Medicamentele pentru tulburarea obsesiv-compulsivă
 

Medicamentele pentru tulburarea obsesiv-compulsivă

Antidepresivele sunt adesea prima alegere pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive. Ele sunt asociate adesea cu terapia cognitiv-comportamentală.
Medicamentele pentru tulburarea obsesiv-compulsivă
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2022

TOC (tulburarea obsesiv-compulsivă) este o afecțiune medicală frecventă și tratabilă. Medicamentele pentru tulburarea obsesiv-compulsivă, în special antidepresivele, sunt eficiente în cazul acestei tulburări mintale. Dacă nu este tratată corect, această tulburare poate provoca suferință și poate îngreuna viața.

Nu există niciun motiv să vă tratați pentru această tulburare, deoarece este o boală ca oricare alta. Prin urmare, este esențial să fiți bine informați pentru a o înțelege mai bine și a lăsa deoparte prejudecățile.

Au fost efectuate multe cercetări, ale căror rezultate arată că terapia cognitiv-comportamentală, împreună cu medicamentele, reprezintă un tratament foarte eficient pentru TOC.

Terapia cognitiv comportamentală pentru tulburarea obsesiv-compulsivă

Tratamentul de primă linie pentru toate formele de TOC este terapia cognitiv comportamentală. Acest tip de abordare a fost recomandat de instituții de prestigiu, cum ar fi National Institute of Mental Health și Harvard Medical School.

Un tip de terapie cognitiv-comportamentală utilizat pe scară largă de specialiști este expunerea cu prevenirea răspunsului. Această metodă implică expunerea treptată la obiecte ce provoacă temeri sau obsesii, cum ar fi murdăria, și încercarea de a-i arăta pacientului modalități sănătoase de a face față anxietății.

Expunerea cu prevenirea răspunsului necesită efort și practică, dar are rezultate eficiente și îmbunătățește calitatea vieții. Acest tip de terapie presupune atât ședințe individuale, cât și ședințe de familie sau de grup.

Citiți mai mult: Cum să faci față gândurilor obsesive

Femeie la terapie
Terapia cognitiv-comportamentală a oferit rezultate bune în tratamentul TOC.

Medicamentele folosite pentru tulburarea obsesiv-compulsivă

Antidepresivele sunt prima opțiune farmacologică în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. Se folosesc inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Acest tip de medicamente poate scădea nivelul de suferință.

Antidepresivele trebuie prescrise de un psihiatru și sunt adesea folosite temporar, până când pacientul devine capabil să gestioneze tulburarea prin terapia explicată mai sus. Cu toate acestea, nu toți pacienții răspund la fel.

Unii oameni răspund bine la tratament, dar alții trebuie să încerce diferite medicamente pentru a ameliora simptomele. Din acest motiv, inhibitorii recaptării serotoninei sunt uneori combinați cu alte substanțe pentru a obține rezultate mai bune.

Medicamentele indicate pentru tratamentul TOC sunt următoarele:

  • Clomipramină: pentru persoanele peste 10 ani
  • Fluoxetină : pentru pacienții cu vârsta mai mare de 7 ani
  • Paroxetină: numai pentru adulți
  • Sertralină: pentru adulți și copii peste 6 ani

De asemenea, antidepresivele încep să își facă efectul după 10 săptămâni de la începerea tratamentului. Prin urmare, uneori este dificil de evaluat dacă funcționează sau nu.

Totuși, medicul este cel care are ultimul cuvânt.

Tratamentul combinat pentru tulburarea obsesiv-compulsivă

Deși există o serie de medicamente care sunt utilizate în tratamentul TOC, studiile au sugerat în mod constant că recidivele sunt mai rare în terapia cognitiv-comportamentală decât în cazul medicamentelor. Acest lucru nu poate fi generalizat, dar datele sunt interesante.

Combinația dintre terapie și medicamente este foarte eficientă în ameliorarea simptomelor acestei tulburări. Experții indică faptul că tratamentul farmacologic ar trebui să fie o completare a terapiei cognitiv-comportamentale și să fie utilizat numai atunci când este prescris de un specialist în domeniu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, Nathaly Berrío, and Daniel Luciano Restrepo. “Instrumentos de evaluación del trastorno obsesivo compulsivo: revisión.” Poiésis 1.32 (2017): 101-115.
  • Kodysz, S., & Esquirol, E. D. (2006). Trastorno Obsesivo-Compulsivo (T.O.C.). Breve Revisión Bibliográfica. Hojas Clinicas de Salud Mental.
  • Sanz Vellosillo, P., & Fernández-Cuevas Vicario, A. (2015). Trastorno obsesivo compulsivo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.07.010
  • Vallejo Pareja, M. A. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno obsesivo compulsivo. Psicothema.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.