Ce este dramaterapia și ce beneficii are?
 

Ce este dramaterapia și ce beneficii are?

Dramaterapia facilitează reprezentarea unei situații cu scopul de a găsi o soluție sau de a exprima un disconfort.
Ce este dramaterapia și ce beneficii are?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2023

Dramaterapia este o formă de terapie psihologică cu numeroase beneficii. Ea permite modificări ale comportamentului și ale unor aspecte ale personalității pentru a îmbunătăți bunăstarea psihică a oamenilor. Poate fi aplicată atât individual, cât și în grup.

Dramaterapia permite abordarea multor situații prin resurse teatrale, în care corpul este principalul mediu expresiv. Se bazează pe mișcările corpului, improvizații, jocuri de rol, dans, etc. În acest fel, urmărește întărirea cunoașterii de sine, a încrederii în sine și a stimei de sine.

Cum se realizează? Ce alte beneficii aduce? Deoarece nu este la fel de cunoscută ca alte forme de terapie psihologică, există mai multe îndoieli cu privire la metodă. În continuare, vă vom spune în detaliu în ce constă și cum poate fi implementată.

Ce presupune dramaterapia?

Terapia dramatică, creată de J. Levy Moreno în anul 1920, este un tip de terapie care utilizează diferite resurse pentru a-i determina pe oameni să-și exprime disconfortul emoțional, să-și rezolve conflictele sau să se implice într-un proces de schimbare.

Folosește tehnici diferite, dar aproape totul se întâmplă în jurul oamenilor care pun în scenă o situație cu îndrumarea terapeutului. Deși se folosește mai des în terapia de grup, poate fi practicată și individual.

În primul caz, pe lângă regizor, sunt necesare eurile auxiliare (personaje secundare care colaborează), o scenă (un loc sigur pentru exprimare cu încredere) și pacientul sau actorul principal.

De obicei, se folosesc următoarele etape:

  • Încălzire. În această etapă, terapeutul trebuie să creeze climatul emoțional potrivit, astfel încât oamenii să se simtă confortabil și apoi să se poată exprima.
  • Dramatizare. Această etapă este punctul culminant al reprezentării, întrucât persoana desemnată ca protagonist trebuie să joace rolul atribuit. O va face reprezentând situația așa cum dorește prin gesturi, expresii, etc. În grup, restul personajelor colaborează la dezvoltarea scenei.
  • Ecou de grup sau partajare. Aici se discută despre cum s-a simțit protagonistul. Ceilalți participanți trebuie să exprime ceea ce au simțit și trebuie să contribuie cu viziunea lor despre reprezentarea protagonistului.
Dramaterapia în grup are beneficii importante
Terapia dramatică poate fi aplicată individual sau în grup. În plus, se folosesc mai multe tehnici.

Principiile de bază ale terapiei dramatice

Ca principii elementare ale terapiei dramatice menționăm spontaneitatea și filosofia „aici și acum”.

  • Moreno abordează spontaneitatea din punct de vedere creativ. Soluțiile apar doar dacă există exprimare liberă.
  • În ceea ce privește filosofia momentului, vorbim despre aici și acum.

Deși dramaterapia folosește acțiunea ca resursă principală, este important de menționat că nu este necesară o experiență anterioară. Această terapie urmărește ceva mai mult decât punerea în scenă.

Unii oameni folosesc terapia dramatică și psihodrama în mod sinonim. Cu toate acestea, abordarea diferă. În timp ce prima abordează o problemă sau o situație în mod indirect și nu într-un mod real, psihodrama se bazează pe situații concrete, reale.

Ce beneficii are dramaterapia?

Pe lângă faptul că facilitează exprimarea emoțiilor și spontaneitatea, dramaterapia prezintă și alte avantaje.

1. Pacientul devine protagonist activ

Ca multe alte terapii, dramaterapia are în vedere rolul proactiv al pacientului angajat în schimbare. Totul este explicit, deoarece pacientul își exprimă disconfortul sau îngrijorarea sa.

2. Facilitează catarsisul

Mulți oameni au dificultăți în a-și exprima emoțiile și sentimentele. Cu toate acestea, atunci când simt că se distanțează de problemă și pot întruchipa un alt rol, le este mai ușor să vorbească.

3. Oferă o lumină nouă asupra faptelor și abilități suplimentare

În cazul terapiei de grup, mai mulți oameni își exprimă viziunea asupra faptelor. Așadar, pacientul poate ajunge să interpreteze situația din alt unghi. Acest lucru ne permite să ne lărgim orizonturile, să ne gândim la soluții creative și să luăm în considerare detaliile pe care le-am omis.

Putem scăpa de „rolurile vechi” cristalizate, care sunt impedimente în calea adaptării și răspunsurilor mai funcționale și mai puțin rigide.

Ce activități cu beneficii importante include dramaterapia?

În dramaterapie pot fi folosite diferite tehnici care favorizează libera exprimare a celor implicați.

1. Mimare

După cum indică și numele, mimarea este reprezentarea gândurilor prin gesturi sau mișcări. Limbajul non-verbal sau corporal devine important și este o tehnică foarte utilă pentru cei cărora le este greu să se exprime în cuvinte.

2. Jocuri de rol

Fiecare persoană care participă întruchipează un anumit personaj.

3. Dublare

Un alt membru al grupului îl reprezintă pe protagonist și se comportă ca și cum ar fi el. Astfel, el exprimă ceea ce crede că simte și gândește protagonistul. Această tehnică — de tip oglindă — este folosită pentru a vedea propria persoană.

4. Inversarea rolurilor

Această tehnică are ca scop înțelegerea celuilalt, punându-te în pielea sa.

5. Solilocviu

În acest caz, protagonistul împărtășește publicului tot ce i se întâmplă (gândurile și emoțiile sale). Acesta vorbește cu sine sau cu un personaj imaginar.

6. Măști

De multe ori, oamenii se simt mai bine atunci când par ceea ce nu sunt. În acest caz, folosiți măștile pentru a putea reprezenta o situație.

Femeie care privește un cap de manechin
Măștile facilitează exprimarea emoțiilor la cei introvertiți sau timizi.
Fiecare dintre tehnicile menționate mai sus poate fi aplicată încă din copilărie. FOLOSIȚI elemente precum păpuși, costume, etc.

Dramaterapia are beneficii pentru toată lumea

Dramaterapia este compatibilă cu psihoterapia sistemică sau cognitivă, terapia Gestalt, etc. Cheia pentru a putea îmbunătăți utilizarea acesteia este ca terapeutul să planifice ce să facă în funcție de ceea ce are nevoie pacientul.

Această formă de terapie poate fi o alternativă foarte utilă pentru a lucra asupra unei probleme specifice sau pentru a dezvolta anumite abilități expresive și emoționale, în special la persoanele foarte timide sau introvertite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Litwińska-Rączka, Katarzyna. (2018). Jacob Levy Moreno’s Psychodrama As a Work Technique For Treating Patients in Group and Individual Psychotherapy. Current Problems of Psychiatry. 19. 10.2478/cpp-2018-0019.
  • Espina Barrio, José Antonio. (2001). Integración del Psicodrama con otras líneas teóricas. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, (77), 33-49. Recuperado en 10 de mayo de 2021, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352001000100004&lng=es&tlng=es.
  • Severino, G., Silva, W. S., & Silva Severino, M. F. (2016). Psicodrama: cuerpo, espacio y tiempo hacia la libertad creadora. Arteterapia. Papeles De Arteterapia Y educación artística Para La inclusión Social, 10, 139-151. https://doi.org/10.5209/rev_ARTE.2015.v10.51688.
  • Berghs M, Prick AJC, Vissers C, van Hooren S. Drama Therapy for Children and Adolescents with Psychosocial Problems: A Systemic Review on Effects, Means, Therapeutic Attitude, and Supposed Mechanisms of Change. Children (Basel). 2022 Sep 6;9(9):1358. doi: 10.3390/children9091358. PMID: 36138667; PMCID: PMC9497558.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.