Cauzele discromatopsiei: când nu poți vedea culorile - Doza de Sănătate
 

Cauzele discromatopsiei: când nu poți vedea culorile

Discromatopsia este o boală care afectează mulți oameni și îi împiedică să distingă bine culorile. Dar ce o provoacă?
Cauzele discromatopsiei: când nu poți vedea culorile
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Vederea slabă sau deficitară a culorilor, cunoscută sub numele de discromatopsie, se referă la dificultatea de a percepe culorile și de a le distinge. Din acest motiv, mulți oameni confundă culori precum albastru, galben, roșu sau verde. Întrebarea care apare în mintea majorității oamenilor este: care sunt cauzele discromatopsiei?

Unele articole menționează faptul că până la 8% din populație suferă de această problemă de vedere. Acesta este un procent destul de ridicat și, cel mai probabil, mulți dintre cititorii noștri cunosc pe cineva cu discromatopsie. În acest articol, vom analiza ce poate provoca această afecțiune.

Care sunt cauzele discromatopsiei?

După cum am menționat deja, discromatopsia este o dificultate în a vedea culorile și în a le diferenția. Cauzele discromatopsiei sunt clare. Este considerată un defect genetic, așa cum este explicat în Studiul unei anomalii genetice: discromatopsia.

Acest defect genetic are legătură cu cromozomul X. Uneori, poți să fii purtător și să transmiți afecțiunea urmașilor fără a fi tu însuți bolnav.

Cauzele discromatopsiei sunt genetice
Discromatopsia este legată de o modificare genetică a cromozomului X.

Din ceea ce am văzut până acum, discromatopsia este mult mai răspândită la bărbați decât la femei. Femeile au doi cromozomi X. Pentru ca acestea să se îmbolnăvească, ambii cromozomi trebuie să aibă această modificare genetică. În caz contrar, nu vor suferi de discromatopsie.

În ciuda faptului că, în marea majoritate a cazurilor, discromatopsia are o cauză genetică, poate fi cauzată și de o tulburare a vederii care provoacă aceleași efecte ca și daltonismul, dar care este generată de deteriorarea nervului optic sau a retinei. În alte circumstanțe, și boala Alzheimer poate provoca dificultăți în percepția culorilor.

De asemenea, unele medicamente care vizează tratarea disfuncției erectile sau a diferitelor probleme psihologice pot provoca o percepție slabă a culorilor. Dacă manipulezi substanțe chimice, ar trebui să-ți protejezi bine ochii, deoarece acestea pot provoca pierderea vederii culorilor.

Tipuri de discromatopsie

Atunci când o persoană are o vedere slabă culorilor, are probleme și în a le diferenția. Nu toate problemele sunt la fel și nu toate afectează în același mod viața pacientului. Mai jos, sunt enumerate tipurile care există în prezent:

  • Acromatic: persoana nu distinge nicio culoare; vederea sa este doar alb-negru.
  • Dicromatic: percepția culorilor verde, albastru sau roșu este dificilă.
  • Tricromatic: persoana poate vedea cele trei culori primare, dar le confundă între ele.

În mod normal, persoanele cu discromatopsie au dicromatism sau tricromatism. Este foarte neobișnuit ca oamenii să aibă aceste afecțiuni, deoarece ochii noștri sunt proiectați pentru a percepe culorile (ceva ce nu se întâmplă la toate animalele).

Opțiuni de tratament

Medic ce explică care sunt cauzele discromatopsiei
Recent, s-au inventat ochelarii care îți permit să vezi unele culori chiar dacă ai discromatopsie.

Discromatopsia nu se tratează în prezent. De fapt, majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu modul propriu de a percepe culorile, fără ca boala să le afecteze în mod semnificativ viața.

Situația este diferită pentru cei care suferă de acromatism. A nu distinge nicio culoare poate provoca impedimente și limitări considerabile. Cu toate acestea, persoanele cu daltonism dezvoltă diferite tehnici pentru a distinge, de exemplu, culorile unui semafor.

Ochelarii daltoniști ar putea suna ca o opțiune bună pentru persoanele cu discromatopsie. Însă nu sunt un tratament, ci un instrument care nu funcționează pentru persoanele acromatice. Ceea ce fac acești ochelari este să filtreze culorile albastru și verde, reducând nuanțele care pot provoca confuzie. Prin urmare, funcționează foarte bine pentru oamenii dicromatici. Din păcate, persoanele daltoniste vor trebui să trăiască toată viață cu această afecțiune, deoarece ochelarii nu tratează nimic.

Suferi de discromatopsie? Vezi prost culorile? Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi puțin mai bine acest defect genetic. Mulți oameni din jurul tău ar putea avea și ei această afecțiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Duque Vaca, M. A. (2014). Creación de Patrones de Accesibilidad y Usabilidad web que mejoren la navegación por parte de las personas que presentan daltonismo en la Ciudad de Riobamba (Master’s thesis, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo).
  • Moreira Villegas, H. (2011). Uso de términos de color básicos en daltónicos dicrómatas y personas de edad avanzada (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones).
  • Tscherning, M., Kayser, B., & Menacho, M. (1904). El daltonismo. Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos4(48), 821.
  • Uribe Leal, R. A. (2015). Ajuste en luminancia y espacios de color para generar contrastes visibles para personas con daltonismo tricromático anómalo (Doctoral dissertation).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.