Cum să eviți mâncatul compulsiv
Știi cum să eviți mâncatul compulsiv? Mâncatul excesiv și compulsiv a devenit o problemă pentru mii de oameni din întreaga lume. Deși la început s-ar putea să nu observi, în timp, îți cauzează probleme de sănătate fizică și mintală care scad semnificativ calitatea vieții.
Pentru mulți, mâncatul este o modalitate de relaxare în situații care provoacă suferință emoțională. Cu toate acestea, în timp, devine incontrolabil și problematic.
Mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi ca să eviți mâncatul compulsiv!
Ce este mâncatul compulsiv?
„Binge eating” înseamnă episoade recurente în care persoana în cauză se alimentează compulsiv și consumă o cantitate exagerată de mâncare. Apoi, simte că nu are control, ceea ce duce la un sentiment profund de vinovăție.
Binge eating sau mâncatul compulsiv și emoțiile
A recurge la mâncare pentru calmarea emoțiilor este o adevărată tulburare pentru mulți oameni. Mai multe studii arată faptul că aportul excesiv de mâncare este o modalitate de a calma anxietatea. Cu toate acestea, nu înseamnă că există anxietate în ceea ce privește alimentația, ci faptul că mâncarea ajută la canalizare, relaxare și, uneori, la uitare.
Cele mai frecvente cauze
În multe cazuri, această problemă alimentară este cauzată de:
- Dietele foarte stricte care te fac să-ți fie foame.
- Schimbări bruște ale obiceiurilor alimentare. De exemplu, acest lucru s-ar fi putut întâmpla în carantina în care nu exista o rutină stabilită.
- Situații legate de stres și anxietate. Acest lucru ar putea fi la locul de muncă, cu familia sau în orice situație în care simți că nu ai controlul.
- Instabilitate emoțională, precum nesiguranțe, probleme de stimă de sine, etc.
Sfaturi ca să eviți mâncatul compulsiv
Există multe lucruri de luat în considerare atunci când vrei să eviți mâncatul compulsiv. Următoarele sfaturi sunt principalele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare. Reține faptul că sunt strategii de sprijin și nu înlocuiesc recomandările medicului.
Planifică-ți mesele
Crezi sau nu, stabilirea unui program de masă poate funcționa. Știind că vei mânca din nou peste câteva ore calmează dorința intensă de a servi ceva. În acest fel, îți poți planifica mai bine dieta.
Evită dietele drastice
Ar trebui să eviți toate dietele restrictive, în special cele care elimină alimentele care îți plac. Problema cu aceste planuri alimentare este faptul că te privează de ceea ce îți place cel mai mult. Apoi, dau creierului mesajul de a pofti la și mai multe alimente.
Deci, atunci când mănânci „alimentele interzise”, o faci într-un mod pe care nu îl poți controla. Nu este rău dacă te răsfeți puțin, atât timp cât o faci cu moderație.
Pregătește mese mai elaborate
Evită orice poți mânca cu mâna, cum ar fi pizza, empanadas și alte preparate rapide. Scopul este să nu ai aceste alimente acasă. Alege opțiuni care necesită pregătirea mesei, așezarea tacâmurilor și statul la masă. În general, acest lucru te ajută să mănânci conștiincios.
Nu găti prea mult
Încearcă să nu gătești prea mult, astfel încât să ai prea multă mâncare în frigider. Ori de câte ori este posibil și când ai timp, este bine să gătești ceva sănătos. În acest fel, nu vei avea prea multă mâncare la îndemână în frigider.
Acordă timp relaxării
A face ceva ce îți place cu adevărat poate reduce nivelul de anxietate. Desigur, ceea ce alegi să faci depinde doar de tine. Poate te relaxează pictura, meșteșugurile, meditația sau scrisul. Important este că este ceva asupra căruia te poți concentra.
Fă mai multă mișcare
Când simți că nu te mai poți controla, activitatea fizică este de mare ajutor. După cum menționează o recenzie publicată în Medicină și știință în sport și exerciții , exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea comportamentului compulsiv.
În general, ajută la eliberarea unor cantități mai mari de dopamină și serotonină, substanțe chimice asociate bunăstării. De asemenea, mișcarea este utilă pentru gestionarea anxietății și reducerea dorinței de a mânca în exces. Poți să te antrenezi între 20 și 30 de minute pe zi pentru a simți aceste efecte.
Dormi bine
Somnul de calitate este esențial pentru a controla mâncatul compulsiv și excesiv. Când îți modifici programul obișnuit de somn sau somnul îți este întrerupt, nu numai că pierzi ritmul odihnei, ci pierzi și controlul meselor și al activităților obișnuite. Câteva strategii pentru a dormi mai bine sunt:
- Evită utilizarea dispozitivelor mobile atunci când mergi la culcare.
- Alege un mediu confortabil.
- Nu asculta muzică sau zgomote puternice.
- Mănâncă cel puțin două ore înainte de culcare.
- Limitează-ți consumul de cofeină și stimulente cu câteva ore înainte de culcare.
- Practică tehnici de relaxare înainte de a adormi.
Ultimele gânduri despre mâncatul compulsiv
Există o mulțime de factori care te pot face să vrei să mănânci în exces. Adevărul este că trebuie să identifici problema care declanșează acest fapt, deoarece tratamentul depinde de aceasta. Pe lângă respectarea acestor recomandări, cel mai bine este să consulți un medic sau un profesionist instruit în tulburările alimentare.
La programare, îți vei da seama dacă problema se manifestă din cauza stresului, anxietății sau altei cauze. De asemenea, medicul îți va spune dacă ai nevoie și de alte tratamente, cum ar fi psihoterapia, medicamentele sau terapiile comportamentale de slăbire. Reține acest lucru!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cuadro E, Baile JI, Cuadro E, Baile JI. El trastorno por atracón: análisis y tratamientos. Revista mexicana de trastornos alim.2015;6(2):97-107.
- Gómez-Alva A, Fernández-Murillo M, Velázquez-Fernández D, Flores-Morales J, León P, Mercado-Celis GE, et al. Trastorno por atracón, depresión, ansiedad y gen del neuropéptido relacionado con Agouti en pacientes con cirugía bariátrica. Revista mexicana de trastornos alimentarios. 2017;8(2):161-70.
- Reyes-Rodríguez ML, Watson HJ, Barrio C, Baucom DH, Silva Y, Luna-Reyes KL, et al. Family Involvement in Eating Disorder Treatment among Latinas. Eat Disord. 2019;27(2):205-29.
- Cook BJ, Wonderlich SA, Mitchell JE, Thompson R, Sherman R, McCallum K. Exercise in Eating Disorders Treatment: Systematic Review and Proposal of Guidelines. Med Sci Sports Exerc. 2016;48(7):1408‐1414. doi:10.1249/MSS.0000000000000912