Ce este sindromul mâncatului noaptea? - Doza de Sănătate
 

Ce este sindromul mâncatului noaptea?

Persoanele cu sindromul mâncatului noaptea mănâncă cu greu dimineața, dar simt o dorință imensă de a se hrăni noaptea. De asemenea, acestea pot suferi de insomnie.
Ce este sindromul mâncatului noaptea?
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai obiceiul să mănânci mult și cu poftă seara târziu? Dacă da, este posibil să suferi de sindromul mâncatului noaptea.

Persoanele care suferă de acest sindrom se trezesc în miez de noapte înfometate. Ele trebuie să se hrănească la asemenea ore pentru că se trezesc cu o dorință incontrolabilă de a mânca. Totuși, acest lucru apare doar noaptea. Pe parcursul zilei, acestor persoane le lipsește pofta de mâncare sau pur și simplu nu mănâncă pentru că urmează o dietă strictă.

Mesele servite noaptea nu sunt benefice pentru sănătate, deși există multe persoane în această situație. Aproximativ 1 din 100 de persoane suferă de sindromul mâncatului noaptea.

Ce este sindromul mâncatului noaptea?

Mâncatul haotic noaptea este o problemă serioasă ce poate fi identificată în funcție de două caracteristici de bază:

  • Persoana în cauză va consuma o cantitate mare de mâncare, mult mai mare decât ceea ce ar mânca cineva în circumstanțe similare.
  • Apare un sentiment de pierdere a controlului. Persoana nu poate înceta să mănânce și nu își poate controla poftele.

Caracteristicile sindromului mâncatului noaptea

Tânără afectată de sindromul mâncatului noaptea

Cine nu a auzit despre tulburările alimentare, cum ar fi anorexia și bulimia? Totuși, îți vine sau nu să crezi, sindromul mâncatului noaptea este mult mai des întâlnit.

Persoanele care suferă de sindromul mâncatului noaptea au adesea probleme în a-și controla emoțiile și se confruntă cu atacuri de panică sub forma:

  • Anxietății
  • Depresiei
  • Insomniei
  • Stimei de sine scăzute

Potrivit anumitor psihologi, persoanele care se confruntă cu sindromul mâncatului noaptea au, de obicei, probleme de greutate. Acest lucru se întâmplă deoarece acestea consumă cea mai mare parte a mâncării la ora la care ar trebui să doarmă.

Mai mult, 20% dintre persoanele obeze recunosc că se simt mult mai bine și mai împlinite atunci când mănâncă noaptea. În mod similar, mai mult de 75% dintre persoanele cu probleme de greutate mănâncă noaptea.

Chiar dacă această afecțiune este mult mai frecventă la persoanele obeze și supraponderale, sindromul mâncatului noaptea poate apărea la oricine.

Simptomele sindromului mâncatului noaptea

Simptomele și tiparele acestei afecțiuni sunt clare și se repetă adesea în cazul celor cu tulburări alimentare. Așa cum am menționat mai sus, persoanele cu sindromul mâncatului noaptea mănâncă foarte puțin sau deloc ziua. Se pare că acestora le lipsește pofta de mâncare în timpul zilei.

Mai mult, aceste persoane sunt mai energice dimineața, însă energia lor se estompează pe parcursul zilei. De asemenea, este foarte frecvent ca aceste persoane să manifeste și tulburări de somn.

Cele mai consumate alimente sunt cele bogate în carbohidrați, precum dulciurile, produsele de patiserie, pâinea, orezul și pastele, printre altele.

De obicei, persoanele care suferă de sindromul mâncatului noaptea sunt conștiente că au o problemă. Prin urmare, de multe ori se simt deprimate și le este rușine. Din nefericire, starea lor se agravează atunci când trec prin perioade stresante.

Sfaturi pentru a preveni și trata sindromul mâncatului noaptea

Femeie la psiholog
Terapia te poate ajuta să afli cauza exactă a obiceiurilor alimentare nesănătoase și, de asemenea, te poate ajuta să tratezi tulburările de alimentație.

Cauzele exacte ale acestui sindrom nu sunt deocamdată cunoscute. De asemenea, nu există niciun tratament specific. Ce știm este faptul că nu este o idee bună să abordăm problema prin prisma excesului de greutate. Este un subiect sensibil, iar persoanele bolnave știu deja acest lucru și se simt vinovate.

De asemenea, spre deosebire de alte tulburări alimentare, sindromul mâncatului noaptea nu este provocat neapărat de o anumită greutate sau de imaginea de sine. Bolnavii nu sunt neapărat nemulțumiți de corpul lor (cel puțin aceasta nu este principala lor preocupare).

Important este să înțelegem de unde provin sentimentele de anxietate și de ce bolnavii încearcă să le calmeze cu mâncare. Prin urmare, soluția necesită, de obicei, o intervenție multidisciplinară din partea profesioniștilor din domeniile psihologiei, psihiatriei și nutriției. Din acest motiv, sfaturile de mai jos iau în considerare mai multe perspective.

Perspectiva nutrițională

  • Persoanele care suferă de sindromul mâncatului noaptea trebuie să urmeze o dietă sănătoasă pe care să o adapteze nevoilor lor.
  • Acestea ar trebui să facă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
  • Odihna este esențială pentru sănătate, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Pacienții trebuie să învețe tehnici care să îi ajute să se odihnească suficient.
  • Bolnavii trebuie să își reducă nivelul de stres petrecând timp făcând lucruri care îi bucură. Viața socială și activitățile de grup sunt esențiale pentru o stare optimă de sănătate fizică și mintală.

Perspectiva psihologică

Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta persoana afectată de sindromul mâncatului noaptea să înțeleagă și să își schimbe treptat comportamentul. Terapia o poate ajuta să își organizeze gândurile și să gestioneze stresul și anxietatea.

Concluzii

Sindromul mâncatului noaptea este mult mai frecvent decât anorexia și bulimia, deși aceste tulburări sunt mult mai cunoscute. Prin urmare, este important să se stabilească o abordare multidisciplinară pentru tratarea bolii, care se va concentra mai întâi pe ameliorarea stării de anxietate care declanșează poftele nocturne.

Nu ezita să ceri ajutorul specialistului dacă suferi acest sindrom!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.