Ce este microbiota normală a corpului? - Doza de Sănătate
 

Ce este microbiota normală a corpului?

Microbiota normală a corpului uman este nesfârșită din punct de vedere al complexității. Unele bacterii sunt esențiale și rămân pentru totdeauna în corp, în timp ce altele apar doar temporar.
Ce este microbiota normală a corpului?

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2020

Bacteriile sunt microorganisme care, în ciuda dimensiunilor mici, joacă un rol esențial în funcționarea lumii. Oamenii de știință estimează că acestea reprezintă 50% din biomasa totală de pe planetă. De asemenea, ființele umane prezintă relații indispensabile cu bacteriile ce alcătuiesc microbiota normală.

În acest articol, îți vom explica ce este microbiota normală a corpului uman (numită și microbiom) și din ce este compusă.

Ce este microbiota normală?

Microbiota normală (sau microbiomul) este definită ca ansamblul de microorganisme care se găsesc în mod obișnuit în corpul indivizilor sănătoși, distribuit în diferite părți ale corpului.

Această interacțiune este o relație simbiotică între gazdă și bacterie, deoarece ambele părți beneficiază de relație. Unele dintre beneficii sunt următoarele:

  • Bacteriile ajută la digestia alimentelor pe care oamenii nu le pot asimila în niciun alt mod.
  • Produc vitamine și compuși pe care nu îi putem obține din alte surse.
  • Protejează corpul de colonizarea altor microorganisme care pot fi patogene, aspect cunoscut sub denumirea de antagonism microbian.

Microbiota normală este esențială pentru buna funcționare a sistemelor noastre fiziologice. Surse precum Universitatea Națională Autonomă din Mexic estimează că oamenii au în jur de 100 de miliarde de microorganisme în corp. Fără microbiom, nu am putea exista ca ființe vii.

Microbiota normală a corpului uman

Categorii de microbiote umane

Termenul de floră este folosit adesea într-un mod eronat, deoarece s-a stabilit faptul că bacteriile nu sunt legate în niciun fel de plante. Din acest motiv, este mai bine să ne referim la diferitele populații bacteriene grupate în funcție de ecosisteme microbiene.

Suma tuturor acestor populații dă naștere microbiotei normale, pe care o împărțim în două categorii:

  • Microbiota autohtonă: Acestea sunt microorganismele care trăiesc în corpul nostru pentru o perioadă nedeterminată sau lungă de timp. Participă la procese fiziologice cuantificabile și au evoluat împreună cu specia umană datorită faptului că s-au adaptat la mediul pe care îl oferim.
  • Microbiota alohtonă: Aceste microorganisme apar în orice habitat și pot apărea în corpul nostru accidental sau temporar. Nu participă la procesele fiziologice, deoarece relația lor cu ființele umane se bazează pe întâlniri întâmplătoare.

Acest termen general poate fi clasificat și în funcție de timpul de ședere al organismelor:

  • Microbiota latentă: Acesta este ansamblul de organisme pe care gazda le prezintă de-a lungul ciclului său de viață. În acest caz, gazda suntem noi. Populațiile nu fluctuează în mod semnificativ, iar raportul de simbioză este complet.
  • Microbiota tranzitorie: Acesta este tipul care are fluctuații continue și, de obicei, nu este esențial pentru supraviețuirea gazdei. Factori precum perioada anului, vârsta sau medicamentele pot determina modificarea microbiotei tranzitorii.

Prin urmare, bacteriile din tractul intestinal sunt un exemplu de microbiotă nativă și latentă. Sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului digestiv și sunt alături de noi pe tot parcursul vieții.

Din ce este alcătuită microbiota normală?

Bacterii benefice din intestine

La o ființă vie sănătoasă, țesuturile interne precum sângele sau creierul sunt lipsite de bacterii. În contrast, țesuturile externe și cele înconjurate de mucoase, cum ar fi intestinele, pielea sau faringele, au microorganisme simbiotice.

Oamenii de știință estimează că microbiota intestinală conține mai mult de 400 de specii de bacterii. Mergând mai departe, pentru fiecare celulă umană se estimează că există 10 bacterii în corp.

Enumerarea tuturor speciilor semnificative prezente în microbiota normală este practic imposibilă. Din acest motiv, există liste cu cele mai frecvente specii în funcție de regiunea corpului și în funcție de prezența comună, ocazională, rară sau posibilă a agentului patogen. Microbiota are o reprezentare foarte clară în anumite regiuni, cum ar fi:

  • Pielea, dominată de bacterii gram-pozitive
  • Intestinele, unde microbiota poate cântări în jur de 1,5 kilograme
  • Vaginul, unde genul primar este Lactobacillus (96% din bacteriile din zonă)
  • Gura, care are una dintre cele mai complexe și eterogene microbiote din corp

O lume microscopică esențială

După cum ai putut vedea, microbiota normală a corpului uman este infinit de complexă. Un lucru este clar: unele bacterii sunt esențiale și sunt mereu prezente în corp, în timp ce altele sunt temporare.

Aceste populații bacteriene variază în funcție de regiune și de individ, dar ansamblul lor alcătuiește microbiota normală a ființei umane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Microbiota normal, wikipedia. Recogido a 19 de mayo en  https://es.wikipedia.org/wiki/Microbiota_normal
  • Bolívar, A. K., & Cátedra, D. A. MICROBIOTA ENDÓGENA DEL CUERPO HUMANO.
  • López Valencia, L. (2017). Avances en el conocimiento del microbioma humano.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.