Caracteristicile și funcția apendicelui - Doza de Sănătate
 

Caracteristicile și funcția apendicelui

Apendicele este un organ mic care este adesea ignorat. Oamenii se gândesc la el doar atunci când provoacă apendicită. Știința a avansat în studiul său, demonstrând importanța apendicelui în corpul uman.
Caracteristicile și funcția apendicelui

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Există o idee generalizată conform căreia apendicele este doar o rămășiță a evoluției umane și este inutil. Într-adevăr, funcția acestui mic organ este încă neclară pentru știință. Cu toate acestea, există o mulțime de date care arată că este posibil să nu fie așa de inutil pe cât am crezut anterior. Care sunt caracteristicile și funcția apendicelui?

De obicei, apendicele este complet ignorat până când cauzează probleme, adică atunci când se inflamează și apare apendicita. Știm cu toții că în astfel de cazuri pacientul trebuie să fie supus unei intervenții chirurgicale pentru a elimina organul.

Aproximativ 8,6% dintre bărbați vor fi supuși apendicectomiei sau eliminării apendicelui. Cifra este ușor mai mică pentru femei: 6,7%. Niciun pacient nu crede că îi va fi dor de acest organ, dar nu este atât de simplu.

Ce este apendicele?

Acest organ este o extensie mică și subțire situată în intestinul gros, într-un punct numit cecum, aproape de capătul intestinului subțire. Este o extensie a colonului ascendent și are o lungime cuprinsă între 7,6 și 12,7 cm.

Denumirea de apendice se datorează aspectului său de clapetă. Putem spune că arată ca un pendul. Este un fel de vierme sau tub cu intrare, dar fără ieșire. Acesta este motivul pentru care poate acumula cu ușurință particule alimentare și se poate inflama, provocând apendicită.

Acest organ a fost întotdeauna un mister pentru medici. Organul trebuie să aibă o funcție dacă există, dar specialiștii nu au putut să o găsească. Multă vreme s-a crezut că este pur și simplu o rămășiță a evoluției umane, destinată să dispară în timp.

Funcția apendicelui în corpul uman
Localizarea anatomică a apendicelui este deasupra cecumului, în intestinul gros.

O schimbare de perspectivă

În ciuda ideilor predominante, cercetătorii au descoperit recent că apendicele a evoluat de 26 de ori la mamifere. Adică, s-a schimbat pentru a se adapta mai bine în corp de-a lungul secolelor. Acest fapt nu coincide cu ideea că este inutil. Dacă ar fi fost, de ce au apărut atât de multe adaptări?

Mai mulți experți au decis să își unească forțele pentru a investiga motivul acestei aparente contradicții. Un studiu din 2016 a încercat să stabilească care sunt lucrurile pe care animalele le au în comun în ceea ce privește apendicele. Specialiștii au analizat sute de mamifere, inclusiv oameni.

Prima concluzie la care au ajuns a fost faptul că apendicele a evoluat de mai multe ori decât a dispărut. Cu alte cuvinte, există mult mai multe animale care au păstrat acest organ (cu adaptări) decât animale la care a dispărut. Acest fapt i-a condus pe oamenii de știință pe o cale surprinzătoare.

Noi descoperiri cu privire la funcția apendicelui

Cercetătorii au descoperit că există o concentrație mare de țesut limfatic în apendice, ce servește drept protecție pentru organism. Acest lucru i-a determinat să creadă că apendicele poate juca un rol imunologic.

Fiziologul Loren Martin de la Universitatea de Stat din Oklahoma a menționat că pereții apendicelui, în special la copii și adulții tineri, conțin multe celule limfatice. În opinia sa, acest lucru transformă apendicele într-un fel de amigdală a intestinului, similar cu amigdalele din gât. Apendicele ar putea fi un front defensiv împotriva diferitelor boli. Celulele limfatice pot exercita control imunitar.

Un studiu științific pare să confirme această ipoteză, cel puțin parțial. Potrivit descoperirilor, persoanele care au contractat o infecție cu bacterii Clostridium difficile au fost de două ori mai predispuse să dezvolte o afecțiune gravă dacă nu aveau apendice.

Alte fapte interesante

Cele de mai sus nu au fost singura concluzie la care au ajuns oamenii de știință. Ei suspectează în prezent că apendicele este un important rezervor și refugiu pentru microbiota intestinală. De fapt, această microbiotă este cheia sistemului imunitar, a metabolismului și a dezvoltării corecte a anumitor organe.

Poate fi modificată în diverse circumstanțe, cum ar fi diareea severă. Ce presupun cercetătorii este că apendicele funcționează ca un fel de dispozitiv de urgență. Aceasta înseamnă că ajută la refacerea microorganismelor pierdute. Aparent, microbiota are nevoie de mai mult timp pentru a se reface în circumstanțe similare la cei care au suferit o apendicectomie. După cum poți vedea, se pare că funcția apendicelui este una importantă. Nu este atât de inutil precum ai crezut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez, I. S., Redondo, M. S., Sanchis, N. R., Canovas, A. V., & Laforga, A. M. S. (2018). Lo que el apéndice esconde. Seram.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.