Descoperă 6 simptome ascunse ale depresiei - Doza de Sănătate
 

Descoperă 6 simptome ascunse ale depresiei

Poți evita problemele grave dacă cunoști simptomele ascunse ale depresiei. Nedetectată la timp, această afecțiune poatea avea urmări tragice.
Descoperă 6 simptome ascunse ale depresiei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Știai că o persoană poate să fie extrovertită și sociabilă, dar totuși să sufere de depresie? Detectarea timpurie a acestei tulburări este esențială pentru a o putea depăși fără prea multe complicații. Așadar, trebuie să cunoaștem principalele simptome ascunse ale depresiei.

Depresia ascunsă, o problemă gravă

Femeie măcinată de simptome ascunse ale depresiei

Deși în mod obișnuit nu este dificil să-ți dai seama dacă cineva suferă de depresie sau nu, depresia ascunsă este o problemă foarte serioasă. Persoanele afectate încearcă să-și ascundă suferința, ceea ce crește riscul de complicații. Simptomele devin evidente în mod neașteptat, atunci când este prea târziu.

Problema de fond este ignorată, în special de către persoana afectată de depresie. Acești indivizi pot începe să aibă gânduri de sinucidere în orice moment, fără însă a înțelege de ce. Adesea, apar tentative care au succes. Nimeni nu a detectat semnalele de alarmă și victima nu a vorbit nimănui despre problemele sale.

O persoană cu depresie ascunsă încearcă să fie optimistă. Ascultă muzică, iese la plimbare și încearcă să depășească situația prin exerciții fizice. Dar frica de respingere o determină să-și ascundă trăirile. Dacă se automutilează, aceasta se va strădui să acopere părțile corpului unde s-a tăiat, pentru a nu atrage atenția celorlalți.

Contrar ideilor preconcepute, persoanele extrovertite și joviale fac mai greu față depresiei decât cele introvertite. De fapt, specialiștii au crezut pentru mult timp că oamenii veseli din fire și foarte sociabili sunt mai puțin predispuși stărilor depresive. Realitatea este însă alta.

De ce să o ascunzi?

Printre motivele pentru care mulți își ascund depresia se numără rușinea sau frica de a-și pierde prietenii sau locul de muncă. Unii oameni sunt cunoscuți ca „persoane fericite”, ceea ce îi împiedică să vorbească sincer despre situația în care se află. Așadar, trebuie să știm care sunt simptomele ascunse ale depresiei, pentru a-i putea ajuta pe cei afectați să o depășească.

Cele mai frecvente simptome ascunse ale depresiei

Femeie manifestând simptome ascunse ale depresiei la birou

Demonstrațiile de bucurie sau cordialitate pot fi însoțite de amintiri dureroase. Este posibil ca evenimentele din trecut să nu fi fost depășite în totalitate, chiar dacă persoana în cauză nu vorbește despre ele într-o manieră tristă.

Când o rudă sau un prieten îți vorbește despre anxietatea sau stresul care îl macină, ia aminte. Asemenea detalii nu trebuie niciodată trecute cu vederea, în special dacă sunt noi.

Modificarea dietei

Femeie manifestând simptome ascunse ale depresiei la masă

Modificarea dietei poate semnala mai multe probleme. Deși tulburările de alimentație și depresia sunt distincte, acestea pot fi asociate.

Asemenea tulburări pot surveni simultan sau una dintre ele o poate cauza pe cealaltă. Nu ignora modificările de apetit. Vorbește cu persoana respectivă pentru a-i demonstra că nu este singură și că merită să ceară ajutor.

Activitățile favorite au devenit anoste

Când o persoană încearcă să ascundă faptul că suferă de depresie, își va pierde interesul pentru activitățile care o interesau înainte. Acestea îi pot trezi resentimente. Este un semnal de alarmă că există o problemă adânc înrădăcinată.

Primul pas pentru a ajuta această persoană este să vorbești cu ea. Chiar dacă nu vrea să recunoască că ceva nu este în regulă, acesta poate fi primul pas pentru a o ajuta să obțină tratamentul de care are nevoie.

Organizat, dar trist

Oamenii cu depresie își neglijează frecvent aspectul fizic, sunt triști în mod constant și nu vorbesc mult. Însă cei cu depresie ascunsă pot arăta foarte îngrijit.

Oboseala permanentă

Bărbat supărat stând în pat

Un simptom clar al depresiei ascunse este reprezentat de oboseala fără o cauză aparentă. Cei afectați o vor atribui slăbiciunii, lenei sau suprasolicitării la locul de muncă, dar la baza acestui simptom se află o stare depresivă puternică.

Mânia

Depresia nu provoacă doar apatie, melancolie, deznădejde, plâns sau tristețe – emoții pe care persoanele extrovertite nu le manifestă frecvent. Mânia și irascibilitatea constituie, de asemenea, simptome ascunse ale depresiei. Acestea nu trebuie tratate ca stări emoționale trecătoare.

Irascibilitatea poate avea drept cauză faptul că persoanele cu depresie continuă să aibă responsabilități, deși sunt epuizate. Acest simptom este deseori atribuit stresului, dar în realitate este o consecință a depresiei.

Lipsa de somn

Neliniștea în timpul somnului, insomnia și transpirațiile nocturne reprezintă semnale de alarmă. Dacă observi că o persoană prezintă aceste simptome, ar trebui să iei în calcul anxietatea. Introducând cu grijă acest subiect în conversațiile pe care le porți cu persoana respectivă, poți descoperi problemele de fond.

La un moment dat, oamenii care suferă de depresie încep să fie mai sinceri. Din acest motiv, este indicat să nu locuiască singuri. Vor avea nevoie de un ascultător atunci când decid să vorbească – acest lucru ar putea face diferența dintre viață și moarte. Acestea sunt momentele în care trebuie să se formeze legături și să se câștige încredere. Nu uita, persoanele cu depresie au nevoie de iubire și acceptare.

Dacă observi oricare dintre cele șase simptome ascunse ale depresiei, nu ezita să oferi ajutor persoanei afectate. Viața unei ființe dragi este valoroasă și merită salvată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.