Durerile articulare și bacteriile intestinale
Artrita reumatoidă este cauzată de deteriorarea cartilajelor, provocând inflamații și dureri. Deși experții au descoperit mai mulți factori care declanșează această boală, încă nu se cunoaște cauza sa directă. Un grup de cercetători s-a concentrat asupra unui nou inamic potențial. Astfel au descoperit legătura dintre durerile articulare și bacteriile intestinale.
Studiile recente au arătat că bacteriile intestinale pot cauza durerile articulare, inclusiv durerile asociate artritei reumatoide. Acestea sunt corelate cu boli care împiedică buna funcționare a sistemului imunitar, ducând la apariția multor probleme cronice.
Legătura dintre durerile articulare și bacteriile intestinale
Într-un studiu efectuat în anul 2013, dr. José Scher, un medic reumatolog de la Universitatea din New York a descoperit că există șanse mari ca pacienții cu artrită reumatoidă să aibă în intestine o bacterie numită Prevotella copri.
Într-un alt studiu publicat în luna octombrie a aceluiași an, Scher a dezvăluit că persoanele cu artrită psoriazică au un nivel mai scăzut de bacterii benefice în intestine.
Aceste studii fac parte dintr-un demers al oamenilor de știință din întreaga lume pentru a înțelege și a explica rolul pe care microbiomul (totalitatea microbilor aflați în tractul gastrointestinal) îl are asupra stării generale de sănătate.
Flora intestinală este compusă din peste 1.000 de specii de bacterii ce cântăresc împreună între 900 g și 2,5 kg. În ultimii ani, cercetătorii au încercat să demonstreze că aceste microorganisme sunt strâns legate de sănătatea omului. Unele dintre ele provoacă diverse boli, în timp ce altele protejează organismul.
Citește și:
Bacteriile din intestine afectează sistemul imunitar
Veena Taneja, un imonolog de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota afirmă: „cu fiecare studiu realizat, devine din ce în ce mai clar că acești microbi pot afecta sistemul imunitar, provocând boli în afara intestinelor. Legătura dintre durerile articulare și bacteriile intestinale este evidentă.”
Cercetătorii au fost surprinși să descopere că bacteriile intestinale influențează sistemul imunitar mai mult decât ar fi crezut.
În ultimele decenii s-au înmulțit cazurile de boli autoimune. Mulți specialiști sunt convinși că stilul de viață modern și schimbările provocate de acesta la nivelul microbiomului sunt cel puțin parțial responsabile de aceste statistici.
Bacteria Prevotella copri ar putea cauza dureri articulare
Acești microbi afectează sănătatea intestinelor, spațiul în care sunt localizate două treimi din celulele sistemului imunitar. În timpul digestiei, tractul gastrointestinal se confruntă cu un flux constant de microbi străini. Aceștia însoțesc alimentele ingerate.
Pentru a-și îndeplini funcțiile, intestinele și-au dezvoltat un sistem imunitar vast ce se extinde și către alte organe. Celulele imunitare prezente în intestine au abilitatea de a activa celulele inflamatorii din întregul corp, inclusiv pe cele de la nivelul articulațiilor.
Potrivit specialistului José Scher, bacteria numită Prevotella copri poate provoca o reacție imună ce se răspândește ulterior către alte țesuturi, cauzând dureri articulare. O altă teorie susține că microbii benefici se pierd, ducând la slăbirea sistemului imunitar.
Cea mai recentă teorie este și una dintre cele mai susținute, întrucât un studiu a dezvăluit că pacienții cu un nivel ridicat de Prevotella copri au un nivel scăzut de Bacteroides fragilis, o bacterie benefică ce întărește sistemul imunitar.
Rezultatele acestor studii au încurajat efectuarea altor cercetări în vederea creării unor strategii de utilizare a bacteriilor ca tratamente pentru bolile autoimune.
Medicii recomandă deja probioticele (bacterii bune) pentru refacerea florei intestinale și tratarea altor probleme de sănătate, cum ar fi acneea, insomnia și alte afecțiuni intestinale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- M. Romero. Artritis reumatoide. Guias Clínicas. 1998.
- A. Caudill. Articulaciones, ay que DOLOR!. The American Quarter Horse Racing Journal Andrea Caudill. 2007
- R. Martin. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. 2015