Tot ce trebuie să știi despre deficiențele de vedere - Doza de Sănătate
 

Tot ce trebuie să știi despre deficiențele de vedere

Deficiențele de vedere îi limitează foarte mult pe cei care suferă de astfel de boli. Deși este o problemă foarte frecventă în întreaga lume, în zilele noastre, există multe ajutoare tehnologice.
Tot ce trebuie să știi despre deficiențele de vedere

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), orbirea și deficiențele de vedere afectează cel puțin 2,2 miliarde de oameni din întreaga lume. Dintre aceștia, 1 miliard au o deficiență de vedere care poate fi prevenită sau una care nu a fost încă abordată.

De asemenea, această organizație subliniază faptul că deficiențele de vedere afectează mai des persoanele din țările cu venituri mici și medii, femeile, adulții în vârstă și minoritățile etnice. Acest lucru confirmă legătura dintre această problemă și dificultatea sau imposibilitatea de a primi un tratament adecvat în timp util.

Ce sunt deficiențele de vedere?

Nu există un consens absolut cu privire la conceptul de deficiențe de vedere. Există diferențe în ceea ce privește limita care separă deficiențele de handicap. Cu toate acestea, una dintre cele mai populare definiții este cea pe care o vom împărtăși în rândurile de mai jos.

Trebuie să menționăm faptul că termenul „deficiență vizuală” ar trebui să fie utilizat generic atât pentru persoanele care sunt total oarbe, cât și pentru cele care au o problemă semnificativă. Astfel, deficiența vizuală este un concept care acoperă orice tip de problemă vizuală gravă, indiferent de cauzele acesteia.

Conceptul este completat de faptul că problema menționată trebuie să genereze limitări în efectuarea anumitor activități, cum ar fi cititul, scrisul, orientarea și mobilitatea. La rândul său, orbirea este orice formă de afectare vizuală gravă, fără a implica o absență totală a vederii.

Deficiențele de vedere la tineri
Orbirea este o afecțiune care îngreunează viața cotidiană. În zilele noastre, persoanele afectate de aceasta au mai mult ajutor.

Care sunt cauzele deficiențelor de vedere?

Principalele cauze ale deficiențelor de vedere și ale orbirii sunt cataracta, ametropia, trahomul, onchocerciaza, glaucomul, retinopatia diabetică și degenerescența maculară legată de vârstă. Mai jos, le prezentăm în detaliu:

  • Cataracta. Este considerată principala cauză din lume a orbirii. Experții estimează faptul că această boală duce la 43% din cazurile de orbire și apare din cauza pierderii transparenței cristalinului.
  • Retinopatia diabetică. Este principala cauză a pierderii vederii în țările dezvoltate. Este frecventă la cei care nu își controlează nivelul zahărului în sânge. Aceasta duce la orbire progresivă din cauza sângerărilor oculare mici.
  • Degenerescența maculară legată de vârstă (DMA). Este a doua cauză a deficienței de vedere în țările dezvoltate. Inițial, provoacă vedere centrală neclară. Dacă progresează, se poate transforma în orbire.
  • Glaucomul. Acesta reprezintă aproximativ 15% din cazurile de tulburări de vedere din lume. Duce la pierderea vederii periferice din cauza presiunii crescute în interiorul ochiului.
  • Trahomul. O infecție care afectează ambii ochi. Este principala cauză a orbirii infecțioase. Este mai frecvent în țările în curs de dezvoltare.
  • Ametropia. Formele sale includ miopie, hipermetropie și astigmatism. Este incapacitatea ochiului de a focaliza corect imaginile obiectelor de pe retină din cauza unei disproporții între lungimea și puterea ochiului.
  • Retinita pigmentară. Această boală afectează vederea periferică și capacitatea de a vedea în întuneric. Include mai multe tulburări genetice cronice ale ochilor.

Detectarea, gradele și tipurile de deficiențe vizuale

Problemele de vedere sunt detectate de optometrist sau oftalmolog. Mergi la medic dacă ai dificultăți de citire, probleme la vederea de aproape sau la depărtare, imagini neclare, conjunctivită sau secreții oculare. Există patru grade de deficiență vizuală, bazate pe acuitatea globilor oculari:

  • Ușoară: mai puțin de 50% acuitate vizuală
  • Moderată: mai puțin de 33% acuitate vizuală
  • Severă: mai puțin de 10% acuitate vizuală
  • Orbire: atunci când valorile înregistrate la examenul ocular sunt mai mici de 1%

Din punct de vedere funcțional și adesea legal, clasificarea este după cum urmează:

  • Parțială: atunci când un ochi este grav afectat sau ambii ochi sunt parțial afectați.
  • Totală: chiar și cu pierderea vederii la ambii ochi, se atinge acuitatea vizuală de 0,1% sau mai mult.
  • Absolută: dacă acuitatea vizuală nu depășește 0,1%.
Persoană care folosește alfabetul Braille
Sistemul Braille este de neprețuit pentru persoanele nevăzătoare.

Nevoile unei persoane cu deficiențe de vedere

Din fericire, o persoană cu deficiențe de vedere poate folosi diferite ajutoare pentru a face față mai bine stării prin care trece. Pentru orientare și mobilitate în afara casei, aceasta poate recurge la bastoane albe, câini îndrumători și, în prezent, la instrumente tehnologice precum GPS-ul cu aplicații pentru cei care au probleme de vedere.

Pentru a vizualiza obiecte în funcție de gradul de deficiență vizuală, este o idee bună ca acești pacienți să folosească mai multă lumină sau dispozitive care au fonturi mărite, lupe și ochelari de mare putere. Dacă o persoană este oarbă, alfabetul Braille este o metodă foarte eficientă de citire.

Din motive evidente, persoana în cauză trebuie să-și adapteze locuința la condițiile vizuale. Există ajutoare din ce în ce mai eficiente, cum ar fi ochelarii inteligenți pentru nevăzători.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez-Ulla, F., & Monés, J. (Eds.). (2005). Degeneración macular asociada a la edad. Prous Science.
  • Vinores, S. A., Küchle, M., Derevjanik, N. L., Henderer, J. D., Mahlow, J., Green, W. R., & Campochiaro, P. A. (1995). Blood-retina1 barrier breakdown in retinitis pigmentosa: light and electron microscopic immunolocalization. Histology and histopathology.
  • Escudero, J. C. S. (2011). Discapacidad visual y ceguera en el adulto: revisión de tema. Medicina UPB, 30(2), 170-180.
  • Cedeño, María Leonila García, Inger Solange Maitta Rosado, and Karina Gissela Rivera Loor. “Characterization of the Visual Disability and Its Relation with the Resilience.” International research journal of management, IT and social sciences 5.2 (2018): 32-40.
  • Sarabia, César Pineda, Xóchitl Josefina Zarco Vite, and María Luisa Ruiz Morales. “Retinopatía diabética, una complicación descuidada.” Atención Familiar 25.2 (2018): 83-85.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Silva, J. N., et al. “TRACOMA: FASES CLÍNICAS E FORMAS DE DIAGNÓSTICOS.” International Journal of Parasitic Diseases 1 (2018).
  • Osorio Illas, Lisis, et al. “Prevalencia de baja visión y ceguera en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 19.5 (2003): 0-0.
  • Arroyo, Nicole, et al. “El Modelo dual de reconocimiento de la palabra en el Sistema Braille.” CienciAmérica 8.1 (2019): 90-104.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.