenului sau testosteronului. Scăderea estrogenului apare din cauza menopauzei sau insuficienței ovariene premature. Scăderea testosteronului apare din cauza îndepărtării ovarelor sau îmbătrânirii.
  • Medicamente. Unele medicamente și terapii pot modifica funcția sexuală. Dintre acestea, amintim antihipertensivele și antidepresivele. Alcoolul și alte droguri psihoactive pot avea, de asemenea, un rol important în manifestarea sexualității.

Principalele cauze psihologice și sociale

Factorii emoționali au întotdeauna un impact ridicat asupra vieții sexuale. Cel mai important dintre aceștia este abuzul fizic, sexual sau emoțional în timpul copilăriei sau al adolescenței. Acest lucru provoacă traume, care pot avea repercusiuni pe termen lung dacă nu sunt tratate corespunzător. În plus, există și alți factori care ar putea determina apariția disfuncției sexuale feminine:

  • Stres sau anxietate. Angoasa și grijile scad interesul pentru sex sau îți limitează plăcerea.
  • Depresie. Stările depresive inhibă mecanismele fiziologice ale sexului și reduc semnificativ interesul sexual.
  • Inhibiții. S-ar putea să-ție fie frică de intimitate, frică să-ți pierzi controlul, frică să nu te descurci corespunzător sau rușine. Poți avea și o stimă de sine scăzută.
  • Oboseală. Oboseala îți limitează capacitatea de a te bucura de sex. Un program foarte încărcat ar putea duce cu ușurință la disfuncții sexuale feminine.
  • Probleme în relație. Dacă ai dificultăți nerezolvate într-o relație, este foarte frecvent ca acest lucru să se reflecte în viața ta sexuală.
  • Credințe înșelătoare. Uneori, factorii religioși sau ideologici le fac pe femei să creadă că plăcerea sexuală este un lucru rău.

Femeile pot elimina cauzele disfuncției sexuale feminine cu un tratament adecvat. În majoritatea cazurilor, problema este temporară. Cu toate acestea, cel mai bine este să consulți un sexolog, care este un profesionist instruit pentru a face față tuturor factorilor implicați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bravo, C. S., Carmona, F. M., Meléndez, J. C., & Ramírez, S. M. (2005). Disfunción sexual femenina su relación con el rol de género y la asertividad. Perinatología y reproducción humana, 19(3-4), 152-160.
  • Berman, L., Berman, J., Felder, S., Pollets, D., Chhabra, S., Miles, M., & Powell, J. A. (2003). Seeking help for sexual function complaints: what gynecologists need to know about the female patient’s experience. Fertility and sterility, 79(3), 572-576.
  • Montero, A. A., & Carnerero, C. S. (2016). Disfunción sexual femenina: opciones de tratamiento farmacológico. SEMERGEN-Medicina de Familia, 42(5), e33-e37.
  • Sexual Problems in Women | Dyspareunia | MedlinePlus. Retrieved 3 May 2020, from https://medlineplus.gov/sexualproblemsinwomen.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.