Cum să fii mai sociabil și să nu mai fii timid? Sfaturi utile
Există o întrebare recurentă în rândul persoanelor timide sau introvertite: „Cum să fii mai sociabil?”. Ei bine, deși se spune că ființele umane sunt sociabile prin natură, multora le este greu să stabilească legături.
Adevărul este că abilitățile sociale trebuie dezvoltate, lucrate și folosite. Fără o stimulare adecvată, este dificil. Iată câteva recomandări!
Cum să fii mai sociabil? Caracteristicile unei persoane sociabile
Toți oamenii sociabili au caracteristici diferite care sunt determinate de personalitatea lor. Caracteristici generale sunt următoarele:
- Au încredere în ei înșiși, se simt în siguranță și tind să aibă stimă de sine.
- Nu îi deranjează să vorbească despre ei înșiși.
- De obicei, se simt confortabil în inițierea sau participarea la conversații.
- Au tendința de a avea simțul umorului și sunt plăcuți.
- Așa cum le place să vorbească, sunt capabili și să asculte interlocutorul. Acest lucru face posibilă dezvoltarea dialogului.
Citește mai mult: Adevărul despre oamenii cărora le place să fie singuri
Avantajele de a fi sociabil
A fi sociabil este un indicator al bunăstării psihologice și, de fapt, se dovedește a fi un factor protector pentru sănătate. În plus, îți permite să ai resursele necesare pentru a face față oricărei situații.
În același mod, îți permite să te dezvoltați, să fii mai tolerant și mai creativ. Prin contactul cu alte povești și realități, diversificăm modul în care vedem lucrurile. Adică, este posibil să nu fim de acord cu unele lucruri, dar știm să fim empatici.
Oamenii sociabili tind să fie mai pozitivi și să-și exprime emoțiile. Stima lor de sine este mai puternică și se cunosc mai bine pe ei înșiși.
Sfaturi utile dacă vrei să fii mai sociabil și să nu mai fi timid
Definește sau întocmește un plan
Ce înseamnă asta? Poți face o listă cu calitățile pe care le au oamenii sociabili sau modelele care te inspiră. În acest fel, știi unde să mergi, ce ai vrea să imiți sau ce aspecte ai vrea să lucrezi.
Identifică-ți punctele forte
Pe lângă faptul că te gândești cum vrei să fii, ar trebui să te gândești și la ceea ce ai deja. Găsește-ți punctele forte. De exemplu, dacă ai un mare simț al umorului, poți să te joci cu asta pentru a socializa.
Începe o activitate nouă
Una dintre modalitățile de a deveni mai sociabil este de a încerca un plan sau proiect nou. De exemplu, alege o activitate pe care nu ai practicat-o înainte și alătură-te unui grup (drumeții, gătit, pictură, etc.).
Extinde-ți cercul social
În general, oamenii activează aproape întotdeauna în același cerc de prieteni. Dacă dorești să fii mai sociabil sau să începi să cunoști oameni noi, nu-ți fie frică să contactezi și să faci planuri cu alte persoane. De exemplu, colegii tăi de la școală, cunoscuții de la sală, etc. În toate cercurile, vei putea învăța lucruri noi, poți împărtăși diferite povești și îți poți dezvolta interesele.
Folosește social media
Dacă ești timid, poți folosi social media ca etapă. Deci, când vezi pe cineva încărcând o fotografie care îți place, poți lăsa un comentariu. Uneori, așa începe conversația. În plus, este punctul de plecare pentru a avea întâlniri față în față.
Ieși din zona de confort
Timiditatea este adesea motivul pentru a rămâne în zona de confort și a respinge planurile altor persoane. De câte ori ai spus nu unui job la birou? Fă opusul a ceea ce timiditatea ar dicta și acceptă provocarea.
Ai grijă de limbajul non-verbal
Postura, tonul vocii, privirea… acestea sunt „date” furnizate altora în timpul conversației. Pentru ca interacțiunea să fie plăcută, este important și ceea ce spui prin limbajul non-verbal.
A privi pe cineva când vorbește, a da din cap etc., sunt câteva modalități care întăresc interesul față de interlocutor. A avea grijă de comunicarea emoțională este un aspect cheie pentru a putea socializa cu ceilalți.
Întrebări simple
Pentru a fi sociabil, nu este necesar să fii mare cunoscător al unui subiect. Este suficient să fii atent la câteva detalii și, bineînțeles, să ții cont de interesele altora.
De exemplu, a întreba un coleg de serviciu cum a petrecut ziua de naștere a fiului său în weekend nu este doar un gest frumos, ci servește și ca declanșator pentru o conversație plăcută.
Când rușinea este o limitare
A fi introvertit sau extrovertit nu este un lucru bun sau rău; nici nu este vorba despre stigmatizarea rușinii. Dezavantajul apare atunci când îți este rușine să pornești o conversație, să ceri o îndrumare, etc.
Este important să poți găsi un echilibru între timiditate și îndrăzneală, astfel încât să poți purta conversații cu ceilalți, să te simți în largul tău, să nu limitezi dezvoltarea cuiva sau să nu fi invaziv.
Cu alte cuvinte, trebuie să construiești acea „ființă sociabilă” fidelă ființei tale, fără să simți presiunea de a fi ceea ce nu vrei să fii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Contini, N. (2008). Las habilidades Sociales en la Adolescencia Temprana:
Perspectivas desde la Psicología Positiva. Psicodebate. Psicología, cultura y
sociedad, 9, 15-27. - Del Prette, Z. A. P., & Del Prette, A. (2002). Psicología de las habilidades sociales: terapia y educación. Revista Evaluar, 3(1).
- Nadkarni A, Hofmann SG. Why Do People Use Facebook?. Pers Individ Dif. 2012;52(3):243-249. doi:10.1016/j.paid.2011.11.007
- Torres, Marcelo; Caballero González, Diego Fabian ; Ullon, Eleazar. (2018). Habilidades sociales. Ponencia Mendoza. Dirección URL del informe: /12500. Fecha de consulta del artículo: 31/08/21.