10 alimente pentru a regla digestia - Doza de Sănătate
 

10 alimente pentru a regla digestia

Pentru a regla digestia, este important să mesteci alimentele încet, deoarece acest lucru ajută la înghițire. În plus, experții recomandă consumul anumitor alimente sănătoase.
10 alimente pentru a regla digestia
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Mâncarea pe care o consumi influențează sănătatea sistemului digestiv. Dacă ai o dietă bogată în zahăr, grăsimi de proastă calitate și făină rafinată, șansele tale de a suferi de probleme gastrice sunt foarte mari. Pentru a preveni aceste afecțiuni, am decis să-ți prezentăm zece alimente pentru a regla digestia.

Multe persoane suferă de indigestie din cauza consumului excesiv de alimente și băuturi. Aceasta este o problemă care nu se termină niciodată. Conform Centrului Național de Statistică în Sănătate, peste 3,3 milioane de persoane sunt spitalizate pentru boli digestive anual în Statele Unite ale Americii.

Ce cauzează digestia proastă sau lentă?

Mâncatul prea mult sau prea rapid, consumul de alimente grase sau consumul excesiv de dulciuri în perioadele stresante poate provoca indigestie. Fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul de anumite medicamente, oboseala excesivă și stresul constant pot provoca, de asemenea, indigestie.

Cum să previi digestia greoaie?

  • Este important să fii atent în timp ce mănânci. De asemenea, este important să mesteci alimentele încet și să le savurezi, deoarece acest lucru ajută la înghițire.
  • Dacă mănânci prea reped, mănânci în timp ce faci o altă activitate sau mănânci atunci când ești foarte obosit sau stresat, acest lucru poate afecta negativ sistemul digestiv și poate provoca disconfort gastric.
  • Starea de spirit influențează direct asimilarea substanțelor. Dezgustul sau anxietatea încetinesc acțiunea enzimelor digestive. Prin urmare, este important să ai grijă și de sănătatea ta mintală.
  • De asemenea, ar trebui să fii atent la ce oră mănânci. Aportul de alimente la ore târzii poate provoca greață, balonare, arsuri la stomac sau reflux acid. Trebuie să existe intervale de patru ore între mese și să iei cina cu cel puțin două ore înainte de culcare.
  • Te lovește foamea înainte de culcare? Dacă da, alege o proteină ușoară, cum ar fi iaurtul fără zahăr, un pahar de lapte degresat sau o porție mică de brânză.

10 alimente pentru a regla digestia

1. Varza murată

Varza murată pe lista de alimente pentru a regla digestia

Alimentele probiotice, cum ar fi varza murată, pot repopula flora bacteriană intestinală, contribuind la îmbunătățirea digestiei.

De asemenea, aportul de suplimente cu probiotice stimulează producerea de acizi gastrici care joacă un rol fundamental în digestie. Probioticele reprezintă bacterii benefice pentru intestine care echilibrează microbiota și ajută la menținerea unui tranzit sănătos.

2. Oțetul de mere

Există un motiv întemeiat pentru care oțetul de cidru de mere are capacitatea de a îmbunătăți digestia. Acesta ajută organismul să sintetizeze HCL (acid clorhidric), care este un acid benign din intestine ce ajută la digerarea grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor.

Astfel, oțetul din cidru de mere ajută la pierderea în greutate și la ameliorarea sindromului de reflux acid și a colonului iritabil datorită tuturor probioticelor și aminoacizilor benefici din compoziția sa.

3. Mango

S-a demonstrat faptul că mango ajută la păstrarea în viață a bacteriilor benefice din intestine. Conform unui studiu recent realizat la Universitatea de Stat din Oklahoma, includerea unui mango în dieta zilnică poate îmbunătăți sănătatea intestinală, contribuind în același timp la reducerea stratului adipos și la controlul glicemiei.

Acest fruct are un profil nutrițional excelent. Potrivit anumitor cercetători, mango conține numeroși nutrienți și alți compuși bioactivi care pot oferi diverse beneficii pentru sănătate.

4. Kefirul

Lingură cu ciupercă de kefir

Kefirul este un alt aliment probiotic care poate îmbunătăți sănătatea digestivă. De fapt, acesta poate contribui chiar și la stimularea sistemului imunitar.

Kefirul este ca un iaurt lichid mult mai acru. Ceea ce face ca kefirul să fie atât de minunat pentru intestine este faptul că, de obicei, conține cel puțin zece tulpini de bacterii vii și active, pe când majoritatea iaurturilor conțin doar trei.

5. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline a fost recomandat încă din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta la funcționarea sistemului digestiv. Acesta te va ajuta să te protejezi de refluxul gastric, care provoacă arsuri la stomac. În plus, uleiul de măsline ajută conținutul stomacului să ajungă încet și treptat în duoden, prelungind senzația de sațietate.

6. Anghinarele

Anghinarele conțin cianarină, o substanță acidă care stimulează producția de bilă și funcțiile hepatice și împiedică formarea calculilor biliari. În general, anghinarele sunt un diuretic natural, ameliorează simptomele de mahmureală și conțin o cantitate semnificativă de fibre.

7. Merele

Coș cu mere
Coaja de mere ajută la menținerea sănătății tractului digestiv.

Acest fruct conține fibre alimentare. Prin urmare, merele sunt benefice pentru a preveni constipația și a ține sub control nivelul de colesterol. În plus, merele conțin și pectină, o fibră solubilă care stimulează digestia și previne fermentarea intestinală. De asemenea, aceste fructe pot ajuta la ameliorarea constipației.

8. Iaurtul

Iaurtul este unul dintre cele mai bune alimente care stimulează digestia grație conținutului său ridicat de probiotice. Așa cum am menționat mai sus, probioticele sunt microorganisme vii, cum ar fi bacteriile și drojdiile din alimente. Acestea stimulează sistemul imunitar și ajută la păstrarea sănătății florei intestinale. Sunt utile și pentru a avea un tranzit intestinal bun.

9. Ananasul

Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite afirmă faptul că ananasul conține bromelaină, o enzimă care ajută la descompunerea proteinelor dificil de digerat. Ananasul este, de asemenea, recomandat pentru a combate afecțiunile intestinale, balonarea și ulcerele.

10. Ghimbirul

Această rădăcină aromatică este un stimulent digestiv excelent. Ghimbirul îmbunătățește funcționarea pancreasului și secreția de enzime, contribuind la ameliorarea arsurilor la stomac.

De asemenea, ghimbirul este un agent antibacterian. Acesta previne modificările microbiotei, ameliorează diareea și îmbunătățește mișcările intestinale. Consumat sub formă de infuzii, ghimbirul previne dispepsia (digestia lentă și greoaie).

Notă finală: alimente pentru a regla digestia

Fiecare persoană are o toleranță diferită, așadar este mai bine să testezi încet și cu atenție alimentele menționate mai sus pentru a analiza ce funcționează cel mai bine în cazul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  •  Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
  • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.