Terapia bazată pe mentalizare: ce este și când se aplică
 

Terapia bazată pe mentalizare: ce este și când se aplică

Terapia bazată pe mentalizare este foarte utilă pentru reglarea emoțională și comportamentală și îmbunătățirea relațiilor sociale. Vă spunem ce este și când este folosită!
Terapia bazată pe mentalizare: ce este și când se aplică
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2022

Cu toții trebuie să ne cunoaștem, să ne înțelegem și să fim atenți pentru ca funcționarea noastră psihologică și socială să fie adecvată. Când suntem deconectați de noi înșine și de procesele noastre interne, simțim un mare disconfort și o lipsă de control și avem dificultăți de relaționare. Terapia bazată pe mentalizare ne ajută să înțelegem ceea ce gândim, simțim sau dorim și cum se leagă aceste lucruri de comportamentele noastre.

Ce este mentalizarea?

Specialist în terapia bazată pe mentalizare
Terapia de mentalizare poate fi necesară pentru a înțelege mai bine lumea interioară.

Pentru a înțelege în ce constă această terapie, este necesar să abordăm conceptul de „mentalizare”. Acesta poate fi un sinonim pentru „funcția reflexivă” și se referă la capacitatea umană de a percepe și interpreta comportamentele ca fiind legate de anumite procese interne.

Mentalizarea este capacitatea de a înțelege că stările mentale (gânduri, emoții, senzații) influențează comportamentul. Acest lucru ne permite să ne înțelegem pe noi înșine în profunzime, simțindu-ne agenți activi și proprietari ai gândurilor și comportamentelor noastre. În plus, facilitează relațiile cu ceilalți, deoarece ne permite să devenim conștienți de ceea ce se întâmplă în mintea lor și de modul în care acest lucru le influențează reacțiile.

Aceasta nu este o abilitate înnăscută. Dimpotrivă, se dezvoltă prin socializare și datorită unei relații adecvate cu îngrijitorii primari. Dacă legătura de atașament stabilită este nesigură, este probabil să apară eșecul mentalizării.

Acest lucru se întâmplă pentru că adulții nu știu să valideze emoțiile copilului, nu știu să le oglindească și să-l ajute să le gestioneze. Pentru a dobândi o bună capacitate de mentalizare, trebuie să învățăm să reflectăm asupra proceselor noastre interne, să denumim emoțiile și să știm să le reglam. Acest proces de învățare este uneori întrerupt.

Când se aplică terapia bazată pe mentalizare?

Terapia bazată pe mentalizare a fost concepută de psihologii Peter Fonagy și Anthony Bateman în anii 1990. Inițial, a fost creată pentru a aborda tulburarea de personalitate borderline (BPD), făcând aluzie la ideea că eșecul capacității de mentalizare este cheia simptomelor pacienților.

Tulburarea de personalitate borderline este caracterizată prin impulsivitate, instabilitate emoțională și dificultăți în relațiile sociale. Există o hiperactivare a sistemului de atașament care suprimă parțial mentalizarea. Pacienții nu pot înțelege pe deplin ce se întâmplă în mintea lor și nu au controlul asupra acesteia.

Terapia bazată pe mentalizare este foarte potrivită și pentru abordarea altor tulburări psihologice, precum anxietatea, depresia sau alte tulburări personalitate.

Sfaturi pentru terapia bazată pe mentalizare

Ședință de psihoterapie
Găsiți un terapeut calificat pentru a începe terapia de mentalizare.

Terapia bazată pe mentalizare urmărește obiecte specifice, printre care se numără următoarele:

  • Stimularea capacității de mentalizare sau a funcției reflexive
  • Antrenarea abilităților de reglare emoțională și controlul impulsurilor
  • Îmbunătățirea abilităților sociale și a capacității de a interpreta și de a-i înțelege pe ceilalți
  • Stimularea relației de atașament între pacient și terapeut
  • Conștientizarea propriilor gânduri și emoții

Pentru atingerea acestor obiective, terapia bazată pe mentalizare este organizată în trei faze distincte. În plus, combină intervenția individuală cu sesiunile de grup.

O primă fază are ca scop implicarea pacientului în tratament, precum și evaluarea cazului său. În a doua fază, sesiunile se desfășoară atât în format individual, cât și în grup și se lucrează la capacitatea de mentalizare. În faza finală, pacientul este pregătit să termine tratamentul, menținând realizările în timp.

Căutați un terapeut calificat pentru această terapie

În acest tip de intervenție, rolul terapeutului este crucial pentru succes. El trebuie să fie capabil să creeze o alianță terapeutică solidă, dar, mai presus de toate, trebuie să fie un exemplu în ceea ce privește capacitatea de mentalizare. Specialistul trebuie să încurajeze la pacient explorarea propriei lumi interne și emoționale. În plus, trebuie să știe să-i valideze sentimentele.

Pe scurt, terapia bazată pe mentalizare este o alternativă terapeutică eficientă care poate oferi rezultate deosebite în diferite probleme psihologice. Cu toate acestea, este important alegeți doar profesioniști calificați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bateman, A., & Fonagy, P. (2010). Mentalization based treatment for borderline personality disorder. World psychiatry9(1), 11.
  • Bateman, A. & Fonagy P. (2008). 8-year follow-up of patients treated for borderline personality disorder: mentalization-based treatment versus treatment as usual. Am J Psychiatry., 165(5), pp. 631-638.
  • Sánchez, S., & Vega, I. (2013). Introducción al tratamiento basado en la mentalización para el trastorno límite de la personalidad. Acción psicológica10(1), 21-32.
  • Vogt, S & Norman, P. (2018). Is mentalization-based therapy effective in treating the symptoms of borderline personality disorder? A systematic review. Psychology and Psichotherapy: theory, research, and practice. 92(4), 441-464.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.