Semnificația vărsăturilor în funcție de culoare
 

Semnificația vărsăturilor în funcție de culoare

Culoarea vărsăturilor poate fi un indicator al unei stări de bază. Să vedem ce se află în spatele culorii acestor episoade!
Semnificația vărsăturilor în funcție de culoare

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Vărsăturile reprezintă expulzarea involuntară sau autoindusă a conținutului stomacului. Apar adesea din cauza unei reacții de auto-protecție a organismului atunci când detectează anomalii în alimentele pe care le procesează. Cu toate acestea, puteți dezvolta aceste episoade și din cauza unei afecțiuni subiacente. În rândurile următoare, vă arătăm care este semnificația vărsăturilor în funcție de culoare.

O vărsătură izolată asociată cu probleme alimentare poate să nu fie importantă, dar atunci când există mai multe episoade, este posibil să existe o afecțiune de bază care reprezintă o urgență. Pentru a nu ajunge în acest punct, vă vom îndruma cu privire la modul de a identifica vărsăturile în funcție de culoare.

Care este semnificația vărsăturilor în funcție de culoare?

Informațiile pe care vi le prezentăm sunt doar pentru referință. Luați-le ca ghid și niciodată ca substitut pentru un diagnostic medical. Vărsăturile variază în funcție de tiparele de alimentație. Culoarea acestora se schimbă în mod natura.

Vărsături albe sau transparente

Femeie ce cunoaște semnificația vărsăturilor în funcție de culoare

Deoarece culoarea vărsăturilor este determinată de natura alimentelor, pot fi albe din cauza ingerării laptelui, iaurtului și așa mai departe. Dacă au o textură spumoasă, este un semn că există exces de gaz în stomac.

Gazele intră în organism atunci când mâncăm sau bem, deoarece înghițim cantități de aer în acest proces. Consumul de înlocuitori de zahăr, alimente bogate în fibre (fructe, fasole și cereale integrale) și băuturi carbogazoase poate genera, de asemenea, gaze.

Tulburările medicale precum boala Crohn, diverticulita, colita, intoleranța alimentară, constipația, gastrita și refluxul gastroesofagian pot provoca, de asemenea, gaze. Toate aceste variabile se combină pentru a produce episoade de vărsături albe.

Vărsături verzi

Potrivit cercetătorilor, vărsăturile verzi sunt un indicator al prezenței bilei. Bila este o substanță produsă de ficat și folosită în timpul procesului de digestie pentru a transforma grăsimile complexe în acizi grași. Bila este ultimul lucru care iese atunci când stomacul este gol.

Având în vedere acest lucru, vărsăturile vor deveni verzi pe măsură ce stomacul se golește. Dacă aveți stomacul gol, atunci prima sau a doua vărsătură va avea această culoare. Grețurile matinale se pot potrivi cu această din urmă descriere. Cercetătorii avertizează că otrăvirile pot provoca vărsături cu o nuanță verzuie.

Vărsături galbene

Bila poate dobândi și un ton gălbui. Sucurile gastrice tind să devină galbene și se pot combina cu bila în aceste episoade. Și alimentele de această culoare pot da un aspect gălbui.

Vărsături portocalii

Alimentele devin portocalii atunci când sunt parțial digerate. Alte posibile explicații pentru această culoare sunt intoxicațiile alimentare, gastroenterita stomacală, gripa, migrenele și grețurile matinale. Pot exista următoarele:

 • Apendicită
 • Efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei
 • Aportul unor medicamente care au ca efect secundar vărsăturile

Vărsături roșii

Bărbat care suferă de vărsături
Sângerarea care există în primele porțiuni ale tractului digestiv se poate manifesta sub formă de vărsături roșii.

Vărsăturile roșii indică de obicei două lucruri: aportul recent de alimente de culoare roșie sau prezența sângelui în vărsături. Tonul poate fi aproape de roz, maro sau roșu. În orice caz, sângele în vărsături nu este niciodată un semn bun. Iată câteva afecțiuni care ar putea fi în spatele problemei:

 • Deteriorarea mucoasei esofagului, faringelui sau gurii
 • Ulcere peptice
 • Insuficiență hepatică
 • Tumori benigne la nivelul stomacului
 • Duodenită
 • Vene varicoase gastrice
 • Pancreatită
 • Hipertensiunea portală
 • Esofagită

În practică, există zeci de afecțiuni care pot explica vărsăturile cu sânge, așa că ar trebui să solicitați ajutor medical atunci când episoadele sunt repetitive.

Vărsături maro sau negre

Vărsăturile maro sau negre conțin urme de sânge oxidat. Gândiți-vă, de exemplu, la culoarea sângelui dintr-o rană care s-a vindecat. De obicei, acest lucru se întâmplă deoarece sângerarea are originea în porțiunile distale ale tractului digestiv. Prin urmare, ele sunt consecința unei probleme de bază, iar cauzele sunt cele pe care le-am stipulat în secțiunea anterioară.

Semnificația vărsăturilor în funcție de culoare: concluzie

Vărsăturile (indiferent de culoare) pot duce la o situație de urgență. Puteți merge la un serviciu de urgență sau, dacă se prezintă izolat, dar recurent, la un consult gastroenterologic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Foo, N. P., & Guo, H. R. Blue-green vomit. Resuscitation. 2007; 74(2): 209-210.
 • Kumar, N., & Curry, J. I. Bile-stained vomiting in the infant: green is not good!. Archives of Disease in Childhood-Education and Practice. 2008; 93(3): 84-86.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.