Ce este sertralina și cum acționează aceasta? - Doza de Sănătate
 

Ce este sertralina și cum acționează aceasta?

În general, natura și incidența reacțiilor adverse cauzate de sertralină sunt similare indiferent de vârsta pacientului.
Ce este sertralina și cum acționează aceasta?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2020

Sertralina este un medicament care aparține familiei de antidepresive. Oamenii o utilizează, în principal, pentru tratarea depresiei. Aceasta se încadrează în grupul de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, despre care vom discuta mai amănunțit în acest articol. Află cu exactitate ce este sertralina și cum acționează aceasta!

Pe lângă efectele sale antidepresive, sertralina este eficientă și în tratamentul diferitelor afecțiuni medicale, cum ar fi anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive și chiar fobia, printre altele.

Laboratorul responsabil de comercializarea acestei substanțe a fost compania farmaceutică americană Pfizer. Medicamentul a fost lansat în anul 1991.

Ce este sertralina și ce avantaje are utilizarea sa în comparație cu alte medicamente?

Pastile și capsule de sertralină

Diferențele dintre sertralină și alte antidepresive mai noi sunt substanțiale. Unul dintre avantajele principale ale acestui medicament este faptul că produce mai puține efecte secundare. Mai multe cercetări științifice sugerează faptul că acest medicament poate funcționa mai bine decât fluoxetina în anumite tipuri de depresie.

În plus, studiile arată că atunci când este utilizată pentru episoade de panică și fobie, sertralina reduce incidența acestora și îmbunătățește calitatea vieții persoanei afectate.

Ce este depresia?

Întrucât depresia este principala afecțiune tratată de acest medicament, ne vom concentra asupra definirii acestei afecțiuni. Așadar, depresia este o tulburare emoțională care implică un sentiment constant de tristețe și o pierdere semnificativă a interesului pentru orice activitate.

Prin urmare, depresia afectează:

  • Sentimentele
  • Gândurile
  • Comportamentele

În ceea ce privește originea bolii, cauza principală este o modificare a secreției de neurotransmițători în sistemul nervos central, cu excepția anumitor cazuri în care depresia are legătură cu alte boli, cum ar fi maladia Parkinson.

Neurotransmițătorul cu cea mai mare implicare în dezvoltarea depresiei este serotonina.

Unii cercetători consideră faptul că serotonina este substanța chimică responsabilă de menținerea echilibrului stării de spirit. Așadar, un deficit de serotonină duce la stări depresive.

Cu toate acestea, există și alți neurotransmițători, precum norepinefrina și dopamina, care pot determina debutul acestei tulburări de dispoziție.

Însă, depresia este, de obicei, produsul interacțiunii diferiților:

  • Factori biologici și modificări hormonale sau modificări ale neurotransmițătorilor menționați mai sus.
  • Factori psihosociali provocați de stresul continuu de la muncă, din viața personală, etc.
  • Factori personali.

Cum acționează Sertralina asupra organismului?

Sinapse neuronale

Așa cum am menționat mai sus, sertralina este un inhibitor al recaptării serotoninei. În plus, aceasta este extrem de selectivă și are efecte minime asupra recaptării norepinefrinei, spre deosebire de multe antidepresive triciclice.

Serotonina, la fel ca și alți neurotransmițători, este secretată de un neuron pentru a se lega cu receptorii de membrană ai unui alt neuron adiacent și pentru a declanșa un anumit efect.

Apoi, serotonina este eliberată de acest receptor. Unele molecule se întorc la neuronul care le-a secretat anterior printr-un proces de recaptare. Sertralina își exercită efectul în timpul acestui proces, inhibându-l. Așadar, serotonina nu este recaptată, ci crește concentrația acesteia în spațiul presinaptic dintre neuroni.

Cantitatea mai mare de serotonină poate reintra în receptorii membranei neuronale și poate declanșa un efect mai amplu. În plus, așa cum am remarcat deja, sertralina are o afinitate scăzută pentru alte tipuri de receptori de amine biogene, cum ar fi norepinefrina. Acest fapt ar putea explica de ce aceasta are mai puține efecte adverse decât alte medicamente inhibitoare ale recaptării serotoninei.

Reacții adverse

Femeie care știe ce este sertralina

În general, natura și incidența reacțiilor adverse cauzate de sertralină nu depind de vârsta pacientului sau de afecțiunea tratată.

Cele mai frecvente efecte adverse sunt cele care apar la nivelul tractului gastro-intestinal, precum următoarele:

  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Anorexie
  • Dispepsie
  • Altele

Concluzie

Sertralina este utilizată frecvent în tratamentul depresiei. Cu toate acestea, poate fi prescrisă și în tratamentul altor tulburări, cum ar fi atacurile de panică sau tulburarea obsesiv-compulsivă.

Respectă întotdeauna instrucțiunile medicului specialist și consultă-l atunci când ai nelămuriri cu privire la boală sau la tratamentul prescris.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
  • Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.