Cauze și remedii pentru vărsături
Greața este definită ca o senzație subiectivă care indică apropierea vărsăturilor. Din păcate, acest simptom este foarte frecvent și poate apărea în diverse situații. În continuare, vom vorbi despre principalele cauze și remedii pentru vărsături.
Nevoia de a vomita este adesea însoțită de alte simptome:
- Disconfort general
- Durere de cap
- Gust amar în gură
- Transpirație rece
Aceste manifestări pot sau nu culmina cu expulzarea conținutului gastric. Disconfortul cauzat tinde să dispară de la sine după câteva ore.
De asemenea, există anumite măsuri pentru ameliorarea simptomelor. Evaluarea medicală este întotdeauna recomandată dacă disconfortul este foarte intens sau durează mai mult de 1 zi.
Cauzele nevoii de a vomita
Majoritatea cauzelor au o origine benignă. Cu toate acestea, uneori poate fi o problemă gravă care necesită îngrijire specializată.
1. Mâncarea
Atât mesele copioase, cât și consumul frecvent de alimente cu conținut ridicat de grăsimi pot provoca apariția vărsăturilor. Acest lucru apare din cauza faptului că întârzie procesul de digestie, ducând la apariția unei serii de simptome, printre care se remarcă greața.
Intoleranța la o anumită componentă a alimentelor poate provoca disconfort. În acest sens, persoanele cu boala celiacă vor avea simptomul atunci când mănâncă gluten, la fel cum o fac persoanele care au intoleranță la lactoză atunci când consumă produse lactate.
2. Problemele gastrointestinale
Un număr mare de boli ale sistemului digestiv pot include nevoia de a vomita ca parte a manifestărilor lor clinice. Unele dintre cele mai relevante patologii sunt gastrita, refluxul gastroesofagian și pancreatita.
Toxiinfecțiile alimentare sunt și ele capabile să provoace greață, precum și diaree, colici și stare generală de rău. Sângerările digestive, în special cele superioare, sunt o altă cauză frecventă de greață și vărsături de origine gastrointestinală.
3. Sarcina
Sarcina este una dintre cele mai frecvente cauze ale vărsăturilor la femeile aflate la vârsta fertilă. Un studiu publicat în jurnalul BMJ Clinical Evidence afirmă că este normal ca vărsăturile să apară în primul trimestru de sarcină.
Majoritatea femeilor încep să observe simptomul din săptămâna 4. Acesta poate dispărea după săptămâna 16. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se crede că vărsăturile apar din cauza modificărilor hormonale caracteristice acestei etape.
4. Răul de mișcare
Răul de mișcare apare atunci când călătoriți cu mașina, avionul sau barca și este o altă cauză frecventă de greață. Oricine poate prezenta această problemă. Cu toate acestea, este mai frecventă la femei, copii și cei care iau anumite medicamente.
Există o nepotrivire între ceea ce este perceput de receptorii articulațiilor, ochi și urechea internă. În acest sens, corpul poate percepe mișcarea, dar ochii nu, ceea ce generează semnale confuze pentru creier.
5. Migrena
Migrenele sunt definite ca o durere de cap de intensitate variabilă care tinde să dureze câteva ore și să reapară. Oamenii pot prezenta și alte simptome, printre care se remarcă dorința de a vomita.
6. Bolile infecțioase
Infecțiile virale și bacteriene sunt capabile să provoace un număr mare de simptome sistemice. Unele dintre cele mai proeminente sunt febra, starea generală de rău și, desigur, dorința de a vomita.
De fapt, există infecții ale tractului digestiv, cum ar fi gastroenterita virală, care se manifestă prin greață. În acest caz, este important să mergeți cât mai curând la medic pentru a primi tratamentul adecvat și a preveni progresia infecției.
7. Anxietatea și stresul
Problemele psihologice au capacitatea de a genera manifestări fizice ca parte a procesului de somatizare. De fapt, un studiu din revista Experimental Brain Research a legat apariția greței de anxietatea la copii.
Stresul excesiv poate fi responsabil de apariția dorinței de a vomita. Ambele tulburări provoacă modificări ale sistemului nervos autonom și ale anumitor hormoni.
8. Labirintita
Labirintul este o structură mică care se găsește în urechea internă și este implicat atât în menținerea posturii, cât și în echilibrul Această parte anatomică se poate inflama din mai multe motive, provocând labirintită și greață sau vertij.
9. Mahmureala
Mahmureala apare după ce o persoană bea băuturi alcoolice în exces. Simptomele care pot apărea sunt foarte variate:
- Greaţă
- Durere de cap
- Sete excesivă
- Disconfort general
Această situație apare din cauza deshidratării cauzate de consumul de alcool. Efortul depus de ficat pentru a elimina substanța din organism este considerabil.
10. Unele medicamente
Toate medicamentele comercializate în prezent au capacitatea de a genera efecte nedorite. Una dintre cele mai frecvente reacții adverse este nevoia de a vomita. Din fericire, intensitatea simptomelor este scăzută și dispar de la sine.
Printre medicamentele care provoacă cel mai mult greață se remarcă medicamentele pentru chimioterapie utilizate în tratamentul cancerului. De fapt, un articol din revista Breast Cancer a arătat că până la 44% dintre persoanele tratate pot prezenta simptomul în faza acută.
11. Efortul fizic intens
Nevoia de a vomita și vărsăturile pot apărea în momentul antrenamentului fizic intens, mai ales dacă nu există o condiție corporală adecvată. Mușchii vor genera în exces acid lactic, iar corpul va încerca să-l elimine prin mai multe mijloace, inclusiv vomă.
12. Hipoglicemia
Nivelurile scăzute de zahăr din sânge sau hipoglicemia sunt o altă cauză frecventă a greței și vărsăturilor. Creierul este hrănit în principal cu glucoză. Atunci când concentrația acesteia în sânge scade, apare simptomatologia caracteristică.
13. Alte posibile cauze ale nevoii de a vomita
Dorința de a vomita este un simptom general care poate indica prezența multor alte patologii, unele dintre ele de o seriozitate considerabilă.
Din fericire, aceste probleme sunt mai puțin frecvente, deși este întotdeauna necesar să se țină cont de ele:
- Vertij
- Cancer
- Apendicită
- Aport toxic
- Obstrucție intestinală
- Ulcer gastric sau duodenal
Citiți mai mult: Ce este apendicectomia? Procedură, recuperare și îngrijire
Remedii pentru vărsături
În primul rând, este necesar să se țină seama de faptul că cele mai bune remedii pentru vărsături vor depinde de cauza specifică a acestora. Cu toate acestea, una dintre cele mai utilizate măsuri este controlul alimentației, evitând mesele grele și grase.
Este util consumul de produse care conțin multa apă. Consumul de cantități mici de lichide și statul nemișcat câteva minute poate ajuta la calmarea simptomelor. În cazul apariției unui gust amar în gură, este posibil să se folosească apa de gură.
Este necesar să se evite alimentele cu mirosuri puternice, cofeina, alcoolul, băuturile răcoritoare și alimentele picante. Aceste alimente pot agrava greața și pot precipita vărsăturile.
Există, de asemenea, anumite medicamente pentru a suprima nevoia de a vomita, cum ar fi metoclopramida. Cu toate acestea, ele încep să își facă efectul la aproximativ 30 de minute după ingestie și nu sunt recomandate pentru utilizare fără supravegherea unui medic.
Nevoia de a vomita este un simptom comun cu cauze multiple
Nevoia de a vomita poate apărea din mai multe motive. Majoritatea cauzelor nu sunt grave, deci nu necesită tratament specific. Cu toate acestea, este recomandat să consultați un medic pentru a găsi sursa problemei și cele mai bune remedii pentru vărsături.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Festin M. Nausea and vomiting in early pregnancy. BMJ Clin Evid. 2014 Mar 19;2014:1405.
- Tarbell SE, Shaltout HA, Wagoner AL, Diz DI, Fortunato JE. Relationship among nausea, anxiety, and orthostatic symptoms in pediatric patients with chronic unexplained nausea. Exp Brain Res. 2014 Aug;232(8):2645-50.
- Naito Y, Kai Y, Ishikawa T, Fujita T et al. Chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with breast cancer: a prospective cohort study. Breast Cancer. 2020 Jan;27(1):122-128.
- Bruley des Varannes S, Liard F, Filoche L, Savarieau B. Les nausées : données actuelles [Nausea: Current view]. Presse Med. 2019 May;48(5):478-487.
- Lacy BE, Parkman HP, Camilleri M. Chronic nausea and vomiting: evaluation and treatment. Am J Gastroenterol. 2018 May;113(5):647-659.
- Veiga-Gil L, Pueyo J, López-Olaondo L. Postoperative nausea and vomiting: physiopathology, risk factors, prophylaxis and treatment. Rev Esp Anestesiol Reanim. 2017 Apr;64(4):223-232.