Sfaturi pentru sănătatea digestivă - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru sănătatea digestivă

Consumul de alimente care conțin fibre de fibre și menținerea fluxului biliar sănătos te poate ajuta să-ții menții sănătatea digestivă în paremetri optimi. Dar ce altceva mai trebuie să știi despre asta? Vom arunca o privire în detaliu asupra acestui subiect în articolul de astăzi.
Sfaturi pentru sănătatea digestivă
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Intestinele adulte conțin o mulțime de bacterii. Mai mult de 70% dintre aceste bacterii locuiesc în colon și acționează ca un fel de organ prin îndeplinirea unor funcții vitale pentru sănătatea digestivă. După cum poți vedea, este foarte important să îngrijim bacteriile intestinale pentru a avea un sistem digestiv sănătos. Citește în continuare pentru a descoperi cele mai bune sfaturi pentru sănătatea digestivă!

Sănătatea sistemului digestiv

Femeie care ține o machetă cu intestinele
Bacteriile locuiesc în intestin și joacă un rol important în sănătate. Prin urmare, este important să adopți obiceiuri sănătoase pentru a-ți îngriji bacteriile intestinale.

Fibrele fermentabile

Majoritatea bacteriilor din colon sunt anaerobe și participă la digestie prin procesul de fermentare. Fibrele fermentabile includ pectine, mucilagiu, fructani, amidon rezistent și polifenoli. Aceste tipuri de fibre fermentabile se găsesc în fructe, legume și tuberculi.

Bacteriile produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA) din aceste fibre, în special butirat, propionat și acetat. Acești compuși sunt esențiali pentru îndeplinirea mai multor funcții, cum ar fi:

  • Menținerea sănătății colonului prin reglarea acidă a pH-ului, substratul energetic pentru colonocite, producția de mucină și peptide antimicrobiene, etc.
  • Funcționarea optimă a sistemului imunitar, controlul inflamației și producerea limfocitelor, printre altele.

Pe lângă producerea SCFA-urilor, procesul de fermentare a fibrelor din intestinul gros furnizează și o anumită cantitate de gaz ( în principal CO2, dar și hidrogen și metan). Acestea constituie o mare parte din gazele pe care o persoană le elimină zilnic. Alte gaze, precum azotul, oxigenul sau hidrogenul sulfurat completează compoziția acestora.

Prin urmare, procesele de fermentare din colon sunt benefice și necesare pentru sănătatea intestinală, în ciuda naturii lor urât mirositoare.

Impactul bilei asupra sănătății digestive

Bila este o substanță gălbuie produsă de ficat, care este depozitată în vezica biliară și eliberată în timpul proceselor de digestie. În general, bila îndeplinește funcții antimicrobiene și digestive prin emulsionarea grăsimilor, astfel încât enzimele digestive să le poată procesa.

Majoritatea acidului biliar este reabsorbit la capătul intestinului subțire. Cu toate acestea, o mică parte este eliberată în colon. Odată ajuns acolo, poate accelera tranzitul intestinal, provocând chiar diaree atunci când există o absorbție slabă a bilei. În mod similar, persoanele cu sindromul colonului iritabil sau cele care au predispoziție către constipație pot avea un flux biliar scăzut.

Sfaturi pentru sănătatea digestivă

Pe lângă consumul de fibre fermentabile, care sunt prezente în fructe și legume, aceste sfaturi pot ajuta la menținerea fluxului biliar sănătos la persoanele cu constipație, gaze inodore sau orice altă problemă digestivă. Cu toate acestea, este foarte important să consulți mai întâi un medic pentru sfaturi concrete în funcție de situația ta specifică.

Este important să ai un pH acid echilibrat al stomacului. De fapt, producția mai mică de acid clorhidric este asociată cu calculii biliari. Prin urmare, trebuie să:

  • mănânci atunci când ți-e foame.
  • bei suc de lămâie proaspăt stors înainte de mese.
  • iei suplimente de betaină HCl dacă este cazul.

De asemenea, poți adăuga câteva picături de bitter standardizate, pe bază de anghinare, iarbă amară, ciulin de lapte, rădăcină de gențiană, mușețel amar și portocală amară în sucul de lămâie. Aceste plante facilitează secreția bilei și pot ajuta în caz de disconfort după masă. Cu toate acestea, trebuie să te adresezi medicului de familie înainte de a le consuma.

Alte sfaturi pentru sănătatea digestivă

Pahar cu infuzie de citrice
Sucul de lămâie amestecat cu apă este unul dintre suplimentele care pot ajuta la îngrijirea sănătății intestinale.

Bea cafea înainte de a mânca orice altceva dimineața. Efectul său de stimulare a vezicii biliare poate ajuta sistemul digestiv să funcționeze mai bine. Cu toate acestea, nu trebuie să faci abuz de cafea, deoarece poate crea dependență.

Adoptă o dietă bogată în grăsimi sănătoase, cum ar fi grăsimile prezente în avocado, pește și măsline. Acestea favorizează contracția vezicii biliare și ajută la menținerea unui flux corespunzător de bilă. De exemplu, dacă ai probleme legate de constipație, încearcă să consumi mai mult ulei de măsline extravirgin.

Concluzii

Dacă ești una dintre persoanele a căror dietă este foarte bogată în fibre fermentabile și ești adesea constipat și ai gaze fără miros, iar medicul a exclus o afecțiune organică, aceste trucuri te vor ajuta să stimulezi fluxul biliar. Aceasta este cheia pentru o sănătate digestivă mai bună.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wenzel H., Primary bile acid diarrea in a community gastroenterology practice. Z Gastroenterol, 2019. 57 (6): 734-739.
  • Abenavoli L., Izzo AA., Milic N., Cicala C., et al., Milk thistle (silybum marianum): a concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res, 2018. 32 (11): 2202-2213.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.